Anders Ström: "Öppet hambo i en spännande kull"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Vi har nu kommit en liten bit in i travsportens högsäsong. Den kommer att löpa resten av året med unghästtävlande i centrum och in i januari med fokus på de äldre hästarna och kulminera med de stora slagen i Paris med Prix d’Amérique och Prix de Paris.
Just nu är det väldigt intressant att se hur det förhåller sig med nya stjärnhästar i treåringskullen – och då främst vilka av de ”nya” talangerna som kan ha en avelshingstkarriär framför sig. Då tävlingsprogrammen är olika från land till land är det förstås enklare att urskilja toppar i USA och Kanada, där hästarna har redan tävlat en hel del och satt en hypotetisk ranking eller topplista.
Lördagens försök till Hambletonian fastslog två saker: Att loppet är fortsatt öppet samt att det fortfarande kan bli en ”outcross”-vinnare. För även om Dancinginthedark (e. Readly Express) gjorde bort sig med galopp, finns i allra högsta grad både försöksvinnande Captain Corey (e. Googoo Gaagaa), fyra i min maj-ranking inför Hambletonian, och Venerate (e. Love You), som var etta i maj, kvar i beräkningen. Dessutom kvalade på mödernet franskstammade Quatro de Julio in.
Åke Svanstedts andra försöksvinnare Delayed Hanover fanns bland maj-bubblarna och har sedan dess tagit ett ordentligt snäpp uppåt, efter att han näst senast började gå barfota. Och denna gång såg han bländande ut i händerna på Dexter Dunn, som är en av de vassaste kuskarna i världen just nu.
Min ranking efter försöken: Captain Corey – Delayed Hanover – Venerate – Sonofamistery – Take All Comers. Men alla tre hästarna från Nancy Takters stall såg bra ut och är på kraftig uppgång. Det blir ett mycket spännande lopp på lördag!
Även Frankrike har ett intressant upplägg med unghästtävlandet. Visserligen är inte hästarna lika tidigt snabba som i Nordamerika, men programmet låter ändå de med tidig talang visa upp sig tydligt. Så här års brukar man ha fått se minst ett par potentiella framtida avelshingstar som har visat upp sig, och i år ser kullen ut att hålla en särdeles hög kvalitet jämfört med tidigare år.
Italiano Vero (e. Ready Cash–Baraka d’Henlou, 348 100 euro) är i och med segern i Prix Albert-Viel (grupp I) just nu att anses som kulletta och lika klar tvåa är Impressionist (e. Ready Cash–Une Lady de Nappes, 183 860 euro). Båda dessa hingstar har redan syndikerats i 90 andelar vardera (franska boken är begränsad till 100 ston), prissatta till 50 000 euro respektive 70 000 euro, så vi talar om riktiga guldklimpar, som det finns höga förväntningar på.
Florestan, med sitt Star’s Pride blod, var en av de amerikanskstammade hästar som reformerade den franska travsporten, och frågan är om det inte snart vore dags att åter ympa in det snabba blodet i den franska rasen. Båda dessa nya ”I”-hingstar har Florestan (u. Roquepine) i stamtavlan, speciellt intressant är Impressionist, som kommer från Star Géde (e. Florestan-Haute Rue)-linjen.
Med Ready Cash dominans som farfar, riskerar man att hamna in i en återvändsgränd, inte minst eftersom en annan avelsgigant, Love You, ofta dyker upp som morfar i stamtavlan hos de bästa hästarna.
Med ett inslag av de bästa avelshingstarna från utanför den inhemska stamboken skulle aveln garanterat ta ett skutt framåt. Tänk om man kunde önskat sig tillstånd för Greenshoe, Nuncio, Maharajah, Muscle Hill och Walner med flera att betäcka franska toppston...?!
Efter uppvisningen av Bengurion Jet på Åbergs-dagen, måste man förstås försöka spå vilken av de italienska treåringarna som kommer att höra till den framtida eliten. Precis som i Sverige har man de mest penningstinna loppen efter sommaren. En häst som ser mycket lovande ut är Cobra Killer Gar (e. Readly Express–Lady Killer Gar). Han var tidigt i gång, kvalade redan i juni som tvååring på en 1.16-tid och har radat upp segrar för Allessandro Gocciadoro.
Summa summarum ser årets kull av treåringar i världen väldigt jämn och öppen ut än så länge, och då har vi förstås ännu inte sett de skandinaviska ländernas kulltoppar utkristallisera sig.
Meadowlands har nyligen haft möten med kuskarna på banan och sagt till om att man kommer införa böter och/eller avstängningar till dem som släpper ner hästar framför sig – något som ibland ses som ”kompiskörning” mellan de stora kuskarna. Nu skall instruktionen vara att om man laddar från start så skall man fortsätta fram till ledningen eller acceptera att bli ”parkerad”, alltså kvar utvändigt utan rygg.
Dessa regler skulle egentligen inte införas förrän i september med den troliga bestraffningen avstängningar för återfallsförbrytare, men nu har redan kuskmöten hållits. I fredagens lopp på Meadowlands var det flera situationer när hästar ”parkerades ut”. Första försöket till Hambletonian i lördags präglades av kuskarnas förhållning till de nya riktlinjerna och blev väldigt ryckigt kört med flera störningar.
Denna utveckling blir intressant att följa, och motsvarigheten man först kommer att tänka på i Sverige är förstås det för publik och spelare trista i att ledarhästar tillåts pulla upp loppen alldeles för mycket, vilket många anser förstör sporten, spelet och underhållningen.
Att sätta ett regelverk för att stävja detta ofog blir i nuläget inte lätt, i synnerhet eftersom det finns en hel del annat som ST behöver ta tag i gällande bedömning av travloppen. Men kanske kan positioneringssystemet hjälpa till att agera riktmärke för bedömning och bestraffningar av regelvidrig körning.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.