Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Bold Eagle i blickfånget – hur utrustas han i år?

Foto: Thomas Blomqvist
Bold Eagle, med den ena runda plattan väl synlig. Foto: Thomas Blomqvist

Dopingprov och utrustningsdetaljer – hur ser det ut inför Elitloppshelgen? Bold Eagle och Maori Time har i alla fall två helt olika upplägg...

Publicerad:

En av ”snackisarna” efter fjolårets Elitlopp var utrustningen på den franska trion Timoko (vinnare), Bold Eagle och Up And Quick. Samtliga tre fick 15.000 kronor i böter efter sina försökslopp för att ha använt otillåten utrustning.

Det handlade om plattor som satt på insidan av tömmarna. Bold Eagle hade dessutom en springrem som inte var elastisk, inte heller det tillåtet på svensk mark.

Till finalen tog Timokos tränare Richard Westerink bort plattorna på Timoko – och vann loppet. 

Bold Eagle tilläts däremot starta även i finalen trots att tränaren Sébastien Guarato inte valde att följa Westerinks exempel, utan fortsatte med plattorna. Det kostade dock 15.000 kronor ytterligare.

– Den utrustningen kommer Bold Eagle inte få ha om han ska starta i årets Elitlopp. Det svenska reglementet har stramats upp ytterligare och är numera tydligt vad gäller den biten, berättar Linda Höijer, hästvälfärdschef på Svensk Travsport.

Linda var lite besviken efter Bold Eagles senaste segerlopp i Prix de l'Atlantique. Inte på insatsen, utan utrustningen.

– Vi hade hoppats att hästen skulle tävla där med utrustning som även är tillåten på Solvalla, men så var tyvärr inte fallet.

"Tävlade enligt svensk regler"

Däremot var Linda mer belåten med kretsen kring australiska Elitloppsresenären Maori Time.

– Den hästen har tidigare gått med en springrem, som var fäst via en metallring i nosen. Det är inte tillåtet i Sverige, vilket vi också påtalat. Därför var det roligt att se att hästen i sista starten före avresan tävlade enligt svenska regler.

Linda har en bra dialog med Solvallas sportchef Anders Malmrot, som fått i uppdrag att prata både utrustningsregler och karenstider med de inbjudna Elitloppstränarna.

– Vi har även utökat det material som finns att läsa på engelska om det svenska reglementet och karenstider. Men det är inte alla som läser detta, så därför känns det bra att Anders kan hjälpa oss via sina direktkontakter.

När vi ändå är inne på karenstider, hur ser det ut med dopingtester inför årets Elitloppshelg? Förra året var det nytt rekord i antalet dopingtester.

– Vi tog sammanlagt 70 dopingprov då. För andra gången i historien testades samtliga Elitloppshästar, både före och under Elitloppshelgen. Men även en del andra hästar som startade mellan fredag-söndag testades. Till i år ska antal prov utökas ytterligare, målsättningen är 100 dopingprov, svarar Linda Höijer.

Utökning av tester

Det handlar om en utökning av dopingtesterna på alla fronter.

– Ja, det gäller både pre race-tester och de som tas under själva tävlingshelgen. Vi gör inte heller dessa förtester förrän ungefär en vecka före då startlistan är klar. Det kan vara ett pussel att få ihop det här, men samtidigt har vi bra samarbetspartners utomlands. När det gäller långväga gästen Maori Time så befinner hon sig ju i Sverige en lång tid före loppet, så det underlättar förstås betydligt.

• Något nytt när det gäller analyserna av dopingproven?
– Vi tar både urin, blod samt hår och det blir fler specialanalyser. Dessutom kommer vi att använda oss av fler dopinglabb än tidigare, bland annat då Hong Kong.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.