”Jag har nog fått 100 förslag”
Stochampionatshelgen blir en i raden av publikfester som äger rum inför tomma läktare i år. Axevallas vd berättar att många ändå hade hoppet uppe vad gäller banans klassiska camping.
Stochampionatshelgen är en riktig sommarpärla för travälskare och ytan bakom den bortre långsidan är helig mark. En del betraktade det också som ett potentiellt kryphål när coronaviruset håller travbanorna publikfria. Men förra veckan kom banan med ett definitivt besked.
”Vårt största arrangemang under året, Stochampionatshelgen, kommer att genomföras inför en tom camping och tomma läktare” står det på Axevallas hemsida.
– Alla som hade platser bokade har fått information via mejl eller brev. Där erbjuds man pengarna tillbaka eller att behålla bokningen till nästa år, säger Axevallas vd Roger Moström.
För den som hoppades på en campinghelg med utsikt över travbanan i Skara var det dock aldrig speciellt nära, berättar Moström.
– Det är så att campingen inte är registrerad som någon formell camping. Vi har ett speciellt tillstånd för campingen just den helgen. För det måste vi ansöka om tillstånd och då handlar det om en offentlig sammankomst vilket inte är möjligt nu. Svensk Travsport har stängt hela publikområdet på travbanorna och campingdelen tillhör det. Det har gjort att diskussionen egentligen aldrig har varit aktuell för oss.
Men många har hoppats.
– Det finns väldigt många kreativa människor som kommit med bra idéer om hur man kan sprida ut saker och ring. Jag har säkert fått in 100 förslag. Det har varit ganska kul att läsa. En del förslag kan man faktiskt ta med sig till kommande arrangemang.
Som?
– Det har kommit lite roliga förslag på hur man kan utveckla arrangemanget helt enkelt. Man är tacksam för engagemanget. Det visar att det finns ett starkt hjärta, en stark tradition kring Stochampionatet. Det värmer verkligen i hjärtat och jag vill hälsa alla att vi kommer att sakna publiken oerhört mycket.
Vad gäller den sportsliga delen är allt sig likt. Undantaget är att Axevalla Maraton körs med 150 000 kronor i förstapris i stället för 200 000. Å andra sidan är anledningen till det att väcka liv i femåringsloppet (totalt 100 000 i förstapris) som tar den delen av prispengarna.
– Vi tog ett jättetidigt beslut att inte ändra på några prispengar i loppen. Det har aldrig varit uppe på bordet att göra så. Budgeten för prispengar är de aktivas pengar. De ska gå dit.
Hur känns det med en publiktom stochampionatshelg?
– Vi har nog varit ganska inställda på det en tid. Man tappar lite energi. Det är vår stora grej med nästan 300 människor som jobbar åt oss. Det slår ekonomiskt på små idrottsföreningar som kanske har det här som största inkomstkällan på ett år. Föreningarna jobbar väldigt många timmar en sådan här helg. Bara parkeringen sköts av närmare 50 personer. Sedan är det städning och så vidare. För oss är intäkter från mässutställare, loppsponsorer och andra partners som blir lidande.
Stochampionatshelgen arrangeras 17–19 juli i år. Uttagningarna till huvudloppet avgörs fredag 10 juli.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.