Travrondens redaktion: "Spelformen lanserades 1994 – och är fortfarande framtiden!"
Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Dags för nytt år och en ny spellagstiftning. I några bloggar kommer jag lyfta fram hur jag vill se utveckling av spelen.
V75 – världens bästa spel?
Med miljoner i sikte: ja!
Annars finns det bara en annan spelform.
Jag kan inte återge min första kontakt med spelformen, men vet likväl att pappa pratade om V3.
”Det är bäst.”
Jaha…tänkte väl en 15-årig Hansson. Och nej, inte på sättet att pappa jagade mig till luckan, det har snarare varit tvärtom….
V3…en så stor kärlek. Pappa förklarade, jag anammade och funderade. Några år senare var jag nog tusan bäst i Sverige på V3. Det låter det, annars hade jag inte skrivit det – förstås. Men det är lite som att vara bäst på pilkastning med fel arm, när det är fullmåne. V3 är en liten spelform. Den är optimal för omsättningar runt 200 000 kronor. Inga miljonvinster, inga sensationella grejor. Ett strategiskt malande med stor finess.
Andelar inför första avdelning, fördelning av (eventuellt kvarvarande) inför andra och tredje.
Kombinationen av provstarter och spelteori…klockren. Ett så förbaskat bra spel. Som ovan nämnt: Med miljonomsättning hade det inte varit samma sak.
Jag minns så väl när man tog turen till Åby och Axevalla…emellertid vissa spel under dagen – men mot slutet var det dags. Den öronmärkta femhundringen skulle in: 50 andelar. En bra summa i relation till omsättningen. Det var en ständig kittling. Byta andelar, fundera, spekulera, ta snabba beslut, räkna matematik, odds kontra antalet andelar…viss egen feeling.
Spelmekanismen är så briljant. För egen del hatar jag ordet….men ”ångesten”…hur ska man göra!? Man kan knappt räkna in stora streckspel i historiken och jag förde tyvärr inte bok som 18-, 19-, 20-, 21-, 22-åring över spelen, men V3 var en härlig affär.
För några år sedan pratades det om att ATG skulle erbjuda ”banvarianten” digitalt. Möjligheten att placera andelar avdelning för avdelning. Det blev inget av det. I stället är V3 på väg att gräva sin grav…eller rättare sagt är spelare – jag är en av dem – på väg att gräva V3-spelets grav. Omsättningen är så låg, ingen bryr sig.
När det hela tiden snackas om, och lanseras, nya spel. Hur kunde den här mekanismen falla i glömska? Jo, krävs ju en plattform som fungerar i vårt och torrt. Men HERREGUD vilken fest det hade varit. Fungerar på alla spel. Renset blir exakt och besluten blir många fler.
Emellanåt hörs det röster om att höja radpriset på (bland annat) V5.
Höj priset till exempelvis tre kronor per rad och tillämpa fördelning avdelning för avdelning.
Man reducerar sitt spel betydligt enklare och blir tunnare och tunnare.
Exempel: Du tror att fem hästar kan vinna första avdelningen men tror särskilt mycket på en häst:
- Nummer 1: 15 andelar
- Nummer 2: 45 andelar
- Nummer 3: 15 andelar
- Nummer 4: 10 andelar
- Nummer 5: 15 andelar
Totalt: 100 andelar. Radpris: tre kronor. Kostnad: 300 kronor.
Vinner nummer 2 – din idé – har du 45 andelar att fördela i andra avdelningen. Kanske finns en spik där? Här blomstrar finessen. Har man 45 andelar att fördela är det ju lätt hänt att man vill ha några ”på den roliga hästen”….och med den metoden blir det tv-system i kubik – vilket ju k-a-n gå vägen det med, men med stark karaktär kan läget vara monumentalt inför avslutningen.
Det är ett fantastiskt sätt att spela på hästar. Dessutom kan man korrigera spelet löpande efter balansändringar, väderomslag, dåliga värmningar etc. Då får vi bort lite gnäll också…
Det spelbolaget som tillämpar den här varianten efter årsskiftet kommer jag att bli stamkund på.
Tyvärr lär det inte bli något.
I stället lär det trixas med massa skitsaker, om ens det.
År 1994 lanserade ATG V3…24 år senare är det fortfarande framtiden.
En oslipad diamant som travspelet inte förstått. V3 är lite av travspelets svar på sportens asian handicap. Har man väl förstått hur det fungerar är man fast – och tycker att det är överlägset.
Vi måste få en sådan här spelform någonstans. Helst väldigt snart.
/RICKARD HANSSON
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.