Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvarka på Umåkers stallbacke

Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD/Umåker
Antti Rautalinko är veterinär på Svensk Travsport och Emilia Riström är travbanechef på Umåker. Foto: Thomas Blomqvist/TR BILD/Umåker

Kvarka har konstaterats på Umåkers stallbacke i veckan.
Trots det genomförs dagens lunchtävlingar som planerat.
– Beslutet var givet då man upptäckte det här i tidigt läge och har lyckats isolera stallar och flyttat sjuka hästar, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.

Publicerad:

Travbanan informerar om smittan via sid hemsida och travbanechef Emilia Riström berättar för Travronden:

– I början av veckan uppdagades det att ett föl på en anläggning hade kvarka och eftersom tränaren också har stall på banan togs det prover på hästarna där och ett provsvar visade positivt för kvarka. Den hästen är nu flyttad och under veckan har vi haft dialog med Svensk Travsports veterinär, säger hon.

Upptäckten av kvarka innebär alltså inte att dagens tävlingar påverkas.

– Enligt deras handlingsplan kan vi köra. Hästen är flyttad och stallet det handlar om ligger helt avskilt. Våra gäststallar är på långt avstånd från det isolerade stallet och det finns inga andra hästar på stallbacken som uppvisat symptom. 

“Beslutet var givet”

Antti Rautalinko är veterinär på Svensk Travsport och menar att det här fallet av smitta inte innebar några svårigheter att besluta om att tävlingarna ska genomföras.

– Beslutet var givet då man upptäckte det här i tidigt läge och har lyckats isolera stallar och flyttat sjuka hästar.

FAKTA

Kvarka

Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Kvarkan, som är en smittsam bakterie, ställer till stora bekymmer för både hästar och hästägare.

Symptomen vid klassisk kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Ibland spricker lymfknutorna upp och gult var kommer ut. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde. Kvarka är inte luftburet.

Källa: Agria.

Kvarka har en inkubationstid, finns det inte risk att fler hästar är smittade? Löper inte tillresta risk att bli smittade?

– Det behöver hanteras genom travarhälsans egenkontroll, man får inte starta sjuka hästar. De hästarna som har isolerats har gått i hagar som inte har någon direkt kontakt med andra hästar och kvarka är inte luftburet, det smittar från nos till nos eller genom händer. En stor skillnad mot EHV-1 där man inte kan bortse från luftburen smitta.

Har du någon tes kring varför det här året varit så drabbat av smittor?

– Kanske för att folk är mer vaksamma och reagerar på sina smittor, det är den mest positiva tolkningen jag har.

Skillnaden mot Romme – som inte fick köra

Tidigare i år konstaterades det kvarka på Romme: Stallbacken stängdes och tävlingar flyttades, vad är skillnaden här?

– Kvarkan hade pågått under längre tid och var utbredd i flera stallar på Romme och det gick inte att utesluta att ytterligare hästar kunde vara smittade. På Umåker har vi kommit in i ett mycket tidigare läge.

Madelene Wikstén, B-tränare i Boden, har skrivit om situationen på sociala medier. Hon är inte imponerad över beslutet.

“Borde inte få köra”

– Jag vet vilket helvete det är med kvarka och när jag hade det på gården för ett antal år sedan stängdes den totalt. Det var helt stopp medan Umåker kan köra tävlingar, jag kan tycka att det är sådär. Det har ju inte gått så lång tid sedan kvarkan konstaterades. De borde inte få köra nu, kan jag tycka. Kritiken är dock inte riktat mot någon tränare på något vis, jag vet som sagt vilken skit det är att ha det.

Totalt åtta lopp ska köras på Umåker under lunchen med start klockan 12.20.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.