Joakim Svensson: "Ni gör det möjligt för oss att visa upp travet för fler – tack"
Den röda mattan rullas ut igen och Travronden har fått en ny chans att sätta hovavtryck på den.
Tack för att du gör det möjligt.
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Jag vet vad en och annan tänker när ni läser rubriken att Travronden nominerats till ett (förvisso fint) pris på (ännu) en gala någonstans i Stockholm, eller världen.
Igen? Vem bryr sig?
Faktum är du borde kanske göra det.
För inte alltför många år sedan var den svenska travsporten naturlig och omtalad del i den svenska sportvardagen. Vår stjärnor gästade morgonsoffor, loppen visades i sin helhet upp i tv-nyheter, vi hade framträdande positioner i tidningarna och var en naturlig del av samtalet i kioskerna.
Så är det inte riktigt längre, något jag också skrivit tidigare.
Många tidningar har valt bort travsport i tidningen (bortsett från enstaka ”gratistips” från TT), antalet intresserade lokaljournalister rusar snabbt nedåt och ingen av de större tidningarna fäster någon större vikt vid att bevaka vad som händer i eller runt travsporten. Min ”gamla” arbetsgivare, Expressen, är egentligen enda undantaget.
Trots att Dagens Nyheter haft ett fantastiskt fint år och går mot alla strömmar när det gäller prenumeranter tvivlar jag starkt på att de i någon enda ledningsgrupp diskuterat att utveckla och förbättra sin (närmast obefintliga) travjournalistik. SVT har inte ens med Elitloppet i sin evenemangskalender för 2020. Och…nej, jag nöjer mig så för nu.
Jag skriver inte det för att vara elak mot varken kollegor, tv-kanaler eller tidningar – utan för att det är verkligheten som den ser ut.
””Det var baske mig det bästa ni gjort på år och dar.”
Travronden är i dag i stort sett ensamma om att bevaka travsporten på ett allsidigt, ambitiöst och seriöst vis. Sulkysport har tvingats sluta ge ut tidningar och minska på personalstyrkan, V75-Guiden fokuserar mestadels på spel, även om de fortfarande skriver pliktskyldigt om veckans höjdpunkt(er).
Samtidigt har coronapandemin närmast fått annonsmarknaden att kollapsa. Travronden har tappat miljoner inom loppet av bara några månader. Trots att det förmodligen är pengar som vi aldrig kan få igen, och pengar som går förlorade för den svenska travsporten eftersom vårt överskott går direkt tillbaka till sporten, har vi valt att inte permittera och behålla våra utlagda uppdrag. Det är så vi är uppbyggda, det är det vi vilar på.
Årsbokslutet är inte det enda som betyder något i vårt fall, vi har andra varumärken som förser bolaget med bättre lönsamhet. För oss handlar det lika mycket om att visa hjärta och själ i vad vi gör. Det kan vi tacka vår ägare för att vi har utrymme till att göra. Omtanke, brukar vi kalla det på TR Media (där Travronden är en del).
Några av Travrondens priser
December 2015: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2015.
December 2016: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2016.
Februari 2017: Väl anlitade frilansfotografen Thomas Blomqvist blir årets hästsportjournalist, utsedd av SHK – Sverige hästsportjournalister.
Augusti 2017: Världskongressen i trav premierar Travronden för "Bästa sajt" (Travronden.se) och "Bästa berättande" (Even Elvenes).
September 2017: Sveriges Tidskrifter nominerar Travronden till "Årets digitala tidskrift" till Tidskriftsgalan.
November 2017: Sveriges Tidskrifter utser Travronden till "Årets digitala tidskrift" vid Tidskriftsgalan.
December 2018: Vinnare Tidningarnas V75-tipsliga 2018.
Februari 2019: Travrondens reporter Rickard Hansson blir årets hästsportjournalist, utsedd av SHK – Sverige hästsportjournalister.
Juni 2019: Världskongressen i trav utser återigen Travronden till vinnare av "Bästa sociala medier" och "Bästa tv-dokumentär/program".
Oktober 2019: Sveriges Tidskrifter nominerar Travronden till "Årets digitala tidskrift" och "Årets utvecklare" till Tidskriftsgalan.
Februari 2020: Dennis Engelbo, reporter, utsågs till årets hästsportjournalist av SHK.
Februari 2020: Travrondens fotograf, Thomas Blomqvist, får Remy Nilsons hederspris.
I spåren av coronasmittans utbredning drog vi alldeles före Elitloppet igång en kampanj för att hjälpa personer som är äldre än 70 år, vilket vi vet att många av er som läser oss regelbundet är. Vi kallade den Gör en äldre glad Genom att sälja papperstidningen med vår allra bästa travjournalistik och spelinformation till självkostnadspris (= tryck + distribution + andra administrativa prenumerationskostnader) ville vi rädda äldre och travintresserade från ensamhet och tristess.
Kampanjen slog oss med häpnad.
Sällan, jag skulle till och med kunna ta till ’aldrig tidigare’, har vi fått ett större gensvar på en enskild kampanj. Inom loppet av några dagar valde nära 800 personer att teckna upp sig på en längre kampanj. Det är mycket för en liten tidning som Travronden.
Jag minns särskilt en läsare som brukar skriva till mig via Twitter.
”Det var baske mig det bästa ni gjort på år och dar.”
Såna ord får mig, oss alla, på gott humör. Det är för er skull som vi dag ut och dag in kämpar med att producera 100-tals sidor tidning, 1000-tals artiklar och tips, 10-tals med rörliga höjdpunkter från dagens tävlingar och mängder av inlägg i sociala medier.
Ett sådant direktmeddelande gör det värt det. Med råge.
Sent i torsdags fick Mia på Sveriges Tidskrifter tag på mig i telefon. Hon berättade att vår kampanj – och initiativet ”Gör en äldre glad” – har premierats med en nominering till Tidskriftsgalan den 12 november. Det är tidskriftsbranschens egna lilla Oscarsgala.
Så. Fantastiskt. Kul.
Nomineringen är den fjärde för Travronden på fyra år. Före 2017, då vi utsågs till Årets digitala tidskrift i Sverige, hade vi aldrig besökt de fina, röda (ja, de är delvis det på Cirkus) salongerna. Att då få kliva upp på scenen och berätta om travsporten, hur många ni är som kämpar i stallar, i hagar och på banor var mer än lovligt hedrande. För i grunden är det ju inte ”bara” vi som vinner priser eller nomineras till utmärkelser – det är ju minst lika mycket ni som läser och betalar för vad vi gör som ska ha en (digital) kram för att ni bidrar, stöttar och hjälper oss att fram travjournalistik och spelinformation i absolut världsklass. Det ger oss möjligheter att sprida ordet och fånga upp fler nyfikna till världens bästa sport.
Tack för det!
Den 12 november hoppas jag att vi håller tummarna tillsammans för att travsporten får fira och berätta mer om varför vi älskar travsport.
Och att de också borde börja göra det.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.