Jill Ivarsson och Casandra Herrmann är årets förebilder
Juryn kunde inte enas om bara en förebild.
Därför heter 2021 års unga förebilder i svensk travsport Casandra Herrmann, 16, och Jill Ivarsson, 21.
– Ha kul och föregå med gott exempel är mitt bästa råd till unga, säger Casandra Herrmann.
Sju ungdomar har tidigare prisats som unga förebilder, en utmärkelsen som kan ta avstamp i såväl sportsliga framgångar som mjuka värden. 16-åriga Casandra Herrmann är travskoleledare på Romme parallellt med gymnasiestudier.
– Utöver VVS-linjen på gymnaiset så är det hästar som gäller för mig, säger hon.
– Det har alltid varit ett intresse och just travet är väldigt öppet för alla. Pappa släppte av mig på travbanan när jag klagat över att jag inte fått någon ridhäst!
Ser du dig som en förebild?
– Jätteroligt att få utmärkelsen och jag tycker att alla ska försöka föregå med gott exempel men jag blev väldigt överraskad över det här.
CASANDRA HERRMANN
ÅLDER: 16.
BOR: Gustafs.
BÄSTA TRAVMINNE: Min första ponnyseger för en handfull år sedan.
STÖRSTA TRAVDRÖM: Få deltaga i Elitloppet!
DITT BÄSTA RÅD TILL UNGA: Ha kul och föregå med gott exempel!
Målsättningen är att hästarna ska ta ännu större plats i hennes liv på sikt.
– Framtidsvisionen är kanske att vara proffstränare och ta sig så långt som möjligt, mina VVS-studier ser jag som ett bra alternativ och för att kunna stadga ekonomin. Min skola är väldigt bra och det erbjuds även hästlinjer där vilket gör att jag förhoppningsvis ska kunna ta ur en hästskötarexamen också.
Tidigare pristagare Årets unga förebild
- 2020: Emma Henriksson
- 2019: Amalia Larsson
- 2018: Evelina Björk och Oscar Berglund
- 2017: Hanna Eriksson och Kevin Oscarsson
- 2016: Oskar J Andersson
Jill Ivarsson, 21, är B-tränare på Dannero där hon också arbetar på travskolan.
– Dagarna fylls ut med administrativt arbete på pappas åkeri, säger hon.
Snart finns det betydligt mer att fylla ut dagarna med.
– Pappa har köpt en gård i Djuped norr om Kramfors några kilometer från Dannero och tanken är att vi ska bygga ett stall!
Ser du dig som en förebild?
– Aldrig tänkt så riktigt, däremot är det kul om andra gör det. Man tänker till och blir mer peppad till att peppa andra.
JILL IVARSSON
ÅLDER: 21.
BOR: Djuped, norr om Kramfors.
BÄSTA TRAVMINNE: När min egentränade A Knights Victory vann sitt hittills enda lopp efter långt kämpande.
Känslomässigt även om det bara var ett breddlopp.
STÖRSTA TRAVDRÖM: Inget specifikt lopp eller så, men att vinna något stort lopp och få vara med i större sammanhang med egentränade hästar.
DITT BÄSTA RÅD TILL UNGA: Kämpa på! Ge inte upp, motgångar kommer men då får man kämpa ännu hårdare, man kommer långt genom att göra sitt bästa.
Hur lyder ambitionen inom travet på sikt?
– Jag tar det som det kommer, får se var jag hamnar men man vill ju köra så mycket som möjligt och hinna med och träna hästar också. Närmast vill jag vinna lopp igen, det har gått trögt i år och hoppas att segrarna rullar in snart!
De båda tilldelas ett stipendium på 10 000 kronor.
JURYNS MOTIVERINGAR
"Jill är med sitt engagemang och sin positiva syn en energikick för alla som möter henne. Hon lär ut sina kunskaper till såväl barn som vuxna, och tvekar aldrig att hjälpa till när någon behöver ett handtag. Hon bibehåller alltid sitt lugn, vilket smittar av sig på hästarna, och lever sitt liv till fullo i travsportens tecken. Jill varvar kursverksamhet där hon är omtyckt instruktör med att träna och tävla med egna och andras hästar, och visar med varje ord och handling att hon har hjärtat i travsporten. Hon ägnar varje ledig tid till att träna/tävla med egna och andras hästar, och är med sitt engagemang en spännande förebild för många unga att kunna följa på tävlingarna. Hon delar gärna med sig av sin kunskap, och förklarar gärna varför saker och ting är som de är, när hon utbildar andra."
"Cassandra är en tjej med många roller inom travsporten både som framgångsrik tävlingskusk och ledare på travskolan i Romme. Cassandra tränar upp och kör in sina tävlingshästar och har stor insikt i helheten kring vad en ponny/häst behöver för att lyckas. Rollen som ledare för både barn och vuxna gör att hon i alla sammanhang behöver visa sina bästa sidor vilket inte verkar vara något framtvingat utan ligga henne fullt naturligt. Ett högt säkerhetstänk i alla situationer och att ponnyn/hästen ska utvecklas från sin nivå och inte skyndas på ligger i hennes helhetstänk och syns både privat och i rollen som ledare. Att hon även fått sin hingst godkänd och visar hingstar på hingstvisningar gör att hon även har rollen som del i ponnytravets framtida avel. Det är viktigt att vi får fram hållbara och glada ponnys som kan fungera både på och vid sidan av travbanan.”
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.