Måldomaren: "Detta var den bästa lösningen"
Solvallas måldomare tillsammans med banveterinär tillät Bold Eagle att starta i Elitloppet trots att reglementet säger att häst med otillåten utrustning inte ska få göra det.
– I detta fall ansåg vi att detta var den bästa lösningen och att den utrustning det handlade om varken är prestationshöjande eller skadlig för hästen, säger Solvallas måldomare Björn Wikander.
I Elitloppets försök tävlade de franska hästarna Bold Eagle, Timoko och Up And Quick alla med, i Sverige, otillåten utrustning. En platta hade satts på insidan av tömmen, vilket ger en liknande effekt som dubbelsidig huvudstång, även om effekten är mild. Up And Quick gick inte vidare till final, men tränare Franck Leblanc fick 15.000 kronor i böter. Timokos tränare Richard Westerink fick även han 15.000 kronor i böter, men i finalen valde han att ta bort plattorna. Bold Eagle tävlade däremot med plattorna i både försök och final. Dessutom tävlade han med en icke elastisk springrem – även den otillåten i Sverige.
Många reaktioner på beslutet
Reaktionerna i travkretsar har i efterhand varit många och stora. Detta till stor del på grund av att, det enligt uppgifter till Travronden, framgått att Svensk Travsport en timme innan start informerade om den otillåtna utrustningen men att den ändå, efter diskussioner, godkändes av Solvalla.
Måldomaren Björn Wikander är den som på tävlingsdagen är ytterst ansvarig för att utrustningen är korrekt. Hans första kommentar kring det hela var till Sulkysport.se i måndags:
– Det var absolut inget farligt för hästarna och vår veterinär Sussie Demmers godkände dem, men ST:s hästvälfärdsavdelning var av annan uppfattning. Efter viss diskussion togs beslutet att hästarna skulle få tävla med utrustningen, men böter skulle utdelas, sa han då.
I ett meddelande, som Svensk Travsport skickat ut till de som ställt frågor kring fallet, går det att läsa följande:
"Enligt reglementet ska ekipagekontrollanten rapportera till måldomaren när det gäller felaktig och otillåten utrustning. Därefter är det måldomarens uppgift att ta beslut om åtgärd, men häst med otillåten utrustning ska enligt regelverket inte tillåtas att starta. Banveterinären har rätt av djurskyddsskäl att förbjuda tillåten utrustning på enskild häst. Däremot har banveterinären inte mandat att godkänna utrustning som är otillåten enligt ST:s utrustningsbestämmelser."
"Som att jämföra äpplen och päron"
Där framgår alltså att en veterinär inte får gå in och godkänna otillåten utrustning, så som Björn Wikander beskriver för Sulkysport.se har skett. Dessutom ska en häst som har otillåten utrustning, och där kretsen kring hästen inte vill ta bort utrustningsdetaljen, strykas.
Travronden har, via mejl, fått ställa frågor till måldomare Björn Wikander.
– Det är inte okej att tävla med otillåten utrustning och därför fick de böter enligt påföljdsmallen. Det avgörande för straffet är prissumman i loppet, inte hur tränaren reagerar på bestraffningen, säger han.
Med andra ord, Bold Eagle står över reglementet?
– Alla fall är unika så det går inte att säga med säkerhet. Solvalla har aldrig under mina år, och inte vad jag fått berättat för mig heller för den delen, strukit någon häst för otillåten utrustning. Det har korrigerats innan loppet eller bestraffats med böter efteråt.
Att utrustningen skulle vara skadlig, eller för den delen prestationshöjande, tycker inte Björn Wikander.
– Att jämföra dessa två plattor med dubbla huvudstänger är som att jämföra äpplen och päron. Jag tycker att vår ekipagekontrollant Annette Jansson svarade väldigt bra på just det påståendet i söndags.
Anser du att Solvalla har agerat korrekt i frågan och följt reglementet?
– Efter rådande omständigheter var vi alla som fattade detta beslut övertygade om att vi agerade rätt i den stunden, men att Svensk Travsport och Solvalla (alla banor) bör titta på detta för framtiden så att liknade situationer kan i största möjliga mån undvikas.
Anser du att Elitloppet 2017 kördes på lika villkor?
– Ja.
"Ta det här internt"
I en intervju med Travronden, i går tisdag, säger Svensk Travsports chef för avdelningen för hästvälfärd Linda Höijer att hon är besviken över hur den otillåtna utrustningen hanterades.
– För mig spelar det ingen roll om det är Bold Eagle eller en häst som tjänat 2.000 kronor. Samma regler ska gälla för alla hästar och jag känner mig väldigt besviken över det som hände. Vi har utrustningsbestämmelser som är till för att följas och det har alltid fungerat bra förut, säger Höijer bland annat.
Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd har sin åsikt klar. Hästar med otillåten utrustning ska strykas, enligt reglementet. Det var också de som berättade för er på Solvalla att Bold Eagle skulle tävla med aktuell utrustning – en timme innan start. Hur stor respekt har du för Svensk Travsports avdelning för hästvälfärd?
– Vi har ett bra samarbete med dem och har stor respekt för deras jobb, säger Wikander.
Svensk Travsports chefsveterinär Antti Rautalinko är kollega med Linda Höijer på avdelningen för hästvälfärd. Han vill inte tillägga något mer i historien, ännu.
– Vi får ta det här internt, till att börja med. Det är dumt att säga någonting mer i media, innan vi har gjort det, säger Antti Rautalinko.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.