Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Arrangerade travläger för ungdomar som flytt krig

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Se bilder från lägret här. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Under tre dagar på sportlovet har Solvalla Travskola och organisationen War Child arrangerat ett travläger för ungdomar med erfarenhet av krig och konflikt. Med syftet att visa upp travsporten och låta ungdomarna få upp ögonen för hästnäringen.

Publicerad:

Organisationen War Child finns i 19 länder runt om i världen. I Sverige bedriver man ett flertal projekt – bland annat Travkraft som arrangerades för första gången i Eskilstuna i somras.

På sportlovet har Solvalla Travskola och War Child arrangerat ett läger på tre dagar för tio ungdomar.

– Jag såg att de haft Travkraft i Eskilstuna och kontaktade dem och frågade om de ville komma och göra samma här. Grundtanken var först att vi skulle inrikta oss mot barn men på första mötet pratade vi om att det är arbetsbrist inom branschen och valde att rikta in oss mot ungdomar i stället, säger Emilia Hiltula, kurs- och eventansvarig på Solvalla Travskola.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Emilia Hiltula, kurs- och eventansvarig på Solvalla Travskola. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

På de här tre dagarna har ungdomarna fått lära sig stalltjänstgöring samt kört och ridit häst.

– De har fått förbereda kraftfoder, tvättat vattenhinkar, gett hö och mockat. De fick först testa på att köra ponny, sedan rida hästarna och sista dagen körde vi tandem på stora banan. Deltagarna har verkligen varit måna om djuren. De har varit glada och väldigt taggade. Jag tror att flera knappt visste om att travsporten fanns innan. Jag tror att de tyckte att det var väldigt kul att få känna på farten sista dagen. Redan när vi joggade sa han som jag körde med att ”shit, vad hon är snabb” och då värmde vi bara upp.

Tanken med lägret har varit att visa upp travsporten och möjligheterna som finns inom den, menar Emilia Hiltula.

– Självklart kommer man inte efter tre dagar här kunna söka jobb som hästskötare. Det krävs betydligt större erfarenheter än så. Men det finns så mycket andra saker att jobba med i branschen. Att mocka, vattna hagar, på anläggningen etcetera. Sen lär man sig hela tiden eftersom och kan få fler uppgifter. Vi hoppas att deltagarna fått upp ögonen för sporten och kanske kan någon av dem få in en fot någonstans.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Siar Eskandarzadeh var en av deltagarna under de tre dagarna på Solvalla Travskola. Han tänker nu söka jobb på banan. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Siar Eskandarzadeh kommer från Afghanistan och har deltagit på lägret. Han blickar tillbaka på tre väldigt bra dagar.

– Första dagen lärde vi känna varandra och personalen. Vi har fått jobba i stallet och fått vara med och köra häst, sista dagen på stora banan. Dagarna har varit helt fantastiska och jag tycker att vi lärt oss väldigt mycket. Jag vill verkligen tacka alla som varit här och alla som lärt oss att ta hand om hästarna, säger han.

Hur var det att köra häst inne på stora banan?

– Riktigt kul. Det gick fort och var en kul upplevelse. Men alla moment har varit roliga. Varje dag har vi lärt oss något nytt. Jag hade lite erfarenheter av hästar från mitt hemland där jag hade vänner som hade hästar. Det jag tycker är häftigt är att man kommunicerar med hästarna på precis samma sätt oavsett var man är.

Nu hoppas Siar Eskandarzadeh hitta jobb i branschen.

– Det har känts väldigt bra att göra något bra för djuren. Det första jag ska göra nu är att söka jobb här. Annars hoppas jag hitta något annat jobb med djur.

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
My Ahlkvist, projektledare för Travkraft. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

My Ahlkvist är projektledare för Travkraft. Hon berättar att den internationella barnrättsorganisationen War Child funnits sedan 1993 och i Sverige sedan 2016.

– I Sverige jobbar vi i huvudsak med nyanlända ungdomar med erfarenhet av krig och konflikt. Lägret vi hade i Eskilstuna i somras stöttades av ATG Drömfond och drevs tillsammans med Sundbyholms Travskola. Det var väldigt lyckat och positivt. Vi har länge arbetat med naturbaserad integration där vi använt oss av allemansrätten och möjligheten att vara ute i naturen. Detta för att öka välbefinnandet hos ungdomarna. Djur kan också ha den effekten, säger hon.

Hur beskriver du de här tre dagarna?

– De har varit helt fantastiska. Vi har haft tur med vädret och killarna, många kom hit utan några större förväntningar, har verkligen varit glada och tyckt det varit roligt. Det har verkligen varit berikande för dem. Vi valde just sportlovet eftersom det för många baseras på att man har pengar att åka någonstans. Vi ville skapa ett läger och en aktivitet för ungdomar som annars kanske bara hade varit hemma. Förhoppningsvis kommer vi att fortsätta samarbeta med Solvalla och ha fler läger i sommar och i höst.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.