Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ann-Mari Härdin är död

Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD
Ann-Mari Härdin år 2003. Foto: THOMAS BLOMQVIST/TR BILD

Ann-Mari Härdin blev Sveriges första kvinnliga proffstränare när hon kvitterade ut licensen 1977. I tisdags avled hon efter en tids sjukdom vid 77 års ålder.

Publicerad:

Ann-Mari Härdin, född Johansson, 1946, inledde sin karriär inom sporten redan på 1960-talet. Hon körde sitt första lopp som 18-åring 1965 och började som amatörtränare på gården Billingsnäs mellan Falun och Borlänge.

Under 1970-talet blev  Härdin  historisk på flera plan. Bakom Petra Sund blev hon den första kvinna att köra under 1.20,0 i lopp och  12 april 1975 blev Härdin först med att vinna på rikstoton. Den veckan delades omgången mellan Färjestad, Kalmar och Romme, och det var på den sistnämnda banan som Härdin slog till med sin egen häst Pargas. 

“Ledaren var slagen redan vid ingången till upploppet, och Ann-Mari kunde i ensamt majestät defilera fram mot målet”, gick det att läsa i Travronden, 15 april 1975.

Foto: EINAR ANDERSSON/TR BILD
Ann-Mari Härdin blev proffstränare 1977. Därefter tog det elva år till nästa kvinna tog steget. Foto: EINAR ANDERSSON/TR BILD

Första kvinnan med proffslicens

Två år senare, 1977, bröt Härdin ny mark igen. Då blev hon den första kvinnliga tränaren med proffslicens i Sverige, och det kom att dröja hela elva år innan nästa kvinna, Gunnel Fredriksson, kvitterade ut sin licens.

År 1983 flyttade Ann-Mari Härdin till en gård i Järlåsa, cirka två och en halv mil utanför Uppsala och 1991 återvände hon till Rommetravet och huserade då i ett stall på banan. 

Fortsatte som amatör

År 2001 slutade Ann-Mari Härdin som proffstränare och tog ut den så kallade tränarpensionen. Hon fortsatte dock som amatör fram till början av 2014 då hon hade sin sista häst till start.

Härdin vann närmare 150 lopp under sin proffskarriär och därefter hann hon med att arbeta som inskrivningschef på Rommetravet och sköta om hästarna på travskolan.

“Hon sköter alkotesterna, tar in all skoinformation som sedan faxas vidare, ropar ut tidsangivelserna för samling till defilering samt efter kuskar som ska ringa måldomaren med mera. Hon sköter allt perfekt och är mycket omtyckt”, går det att läsa i boken Dalatravet 50 år.

Travronden har varit i kontakt med familjen som godkänt publiceringen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.