Turbulent galopp påverkar travet?
Tre styrelsemedlemmar har lämnat uppdraget, däribland forne ordföranden. Därutöver har tillförordnade vd:n sagt upp sig och ny vd har tillsatts. Enligt uppgifter till Travronden är situationen hos Svensk Galopp kaosartad för dagen.– Det är turbulent i nuläget, säger Roland Johansson, styrelsemedlem i Svensk Galopp.
De senaste åren har Svensk Galopp haft stora utmaningar. Flytten från Täby till Upplands-Bro, framtiden för Jägersro, men även stor omsättning av anställda på styrande positioner. På senare tid har det gett stort avtryck.
Vid föreningsstämman i slutet av oktober var tf vd Helena Gärtner, sportchef Dennis Madsen, ekonomichef Charlotte Welin, Ulf Hörnberg, styrelseordförande Lars Nordström samt Susanne Hamilton, Roland Johansson, Klaus Koch, Per Larsson, Eva McLaren och Anders Östberg närvarande. Av dessa har vd:n, samt tre styrelsemedlemmar (Lars Nordström, Klaus Koch och Eva McLaren) på ett eller annat sätt sagt upp/lämnat uppdragen. Detta i en tid där omregleringen av spelmarknaden närmar sig med stormsteg och mängder av utmaningar ligger på bordet.
– Det är naturligtvis så att det är turbulent i nuläget, men jag vill verkligen säga att vi är på gång. Vi har anställt en vd i Fredrik Reuterskiöld som vi i styrelsen tror mycket på och även om vi är rätt långt nere i dagens galoppsport, så tror jag att detta kommer leda till någonting riktigt starkt så länge vi kommer ur denna turbulens, säger Roland Johansson, en av dem som sitter kvar i styrelsen.
Roland Johansson ser en olycklig tendens när det kommit till galoppsporten de senaste åren.
– På senare år har vi, utan att jag vill säga för mycket, levt på travsporten. Vi har själva valt att montera ner galoppsporten och de som arbetar i förbundet, för att vi varit nöjda med det vi fått. Den trenden måste vi vända nu. Får man pengar utan att göra någonting, sitter man nöjd i båten, så fungerar människan till naturen. Däremot har vi nu all anledning att arbeta hårt, för att få galoppen på fötter igen, och därtill göra den starkare än någonsin.
Hos ATG, som delvis ägs av Svensk Galopp, har man anledning att hoppas att situationen löser sig, men några synpunkter på vad som sker, har inte ordförande Mats Denninger.
– Det är klart att vi från ATG inte kan ha några synpunkter, vi lägger oss inte i förbundens frågor, men vad jag kan säga är att det är en tråkig utveckling. Vi får hoppas att det här landar i någonting bra. Någonting vi däremot har anledning att försäkra oss om är att Svensk Travsports och Svensk Galopps ekonomi inte drabbas. Vi står inför en avgörande fas för trav- och galoppsporten i och med den nya spellagstiftningen som träder i kraft vid årsskiftet, ett avgörande som är det största för oss sedan ATG bildades under 70-talet. I en sådan tid krävs det att ATG:s relation med ägarna är god, så visst är en situation likt den som nu är i Svensk Galopps styrelse inte bra. Jag hoppas detta reds ut så fort som möjligt, säger Denninger.
Ungefär samma tongångar kommer det ur Svensk Travsports generalsekreterare när frågan kring den kaosartade situationen hos Svensk Galopp ställs.
– Jag hoppas naturligtvis att det landar i någonting bra. Men jag kan väl säga som så att det känns rörigt just nu. Det är viktigt att Svensk Travsport och Svensk Galopp, inte minst med tanke på vad vi står inför 2019, har ett bra samarbete. Det måste vi givetvis fortsätta ha, även om det sker förändringar inom galoppen, säger Johan Lindberg.
När det kommer till dem som nu finns tillgängliga i styrelsen, och den nya vd:n, ser Roland Johansson ändå positivt på framtiden. – Jag vill tro att de som sitter kvar i styrelsen, är helt rätt personer. Vi har stor kunskap från övriga näringslivet, vi brinner dessutom för galoppen. Jag tror definitivt att detta kommer lösa sig på bra sätt, även om det givetvis inte är optimalt att dessa utmaningarna kom i en tid där vi kanske mer än någonsin behöver stå enade, säger Roland Johansson.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.