Sveriges ledande travtidning
ANNONS

"En ansökan ska alltid utredas fortast möjligt"

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild, Pixabay
Foto: Lars Jakobsson/TR Bild, Pixabay

Lagändringen den 1 januari 2018 innebär inte bara att personer med problem har rätt till hjälp. Kommun och region blev även ålagda att aktivt förebygga spelproblem.
Hur fungerar det egentligen i praktiken?
– Det finns ännu inga sammanställda uppgifter på hur många som sökt hjälp efter lagändringen, 
säger Christina Högblom, utredare på Socialstyrelsen. 

Publicerad:

Den 20 juni 2017 publicerade Folkhälsomyndigheten nyheten:

”Från och med den 1 januari 2018 ingår problem med spel om pengar i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Det innebär att kommuner och landsting (nu: region, reds. anm.) blir ålagda att förebygga spelproblem. De ska också erbjuda stöd och behandling till personer som har allvarliga problem med spel om pengar.”

– Enligt socialtjänstlagen är en ansökan om hjälp för spelmissbruk jämställt med att någon ansöker om hjälp för alkohol- eller narkotikamissbruk. Då får socialtjänsten utreda ansökan och visar utredningen att personen behöver hjälp så ska det erbjudas, säger Christina Högblom på Socialstyrelsen.

 • Vart ska man vända sig som utsatt?
– Har man problem kan man vända sig till kommunens socialtjänst. I varje kommun finns det personal som arbetar med missbruksfrågor. Man kan även söka hjälp för sin problematik hos primär- och beroendevården inom regionen.

Oklart hur snabbt hjälpen finns tillgänglig

• Hur lång tid tar det till dess att man får hjälp?
– Det kan inte jag svara på. Det beror på hur hjälpbehoven ser ut. En ansökan ska alltid utredas så snart som möjligt, sedan kan det se olika ut vad det är för hjälp man behöver, har man exempelvis skulder? Socialtjänsten betalar förstås inga skulder men kan bistå med budget- och skuldrådgivning. Det finns också kamratföreningar över landet dit man kan vända sig för att få stöd och hjälp.

• Finns det ett system som värderar hur akut ett ärende kan vara?
– En bedömning av hur akut ett ärende är görs alltid i samband med utredningen. 
• Kan det vara en nackdel att personer i behov av akut hjälp inte får den tillräckligt snabbt? Att processen känns för långdragen?
– Det kan jag inte uttala mig om. En utredning ska genomföras så snart som möjligt.

Saknar statistik

• Vet ni hur många som sökt hjälp sedan lagändringen?
– Nej, det finns ännu inga sammanställda uppgifter om det. 
• Kostar hjälpen någonting?
– Vård och behandlingsinsatser kostar ingenting inom kommunen, är det i regionen gäller en vanlig patientavgift. I regel får personerna någon form av öppenvårdsprogram.

"Åtta till tio träffar"

• Hur långt är ett sådant program?
– Lite olika, men i regel omfattar ett öppenvårdsprogram åtta till tio träffar med olika teman under lika många veckor. Behandlingen kan ske i grupp eller individuellt.

• Räcker det verkligen?
– Det är olika beroende på hur problematiken ser ut, om det exempelvis finns andra problem utöver spelmissbruket. Det kan vara så att man får hjälp genom ett öppenvårdsprogram och om det finns ytterligare behov kan man ha fortsatt kontakt med vården. Man kan också fortsätta ha kontakt med en spelberoendeförening. De manualbaserade programmen handlar om åtta-tio veckor. Socialstyrelsen har tagit fram ett kunskapsstöd med rekommendationer om vård och behandling vid spelmissbruk som riktar sig till socialtjänsten och hälso- och sjukvården. Kunskapsstödet bygger på aktuell forskning och har tagits fram i samarbete med forskare och andra experter på området.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.