Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Möt Mikael Lindvall i Travrondens söndagsintervju

Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Mikael Lindvall (vänster) efter A Fair Days seger i Mantorp i augusti 2022. Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD

Sveriges, och en av Europas, hetaste travhästar just nu, är nationens nye älskling, A Fair Day. Den unge kometen och elitloppsdeltagaren, som enbart hanteras av amatörer och hobbyhästfolk, i alla led. I dagens söndagsintervju får ni möta en av doldisarna kring och bakom hästen. Här har ni ”Affes” uppfödare – Mikael Lindvall, 54, från den lilla vägkröken Kristvallabrunn, mitt ut i ingenstans.

Publicerad:

Att pensionären Elisabeth ”Lisa” Almheden tränar och byggarbetaren Oscar Ginman kör A Fair Day börjar de flesta nu lära sig. Men att ett par lokala doldisar till, i krokarna kring Kalmar, har fött upp både A Fair Day och hans mamma, är kanske inte riktigt likadant välbekant (såvida ni inte bläddrade riktigt noga i Travrondens avelsnummer tidigare under våren).

Så är i alla fall läget. Nu snackar vi alltså om undersköterskan Carina Lindvall, och hennes make, marknadschefen Mikael. På dagarna går de och jobbar, ”civilt”, som vilka vanliga människor som helst.

– Fast flera gånger om dan – tidig morgon före jobbet, en snabb sväng på lunchen och sedan på kvällen när vi jobbat klart – så sticker vi ut till vår gård och ”gör stallet”, sköter utfodringar och en massa annat, säger Mikael.

– Carina är ridtjej sedan barndomen, och jag är en gammal travspelare. Tillsammans har vi råkat bli inbitna amatöruppfödare. Och vi älskar det, ler han.

“Pengarna inte det viktigaste”

I 12-13, snart 15, år har paret Lindvall hållit på med denna speciella hobby. Ungefär ett föl om året, har man i snitt fått fram. Ibland till och med någon extra.

Den allra första uppfödningen var Jolene Day – det vill säga A Fair Days mamma.

Bara två av dem (Mojito Day i sin helhet, samt delar av Monique Day) har Lindvalls behållit i egen ägo. Resten har man sålt, vartefter.

Dessvärre kanske… eftersom A Fair Day är den första och enda som hittills lyckats bära sina egna kostnader – och mycket mer därtill.

– Det är verkligen inget som vi är ledsna för. Pengarna är inte det viktigaste med det som vi håller på med här, utan det är allt det roliga runt omkring, säger Mikael Lindvall.

Och så finns ju förstås uppfödarpremierna. 20 procent under unghästtiden (då ”Affe” sprang in över 2,5 miljoner kronor) och nu som senior tio procent. Det gör att A Fair Day – trots att paret Lindvall inte längre äger honom – redan har tjänat in mer pengar åt dem, än någon annan av deras uppfödningar.

– Visst, lite payback blir det ju, och det är förstås inte fel. Men som sagt, det är inte så som vi utvärderar det här. Utan det är i första hand livsstilen, drömmarna och kärleken till ”våra” hästar som det handlar om. 

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
A Fair Day vann Breeders Crown i fjol. Nu väntar självaste Elitloppet – som femåring. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Att just A Fair Day har fått ett gigantiskt genombrott, väcker onekligen vissa förhoppningar på den lilla gården i idylliska Meltorp. Just kombinationen Maharajah–Jolene Day har man nämligen gått stenhårt på. Efter den har man redan fyra helsyskon:

  • A Fair Day, 5, är äldst.
  • Maroon Day, 4, har inlett sin säsong fullständigt strålande, med två ruggigt imponerande segrar i följd.

Dessa två är kastrerade.

Fast där bakom bubblar två brorsor till, båda fortfarande hingstar – och ännu ostartade.

  • Brother Day, 2, som nyligen gått i träning hos Per Nordström, på Jägersro.
  • Plus då Jeffery Day, 1, bebisen som alltjämt finns kvar på gården, i Lindvall-regi.

…och som om inte det vore nog, så planeras det också för att framåt vårkanten 2025 utöka syskonskaran med ytterligare ett, femte, helsyskon – alltså med exakt samma föräldrar.

– Så är det tänkt att bli. Och då hoppas vi på ett annat kön. Jolene har ju lämnat fyra hingstar i rad med den pappan. Det vore roligt att få ett sto också, så att vi kan gå vidare och avla på den stammen hemma hos oss sen.

“Har alltid trott på våra hästar”

Att A Fair Days karriär nu plötsligt har exploderat, och att hästen redan bjudits in till Elitloppet, är en fantastisk händelse för Mikael och Carina Lindvall.

– Ja, absolut. Det är en dröm som man haft, i alla år, att få med någon dit. Jag har förstås alltid trott på våra hästar, hela tiden. Men att det här nu verkligen slår in, på riktigt… det känns otroligt!

Är ni alltid plats när ”Affe” startar?

– Nja, ja, jo… det försöker vi oftast vara. I alla fall om det är någorlunda i närheten, och det passar med våra jobb och sådär.

Hur känns det när man står och ser honom där ute på banan?

– Jag känner bara ett enda stort lugn i hela kroppen, faktiskt. Ingen nervositet alls.

– Nuförtiden är han ju uppe bland bara kanonbra hästar, i varje lopp, efter alla pengar han sprang in i fjol. Men jag tror ändå så vansinnigt mycket på honom, varenda gång.

FAKTA

Mikael Lindvall

  • Ålder: 54.
  • Bor: I en villa i lilla byn Kristvallabrunn, cirka en mil nordöst om Nybro – och mindre än en halvtimme från Kalmar och Ölandsbron.
  • Familj: Hustrun Carina Lindvall, 59.
  • Lyssnar på:  Radion. I yngre dagar ville jag alltid lyssna på en viss sorts musik, som man valde själv. Men nu orkar jag inte hålla på och styra det, och jaga efter något speciellt. När man åker bil fungerar den mesta musiken ganska bra. Sedan lyssnar jag gärna på poddar också. Med roligt och lättsamt snack. Allra helst om trav. Sådana som bland annat Travronden gör.
  • Tittar på: Nästan bara trav, faktiskt.
  • Läser: Nämen, det är samma svar där… vi läser mest travtidningar hemma hos oss. Travronden, både på papper och digitalt. Startlistor är det som är viktigast för mig att fortfarande kunna få ha i handen, på gammaldags vis, på papper – annars går ju det mesta bra att läsa på mobilen eller datorn.
  • Favorithäst: Jag förstår vad ni väntar er för svar här… men då säger jag Maroon Day. Det är den andra av våra tävlingshästar, som “Lisa” Almheden har i sitt stall just nu. Helsyskon med ”Affe”, fast ett år yngre då – och har ju precis börjat sin fyraåringssäsong jättefint, med två raka segrar. Jag är otroligt fäst vid hästen. Det blir man ju i och för sig vid nästan alla, när man har dem från första början, från att de är små. Men Maroon Day är en alldeles speciell individ, som har bitit sig fast lite extra i mig, på nåt vis.
  • Drömresmål: (lång tystnad) …det skulle väl vara vara att åka till USA, i så fall. På trav. Lite väl kaxigt att påstå att det skulle vara som deltagare. Att bara titta på några vanliga tävlingar där, som publik, skulle vara roligt. Eller att gå på en riktigt stor och fin auktion i Amerika – det vore fantastiskt!
  • Intressen: Ishockey! Här i Nybro har vi ju fått upp Vikings i allsvenskan nu i vinter, vilket var väldigt skoj. De klarade sig jättebra, fastän de var nykomlingar och inte så många trodde på oss i förväg. Jag har varit en stor supporter i alla år, och åkt runt på bortamatcher och stått och sjungit i hejarklacken och sådär, haha.

Hur gör ni med Elitloppet?

– Självklart kommer vi att vara på plats.

– Nu är det faktiskt rätt många år sedan jag var där. Men förr i tiden var jag en sådan som låg i sovsäck utanför Solvallas entré natten före, och sen var med och sprang bort till E-läktaren när grindarna öppnade på morgonen, haha.

Drömde du då om att komma tillbaka under dessa omständigheter…?

– Haha, drömde och drömde – det gjorde vi väl kanske alla som satt där, på olika sätt. Men särskilt realistiska kändes väl just sådana här fantasier inte…

Hejarklacken kommer till Solvalla

En annan rolig omständighet kring A Fair Days kommande elitloppsstart, är det lokala stödet för ekipaget. Redan nu är ett flertal supporterbussar från Kalmar-området och Smålands nordöstra del fullbokade. Det förväntas bli en massiv hejarklack för ”Affe” inne på nationalarenan.

Det är något som tilltalar Mikael Lindvall mycket. Han älskar hejarklackar.

– Jag stod själv i Nybros hockeyklack förr i tiden, ler han. Så den grejen runt ”Affe” ser jag verkligen fram emot!

Travet i allmänhet har inte sett så vansinnigt många sådana här supportersamlingar, för en viss häst eller kusk. Men just Elitloppet har en tradition av sportliknande klackar.

Allra starkast var det stödet på 1990-talet, kring Sundsvallspublikens kulthäst Zoogin, och den då färske kometen ”Kung Åke” Svanstedt. Stig H (Johansson) hade också sina supporterklungor. Och så Sundbyholmskämpen Acclaim, som följdes av några som kallade sig för Hockeyligan (efter tränaren och kusken Håkan ”Hockey” Eriksson). Även andra skandinaviska ekipage, från Norge, Danmark och Finland, har ibland följts av högljudda fans med vikingahjälmar

Nybro till SHL eller seger i Elitloppet?

Mikael Lindvall anar och hoppas att busslasternas stöd för A Fair Day ska väcka upp den här kulturen igen.

– Ja, det verkar nästan som att det är på gång, ler han.

Vad önskar du dig allra helst, innerst inne – Nybro Vikings upp till SHL, eller ”Affe” som segrare i Elitloppet…?

– Haha, visserligen är jag verkligen en stor stor hockeysupporter – men det där var enkelt. Inget skulle såklart kunna slå en elitloppsseger!

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.