Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Hästskojarna – elitloppsspecial

Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD
Foto: MATILDA ÖHRMAN / TR BILD

Välkommen till Hästskojarna. Här berättar vi om allt i hästväg – men också om det märkliga djuret som kallas människan. Vi hyllar hjältarna och berättar om tabbarna.

Publicerad:

1. Revanschen

Daniel Redén, Ellinor Wennebring, Örjan Kihlström och hela Stall Zet gav svar på tal. Efter att fjolårets segerglädje raserades då Propulsionhärvan kom, får de nu sin elitloppsseger. Don Fanucci Zet visade sig bara bäst i finalen av Elitloppet. Segertiden 1.08,9a/1609 meter är dessutom minst sagt respektingivande. Den snabbaste någonsin i en elitloppsfinal.

2. Duellen

Snudd på samma klass som Don Fanucci Zet visade duon Sister Sledge och Bepi Bi upp i Fyraåringseliten. Sida vid sida, nos vid nos, kämpade de fyrbenta hela vägen in till mål. 1.09,1a/1.640 meter landade segertiden på till Sister Sledges fördel. Men återigen måste man reflektera över att hästarna "bara" är fyra år. Daniel Redéns och Alessandro Gocciadoros hästar har en ljus framtid till mötes.

3. Bäst igen

Han vann i fjol, Odd Herakles, och återigen visade han sig bara bäst i Elitkampen. Trots dödens i stenhårt tempo lyckades det numera Fredrik Fransson-tränade fenomenet vinna för körande Tom-Erik Solberg. Odd Herakles har därmed vunnit 22 av sina 23 senaste starter och står fortfarande kvar som det bästa kallblodet i världen, även om Gunnar Melanders Månlykke A.M. nog vill ha ett ord med i matchen också så småningom.

4. Montén bjöd på raffel

Montéeliten brukar vara en rafflande historia mest varje år. Årets upplaga var inget undantag. Adrian Kolgjinis Upset Face och Jean Michel Bazires Dreambreaker tampades hela vägen – och var också de som kom att göra upp om segern trots 1.09 första 1000 meterna. Den sista biten kopplade Dreambreaker och Matilde Herleiksplass greppet om ledande Upset Face och Anna Erixon. Tiden? Nya världsrekordet 1.09,8a/1.640 meter.

5. Ungdomarna gasade

Vilket race årets Ungdomseliten blev! För första gången i deras tävlingskarriärer fick Christian Cracchiolo och Ida Riesterer komma i mål på under 1.10. Det var den förstnämnde som drog längsta strået tillsammans med Mattia Orlandos Usain Töll på 1.09,8a/1.640 meter. Ida Riesterers Dark Roadster, tränad av Emma-Sara Sjöberg, slutade på en hedrande andraplats, en tiondel efter.

6. Vilket parkettgolv

Underlaget är någonting som ständigt är på tapeten. Alltid finns det motsatta åsikter, men på det stora hela hyllades Solvallas bana under den gångna helgen. Markus Peterson med personal ska precis som de aktiva hyllas för sitt arbete. Tider är inte alltid en indikation på en bra bana, men idel ädel rekord blev det under helgen.

7. Snygga tävlingar

Endast en regelvidrig drivning hittade domarna under lördagen och söndagen, därutöver var det förhållandevis få andra incidenter också. Hästskojarna vill hylla de aktiva för fint genomförda tävlingar, snyggt!

8. The Grateful Eight

Åtta tappra själar piskade i gång stämningen under årets elitloppshelg. Kompisgänget, eller "The Grateful Eight" som de blev kallade, gjorde ett lysande arbete. Adrian Kolgjini kanske sade det bäst: "Låter nästan som det är 25 procent av ett fullsatt Solvalla, de gör ett superjobb."

Bara hoppas att de 2022 får sällskap av betydligt fler på publikplats, hur bra stämning blir det inte då?

Utsparkad

Ut med det gamla och in med det nya. Då var den här elitloppshelgen över, men nedräkningen till nästa upplaga har redan börjat. Veckans V75-omgång körs i Mantorp och den som inte har fått nog av Elitloppet får lite nostalgi i V75-2. Där startar en viss Edens Boy vars tränare är Appie Bosscha, mannen bakom Action Skoatter som var med i Elitloppet 1988. Elitloppet är överallt!

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.