Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Stad upphäver beslut om startförbud

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

I slutet av april ströks en B-tränad häst inför tilltänkt start och fick sex månades startförbud.
Nu har ärendet avhandlats i Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd där de fattat beslut om att upphäva beslutet – hästen är således fri att tävla.

Publicerad:

I mitten av april 2024 genomförde Svensk Travsport en kontroll hos en B-tränare. Vid besiktning av en häst upptäcktes flagande hudpartier medialt över båda hasarna samt delvis pälsförlust på bakknäna, med viss hudpåverkan. 

Svensk Travsport reagerade och tog ärendet vidare efter att ha anmärkt på ovan nämnda reaktioner i huden. I Svensk Travsports beslut gick det att läsa att användning av blistrande substanser som orsakar skada i huden eller underliggande vävnad ska leda till tävlingsförbud i tolv månader. I det här fallet hävdade de dock att omständigherna motiverade ett startförbud på sex månader.

I beslutet skrev Svensk Travsport bland annat: 

“NN har beretts tillfälle att yttra sig vilket hen har gjort. Hen förklarade att hästen är känslig och att påverkan troligtvis berodde på användningen av ett liniment. NN kunde inte specificera vilket liniment som hade använts och hade inte längre det i stallet. Den 23 april 2024 beslutade Svensk Travsport om startförbud för hästen tills vidare”. 

B-tränaren valde att överklaga påföljden hos Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd och den 18 juni gav de besked att de väljer att undanröja förbundets beslut om startförbud. Hästen är således fri att tävla. 

Fråga om antidopningreglementet

Svensk Travsports ansvars- och disciplinnämnd menar att reaktionerna i huden kunnat uppstå av tillåten behandling – som ett liniment. De menar därför att den huvudsakliga frågan var att utreda om ärendet omfattas av reglerna i antidopningreglementet. 

“Enligt 3 d) § i antidopningsreglementet får på häst som avses starta i eller tränas för tävling, inte vidtas några behandlingar eller särskilda åtgärder som vid tävlingen eller träningen kan medföra positiva eller negativa förändringar av en hästs aktuella prestationsförmåga eller temperament. För att ett brott mot antidopningsreglementet ska anses föreligga ska det alltså röra sig om en prestationspåverkande åtgärd. Annat är inte bevisat i detta fall än att det rört sig om en reaktion efter en tillåten behandling utan karenstid med ett liniment. Reaktionen har enligt nämndens mening inte kunnat förutses”, skriver de och fortsätter: 

“Vad som framkommit i målet ger inte stöd för att åtgärden påverkat hästens prestationsförmåga, positivt eller negativt. Vid sådant förhållande och då vad som i övrigt förekommit inte föranleder någon annan bedömning, kan något brott mot antidopningsreglementet inte anses föreligga. Startförbudet för hästen ska därför upphävas och ST:s beslut undanröjas.”

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.