Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Montédagen: "Ett jättesteg"

Foto: David Schreiner/TR Bild
Monté för hela slanten! Foto: David Schreiner/TR Bild

SUNDSVALL. Lördagen blev historisk inom svensk travsport.
Som första bana arrangerade Bergsåker travlopp endast i montédisciplinen – och initiativet togs emot varmt bland de aktiva.
– Vi har verkligen fått chansen att visa upp oss, säger Lena Fritz.

Publicerad:

674 åskådare lockades till Bergsåker. Majoriteten av landets montéelit var på plats och gjorde upp när Bergsåker som första svenska travbana någonsin hade skrivit ut hela åtta lopp under sadel.
Ett initiativ som hyllades bland de aktiva.

– Hela dagen har varit en höjdpunkt och det är klart att det här betyder jättemycket för oss montéryttare. För egen del har det gått bra sportsligt sett, främst i och med segern. Det var en jättetrevlig bekantskap (Vindy Tabac). Jag tycker att loppen har hållit bra kvalitet och initiativet från Bergsåker var jättebra, säger Lena Fritz.

"Bra föreläsare"

Danneroamatören Lena Fritz tävlar nästan uteslutande i monté. Hon var också en av de aktiva som passade på att ta del av de föreläsningarna som anordnades på banan innan tävlingsdagen tog sin början. Galoppjockeyn Fredrik Johansson var på plats. Det var också ridsportsprofilerna Pontus Hugosson och Hanna Berg samt mentale coachen Stig Wiklund och längdskidåkaren Johan Olsson.

– Det var flera bra föreläsare. Även om jag är ganska positiv som människa är det vad jag plockar med mig. Att hela tiden försöka vara det i alla lägen. Det är viktigt även när man har sämre dagar, säger Lena Fritz.

"Ett jättesteg"

Vad betyder den här tävlingsdagen för montédisciplinen på sikt?

– Det är ett jättebra steg för montén. Prispengarna har varit bättre än tidigare och det kommer att göra att ännu bättre hästar anmäls. Nästa år kanske det går att få till ytterligare en sådan här dag. För min känsla är att det varit väldigt lyckat.

Mantorpstationerade Åsa Svensson var också på plats på föreläsningarna – och för att tävla med Dream In Matchtown. Ekipaget har firat stora framgångar under året, men denna gång blev det ingen framskjuten placering. Även Åsa var tillfreds med montékvällen.

– Ett jättebra initiativ och vi behöver fler tillfällen där ryttarna får chansen att rida mellan tre och fyra lopp på samma tävlingsdag. Denna gång var det Bergsåkers sportchef som tog steget och det är precis den typen av eldsjälar som montén behöver. Så länge vi kan locka tillräckligt med ryttare, hästar och tränare kommer montén att ha en fin framtid, säger hon.

Fokus på fysiken

På förhand var den fysiska delen något som diskuterades. Hur många lopp skulle ryttarna klara av att rida under en och samma kväll?
Beslutet blev att varje enskild ryttare fick delta i max fyra lopp och Bergsåker hade också extra mycket tid mellan loppen. Minst 25 minuter.

– Jag tycker att det har flutit på bra. Upplägget med mycket tid mellan loppen gör att man verkligen hinner återhämta sig, säger Lena Fritz.

Hade du velat se att ryttarna fått vara med i fritt antal lopp?

– Nej, fyra lopp tycker jag var fullt tillräckligt. Det räcker i alla fall för mig.

Dramatiskt för Susanne

Den ryttare som kanske stod för den fysiskt mest imponerande prestationen var Susanne H Osterling. Efter att först ha ridit två lopp hoppade hon upp i sadeln på Conrads Fredrik för ett tredje. Redan 1200 meter från mål blev hennes ena stigläder obrukbart, men trots det lyckades ekipaget ta sig i mål som femma.

– Vi har en säkerhetsspärr uppe på sadeln som ska lösas ut ifall att hästen reser sig så att man inte fastnar i stigbygeln eller i sadeln om hästen skulle slå över. Det som hände för mig var att den löstes ut 1200 meter från mål och då hade jag bara ett stigläder att rida med efter det. Jag kan säga att det var tufft att göra det så pass länge, men 100 meter kvar att såg jag att jag kan ju faktiskt ta förbi mig en häst framför så det var bara att försöka rida på ändå. Det lyckades ju och hästen gjorde ett jättebra lopp. För egen del känns det lite grann i benen nu kan jag säga...

"Det här har vi väntat på länge"

Christina A Hande inledde den historiska V65-omgången genom att vinna med Assault.

– Fantastiskt, det här har vi väntat på länge, kommenterade norskan Bergsåkers initiativ.

Förutom Handes vinst tog finska Jenni Kaija en dubbelseger genom att vinna med B.W.T.Boobs och svenskfödde Licence Holder. Dessutom vann tävlingskvällens två enda killar, Jonathan Carre och Kevin Goudet, var sitt lopp. Kan det bli bättre om man vill marknadsföra disciplinen?

– Det är för tidigt att säga om det blev lyckat eller inte, menar B-O Månsson försiktigt.
– Men det verkar i alla fall som att folk trivs, tillade han samtidigt som han blickade ut över platserna som var minst lika besatta som en vanlig tävlingsdag.

Kim rundade av

Dagen avslutades med en halv hemmaseger då Kim Boström vann med Jan-Olov Persson-tränade Wilda Fille. Halv hemmaseger eftersom hästen ägs i Sundsvall.
Wilda Fille avgjorde som så många gånger förr – avslutade starkt.

– Han är inte så snabb ut, men det är häftigt att rida en häst som bara blir starkare och starkare ju längre loppet går, menade Kim som tyckte ett det fungerat bra under kvällen.

– Det har rullat på jättebra, menade hon.

– Det kändes långsökt från början, men nu får vi hoppas att det blir fler dagar, fortsatte hon.


MATS PERSSON
MATTIAS HOLMGREN

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.