Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Reaktionerna efter Hov-rapporten

Foto: THOMAS BLOMQVIST & LARS JAKOBSSON/TR B
Maria Croon, vd för Svensk Travsport, samt Jan Halberg, ordförande i Travtränarnas Riksförbund, kommenterar Travrondens anonyma vittnesmål. Foto: THOMAS BLOMQVIST & LARS JAKOBSSON/TR B

Efter en ny studie om hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten har fyra unga kvinnor berättat om sina erfarenheter för Travronden.
Nu sätter Travtränarnas Riksförbund in åtgärder.
– Jag har fått en ögonöppnare, säger ordförande Jan Halberg.

Publicerad:
FAKTA

Resultatet i korthet:

  • Det föreligger tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden. 
  • Förekomst av mobbning samt emotionella, fysiska och sexuella övergrepp.
  • Hög förekomst av störda ätbeteenden. 
  • Förekomst av kroppsmissnöje, tvångsmässig träning samt andra beteenden relaterade till viktreglering.
  • Hög förekomst av allvarliga symtom på psykisk ohälsa och sömnbesvär.
  • Förekomst av skador, smärta och problem relaterade till menstruationsrubbningar. 
  • Statistiska samband mellan olika typer av psykisk ohälsa och störda ätbeteenden, med miljöfaktorer som att ha utsatts för mobbning.

Källa: Hälsa och välmående inom trav- och galoppsporten av Klara Edlund. 

Tidigare i år presenterades den oberoende kartläggningen med namnet Hov-rapporten. Klara Edlund, legitimerad psykolog och forskare, har genomfört enkätundersökningar inom trav- och galoppsporten för att undersöka hälsa och välmående inom branschen. När hon presenterade resultatet framkom bland annat tydliga indikationer på allvarliga och omfattande missförhållanden. Dessutom gick det att se att många unga personer, en övervägande del kvinnor, lider av både ångest och depression. 

Travronden har pratat med fyra unga kvinnor som delat med sig av sina erfarenheter. Där framkommer bland annat brister i både arbetsvillkor och arbetsmiljö som lett till olika former av psykisk ohälsa. 

Svensk Travsport och Travtränarnas Riksförbund ser båda allvarligt på den bild som framkommer i de anonyma berättelserna. 

– Det här har vi jobbat med – men inte tillräckligt operativt eller effektivt. Jag kommer att ha ett styrelsemöte innan jul och har varit i kontakt med Catarina Johansson som är arbetsrättsjurist och kontaktperson på Almega, vår arbetsgivarorganisation. Jag ska också ta kontakt med Sofia Klingspor som är personalchef på Svensk Travsport, säger Jan Halberg, ordförande i Travtränarnas Riksförbund som även arbetar som sportchef på Wången. 

– I stället för att försöka förklara bort oss ska jag försöka se till att få till en ögonöppnare bland mina medlemmar. Vi hade en resa för 30 år sedan där arbetsvillkoren gick från svart till grått till vitt. Den resan har gått ganska bra. De här sakerna som du framför nu kommer vi att ta tag i. Vi är fortfarande tvåa på den här bollen. 

“Jag har fått en ögonöppnare" 

Vidare berättar han att det i den nya A-tränarutbildningen ingår två lektionsblock i organisations- och social arbetsmiljö samt i arbetsrättsliga frågor.

– Jag jobbar på Wången och det här är en ganska stor del i den nyframtagna A-tränarutbildningen. Det betyder att de nya som kommer in i alla fall inte kan säga att de inte känner till den här typen av frågor.

– Jag har 360 medlemmar och sedan har jag 300 medlemmar som behöver utbildas igen i det här. Det är det jag får försöka att fokusera på. 

Han poängterar att det här är något som de tar på allvar. 

– Jag hoppas verkligen att vi ska få till något. Jag har fått en ögonöppnare. 

– Jag har pratat med två av mina styrelseledamöter som undrar om det här inte är ett samhällsproblem (med psykisk ohälsa). Jo, men det fritar inte oss från ansvar. Jag arbetar själv på en utbildningsanläggning och där ser jag tyvärr den här utvecklingen för en del av våra ungdomar. Jag känner igen dem i dina beskrivningar och intervjuer. Och där kan vi ännu inte börja skylla på mina kollegor men det betyder inte att problemet inte finns. För mig är det en rättighet att människor ska må bra. 

“Svårt att gå händelserna i förväg” 

Nu hoppas han att årets sista styrelsemöte ska leda till något som de kan ta vidare. 

– Det är svårt för mig att gå händelserna i förväg men jag kommer att hålla ett styrelsemöte med bara den här punkten på dagordningen. Jag skulle tro att det blir Staffan Osterling och Lars Dahlgren som får se vilka möjligheter vi har till att sy ihop någon internutbildning för våra medlemmar. Jag hoppas att tiden ska visa att även vi inom travet kan förbättra oss i det här hänseendet. 

Travronden har varit i kontakt med Svensk Travsport löpande angående Hov-rapporten. Inledningsvis förklarade vd Maria Croon hur hon såg på att förbundet valde att låta genomföra studien från allra första början. 

– Svenskt Travsport var med och finansierade den här kartläggningen för det här är viktiga frågor och områden som har belysts i tidigare utredningar men som sedan inte tagits hand om eller arbetats med. I det här är också HNS, ATG och Svensk Galopp med. De är alla aktörer som tycker att det här är viktiga frågor. I slutordet står det att förhoppningen är att kartläggningen ska vara ett steg på vägen för att säkerställa en trygg trav- och galoppsport. Därför tycker jag att det är viktigt att vi är öppna med resultatet och diskuterar och agerar. Det här är ett gemensamt ansvar. 

“Bekräftar och tydliggör” 

Croon har även fått ta del av de anonyma berättelserna och skriver följande i ett mejl till Travronden: 

“De här anonyma intervjuerna bekräftar och tydliggör det som kommit fram i kartläggningen och behovet av att ta de här frågorna på allvar.  Jag tycker kommentaren om att man som arbetsgivare är en del av problemet och måste vara en del av lösningen är helt rätt. Det går inte säga till en anställd som är helt slutkörd att ‘du är kass på att planera’.

Hästarna är en mycket stark och positiv drivkraft men till slut räcker inte det. Att ha över 15 passhästar är orimligt och då som argument säga att du får ju jobba med hästar är verkligen inte hållbart. Om man som i något fall här dessutom ser att hästarna far illa blir det ju ännu svårare att stå ut.

Jag förstår verkligen utmaningen för många tränare och arbetsgivare att få ihop schemat men jag vet ett antal exempel där det går, där anställda får ledigt och semester. Det handlar om att inte lägga över problemet på de anställda utan om att ta ansvar och se sina anställda som de viktiga resurser de är.

 Om vi ska attrahera nya in i sporten ska det inte vara så att det upplevs vara särskilt tufft för unga – och då unga kvinnor. Vi kan absolut inte längre acceptera att det pratas om vuxenmobbning i kombination med tystnadskultur.

 Vi behöver både arbeta med strukturella frågor men också kulturella. Tyvärr är det här inte helt ny information men det är dags att vi pratar om det ordentligt och tillsammans arbetar mot en förbättring. Det handlar till stor del om beteendeförändring. Det finns många goda exempel och till att börja med kan vi sprida dem. Sedan finns det många väldigt bra digitala utbildningar för arbetsgivare i de här frågorna. Och framför allt måste vi ta de här frågorna på allvar.”

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.