Veterinären: "Skönt att det slutade lyckligt"
Många faktorer påverkar en häst chanser att överleva en buköppning.
I Samantha Y:s fall slutade ingreppet lyckligt tack vare ett snabbt ingripande.
Om en häst drabbas av svår tarmvred är buköppning ett nödvändigt ingrepp, men det medför också stora risker. Veterinär Susanne Demmers som nämns i artikeln om Samatha Y. beskriver flera faktorer som påverkar en hästs chans att överleva en buköppning.
– Om en häst är frisk och ung så behöver inte riskerna vara alltför stora. Det handlar mycket om allmäntillståndet och att ingreppet görs innan hästen ifråga är för dålig. Om pulsen ligger på 80-90 är det svårt, säger Susanne Demmers och fortsätter:
– Det gäller förstås framför allt hur mycket som ska åtgärdas, och hur lång narkosen behöver bli. Sedan beror det lite på raserna, min personliga åsikt är åtminstone att travare har lite lättare än en ridhäst att klara en buköppning. Efter en lyckad buköppning är sex månader normal tid för konvalescens.
Att Samantha Y, som står hos Demmers på Västerbo Stuteri, klarade sig bra under och efter buköppningen ifjol beror mycket på tidsaspekten.
– Hon kom in till kliniken tillräckligt tidigt för att klara sig. Hon drabbades av kolik hemma och jag förstod att det var allvarligt, efter prover via ändtarmen fick jag det verifierat att det handlade om ett tunntarmsfelläge. Det var skönt att det slutade lyckligt, säger Demmers.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.