Insändare: "Därför ska svenskfödda hästar födas upp i Sverige"
Är det inte lika självklart att svenskfödda och svenskproducerade hästar ska vara producerade i Sverige som att svenska grönsaker produceras här?
Insändare i Travronden
Detta är en insändare. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.
Travronden värnar om det fria ordet och yttrandefrihet. Vi vill att du ska uttrycka din åsikt och dela med dig av dina goda tankar och idéer. För att bli publicerad krävs att du håller god ton, följer våra riktlinjer och svensk lag.
Om någon försökt producera svenska bananer i Brasilien, så kan man vara säker på att vare sig det svenska folket eller svenska myndigheter accepterat det. Särskilt om man inte efterlever några svenska regler överhuvudtaget avseende hur produktionen bedrivs eller under vilka villkor som människorna arbetar med bananodlingen. Ännu mer omöjligt hade det varit om någon försökt producera svenskt kött eller grönsaker i Italien och försökt sälja dem med det blågula svenskmärket. Det hade med garanti skapat stora rubriker och kraftiga åtgärder från landets myndigheter om någon ens vågat prova!
Är det inte lika självklart att svenskfödda och svenskproducerade hästar ska vara producerade i Sverige? Det är ju vad orden betyder! Att producera sporthästar och travhästar är en viktig del av den sport som ska förse oss med de hästar vi ska dyrka. Om hästen är född i Sverige ger det inte bara fansen något att beundra, det kan ge hela samhällen och bygder något att vara stolt över, känna samhörighet med lokalt och som gör att man känner samhörighet med travsporten. Det är också ett skäl till att man besöker travbanorna. Vi vill bara ge några exempel: On Track Piraten, Ina Scot, Fridhems Ambra, Legolas och inte minst Ego Boy som var den som förde in travsporten i svenska TV-rum.
Än mera självklart är att uppfödningen av både svenskt kött, svenska grönsaker och svenska travhästar ska ske på lika villkor och under svensk lagstiftning med svenska legala löner samt arbetsvillkor. I EU och Europa är det fortfarande en MYCKET stor spännvidd i djurskyddslagstiftningen och hur djur får behandlas och med vad de får medicineras. Sverige har den bästa och mest djupgående djurskyddslagstiftningen samt regler kring doping och medicinering i världen tillsammans med Norge. I Sverige har vi också en tydlig lagstiftning om hur man får behandla och avlöna personer som arbetar inom djurhållning och travhästuppfödning. I EU röstade man nyligen om att införa minimilöner och bättre arbetsvillkor för att man därtill var nödd och tvungen, för att det är så illa!
Även de nya föreslagna EU-reglerna är långt ifrån svenska regler och kostnader för att ha anställda. Det borde vara en självklarhet för statligt kontrollerade ATG och alla ansvarstagande styrelseledamöter och tjänstepersoner i ST samt landets travsällskap att trav- och galoppsporten skall följa dessa regler. För svensk travsport ska väl leva upp till svenska värderingar och lagar?
En annan självklarhet är att om uppfödningen av svenska travhästar sker i Sverige så skapar det svenska arbetstillfällen med svenska löner och arbetsmiljölagar, hästarna konsumerar svenskt foder, håller våra landskap öppna och är inte minst en viktig del för att inte avfolka landsbygden samt öka attraktiviteten hos unga att bo och leva på landet. Anders Källström ordförande i ST, f.d. vd på LRF och politiskt aktiv i ett parti som tidigare värnat om landsbygden.
Vi frågar dig: Är inte det ett väldigt viktigt argument att man ska leva som man lär och att det förhoppningsvis fortfarande är din övertygelse eller har du förlorat dina tidigare värderingar i din nya maktposition?
Vi ställer också frågan till styrelsen i ST och ATG: Ska man kunna odla svenska grönsaker och hästar i Italien? Ska Svensk Travsport och ATG efterleva svensk djurskyddslagstiftning och svensk arbetsmiljölagstiftning? Ska svensk travsport och uppfödning finnas i hela Sverige på lika villkor?
Med hälsning till Sveriges travsällskap, ST- och ATG:s styrelser och tjänstepersoner samt alla aktiva i Travsverige.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.