Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Först avlivas hästen - sedan mer motgångar

Foto: THORE LARSSON/ALN
Historien om Åsakjappen kan bli en väckarklocka för fler hästägare ute i landet. Foto: THORE LARSSON/ALN

I dagarna kommer den forne Derbyfinalisten Åsakjappen avlivas på grund av en cysta i ett ben. Illa nog för de elva i ägarkonsortiet, men tyvärr fick man ytterligare en kalldusch när det gällde försäkringsbiten.

Publicerad:

Det är Per Lundkvist från Piteå som är företrädare för Åsakjappen (e. Åsajerven) och den som sett till att få ihop ett stort ägargäng kring 2014 års norske Derbyfinalist. Per är en känd trav- och spelprofil i Norrland och ägde bland annat storstjärnan Scandal Play. Åsakjappen köptes från Norge i november 2014 och det blev en succéstart i Bodentränaren Roger Nilssons regi. Hästen tog fyra segrar på de fem första starterna och var trea inom V75 på Bergsåker i mars 2015. Det fortsatte sedan att flyta på ända fram till våren 2016, då Åsakjappen drabbades av en gaffelbandsskada. Han hade då sprungit i drygt 360.000 kronor sedan importen till Sverige och blev borta från tävlingsbanan i drygt ett år. Sedan hann hästen bara göra två starter i maj i år innan det började krångla igen.
– Efter att Åsakjappen inte svarat på två kortisonsprutor i både framknä och framkota på kliniken i Sundsvall togs beslutet att operera ett framknä. Hästen blev sedan konvalescent hos Kenth Åkerlund på Bergsåker. Men Åsakjappen blev halt igen efter ett tag och efter noggranna undersökningar hittades en cysta i ett ben. Enligt veterinären Catarina Fischerström gick det inte att göra något åt denna och det hela kändes som ett klockrent försäkringsfall, berättar Per Lundkvist.

Den sistnämnde vill inte gå ut offentligt med vilket försäkringsbolag det gäller. Däremot tycker Per att det hela är av allmänt intresse och kanske kan få andra hästägare att vara mera noggranna hur och hos vilken man försäkrar sina hästar. För klanen kring Åsakjappen blev det nämligen tvärstopp.
– Eftersom inte Åsakjappen röntgades i samband med vårt köp i november 2014 gäller inte försäkringen. De menar att hästen rent teoretiskt kunde ha haft cystan redan då som fyraåring. Detta trots att det handlade om en Derbyhäst som sedan toppresterade i vår regi under 19 månader. Man tycker att det sunda förnuftet ska kunna råda, men så är det inte i detta fall.

Per berättar att ägargänget betalat ungefär 14.000 kronor per år vad gäller försäkringar på hästen. Han kan inte heller säga att försäkringsbolaget i fråga gör fel efter att ha läst det finstilta. Däremot är Per besviken över informationen som gavs i samband med tecknandet av försäkringen.
– Om man alltid måste röntga en häst i samband med köp blir försäkringspremien i praktiken dubbelt så dyr och det får säkert till följd att de får sälja 70-80 procent mindre. Vi kände ingen som helst anledning att röntga Åsakjappen eftersom hästen var klockren på alla sätt. Jag tycker det här är ett fall som många där ute bör tänka på när de köper hästar och ska till att hitta rätt försäkring.

Per poängterar att det sannerligen inte blir några positiva ringar på vattnet av den här historien, utan snarare Niagarafallen...
– Efter allt som hänt blir det väldigt svårt att motivera flertalet av ägarna att fortsätta med travsporten.

Sjuårige Åsakjappen tog tolv segrar och tjänade 651.454 kronor.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.