Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Tränarna väljer sina strider

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

2015 kvalade 35 hästar till båda E3-finalerna samt Kriteriet eller Oaks.
I år var det bara tolv.
– Går man ut i korta E3 får man räkna med att formen kan vara sämre till Kriteriet, säger Svante Båth.

Publicerad:

För andra året i rad har Admir Zukanovic en finalist i Svenskt Travkriterium. Han grämde sig länge över att Usain Töll blev sjuk på helt fel dag, men nu kan han ta revansch. Stallets främste treåring, Fire Piston, var tvåa bakom San Moteur i ett av uttagningsloppen häromveckan.

– Om man ser till intrycket och inte tider såg Björns häst och min häst kanske bäst ut över mål. Det var bra att han inte behövde springa fortare än 1.15 – det räcker med att gå vidare, säger Zukanovic.

Fire Piston sticker ut bland de tolv kriteriefinalisterna. Han är nämligen den ende i fältet som kvalade in till båda E3-finalerna tidigare under säsongen. Sedan E3-starten 1997 har 32 andra lyckats med samma sak, men bara sex hästar de senaste tio åren.

– Oj, det var inte många. En fjäder i hatten för oss, säger Zukanovic.

– Det är tuffare nu än för tio år sedan. Hästarna springer snabbare och det sliter på dem. Vi har varit med i både långa och korta E3, men smugit med för att utveckla hästen. Däremot stod vi över Breeders Course. Det kändes som ett för hårt upplägg.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Fire Piston. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Allt färre hästar kvalar till samtliga tre storlopp. 1997 matchades 31 treåringar mot båda E3-finalerna och antingen Kriteriet eller Oaks. 2015 var siffran så hög som 35, men nu är läget annorlunda. 16 i fjol blev till 13 i år – varav fyra hingstar och valacker: Fire Piston, Global Bookmaker, Vici Volantes samt Armani Degato.

– Om jag tror väldigt mycket på en häst inför Kriteriet är det logiskt att stå över korta E3, säger Svante Båth som tränar Armani Degato.

Båth har flest E3-segrar av samtliga tränare. Han har också tagit hem Kriteriet vid två tillfällen – med Malabar Circle Ås och Deimos Racing. Malabar Circle Ås är tillsammans med Red Hot Dynamite de enda som vunnit båda E3-finalerna samt Svenskt Travkriterium (Giant Diablo och Tamla Celeber har motsvarande trippel på stosidan).

Det händer som sagt fortfarande att Båth matchar mot alla tre finalerna, men han väljer sina strider med omsorg.

– Går man ut i korta E3 har man chans att vinna ett klassiskt lopp, men man får också räkna med att formen kan vara sämre till Kriteriet.

– Generellt sett är det guld att matcha mot korta E3 med snabba hästar som öppnar bra, men som kanske inte räcker mot de allra bästa. I efterhand är jag lite frustrerad över hur jag valde med Armani Degato. Vi kvalade in till Breeders Course, men med facit i hand skulle jag ha stått över den finalen och bara gått för korta E3. Där gjorde jag en matchningsbom.

• Får vi se någon ny Malabar Circle Ås?
– Hästar som klarar att vinna alla lopp, ja. Men jag tror att tränarna är för smarta för att det ska hända. Enligt mig riskerar du för mycket genom att gå ut i korta E3 med en häst som du tror kan vinna Kriteriet.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Svante Båth. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Åtta ston kvalade till båda E3-finalerna och Svenskt Travoaks i år. Ett av dem gick vidare från samtliga uttagningar, Chablis Ribb.

– Jag är imponerad av henne. Det är strongt gjort att klara det, säger tränaren Leif Witasp.

Han har inga farhågor för att matchningen varit för tuff.

– Hon är frän. Otroligt positiv till både träning och tävling. Det är en förutsättning för att man ska kunna vara med i så många tuffa lopp. Sedan är hon aldrig dålig med maten. Krubban är alltid sopren efter varje mål. Det är ovanligt för ett sto, säger Witasp.

– Hon är fortsatt fräsch och fin. Tittar man på försöksvinnarna blir man lite bakrädd, men jag hoppas att vi har bättre flyt den här gången.

Chablis Ribb var trea i långa E3 – sedan gjorde hon bort sig i den korta finalen på Romme.

– Kanske tur i oturen med tanke på hur snabbt de andra sprang. Det är tufft för treåringarna att vara nere på 1.11-tider.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Chablis Ribb och Leif Witasp. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Det gick undan i korta E3 i somras. Globalizer satte svenskt rekord med 1.10,9 i stofinalen, No Doubt gjorde samma sak genom 1.10,5 från dödens i ett av försöken för hingstar och valacker.

Av kriterie- och oakskvalen att döma satte tiderna sina spår. När krutröken lade sig över Solvalla var samtliga pallplacerade från korta E3 utslagna.

– Många var inte granna i försöken, säger Admir Zukanovic.

– Flera betrodda hästar försvann redan där och nu ser det onekligen öppet ut i Kriteriet. Många slåss om segern och jag hoppas att det ska gynna oss från bricka tolv.

Åbytränaren fick ta det spår som blev över när startlistan fastställdes efter uttagningarna.

– Det var skit och nu är vi utlämnade till vad de andra gör. Jag tror i alla fall att Fire Piston har höjt sig av E3-finalen, snarare än tvärtom. Han är ovanligt tidig för att vara en avkomma till Ready Cash och det borde finnas mycket kvar i honom. Det här ska bli kul.

FAKTA

Hästarna som kvalade till alla tre finaler i år

Kriteriet:

  • Armani Degato
  • Fire Piston
  • Global Bookmaker
  • Vici Volantes

Oaks:

  • Aperfecttric
  • Florist
  • Global Benchmark
  • Globalizer
  • M.T.Perette
  • Naima Sjöhammar
  • Naughty Girl Tooma
  • Wallawalla Broline
ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.