Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ägaren som kan vinna Elitloppet – igen

Foto: TR BILD
Calle Wihlborg efter segern i Elitloppet 2012. Foto: TR BILD

Han vann Elitloppet som ägare 2012. Nu kan Calle Wihlborg göra det igen.
Den här gången har han varit med ända från början.
– Jag skulle ljuga om jag sagt något annat än att det här är lite extra, säger han.

Publicerad:

Commander Crowe (e. Juliano Star) var redan en topphäst med enastående meriter när Calle Wihlborg hoppade på tåget. En tid senare stod han på Solvalla i sin vinröda utstyrsel och grät då Commander Crowe segrade i Elitloppet.

– Då var jag lite yngre…och jag tror faktiskt att jag tänkte ”det här är nog inte så svårt”. Nu är jag äldre, lite klokare, och vet att det är mycket, mycket svårt, säger han.

Commander Crowe testades aldrig positivt för doping men hästens tränare, Fabrice Souloy, dömdes till tio års avstängning samt en miljon kronor i böter för att systematiskt ha dopat hästar med kobolt.

Viss smolk i bägaren?

– Givetvis är det så att allt som hände med Commander Crowe och hans framgångar alltid kommer att reflekteras på särskilt sätt med tanke på Souloy, så är det bara.

I år heter Wihlborgs kort Attraversiamo. Hästen som, mot alla odds, blev en riktig topphäst. Du kan storyn?

Om inte – här är resumén: Mamman Rhythm Kronos skulle betäckas men hade problem att bli dräktig, när hon väl var på väg in i brunst fanns inte Muscle Hill-sperma på stuteriet och inte heller plan B – Donato Hanover – var tillgängligt. Raja Mirchi var inte att tänka på då inaveln hade blivit för påtaglig. Lavec Kronos gick inte heller och till slut fanns det bara Kiss Francais kvar.

“Titta på mig, min fru och mina barn”

– Det är ingen skicklighet från min sida det här, det är Susanne Svenssons (Lutfi Kolgjinis svägerska reds. anm.) förtjänst. Samtidigt har jag alltid sagt att mamman är det viktigaste, de som inte tror mig ska titta på mig, min fru och mina barn…

Som uppfödare står Calles svägerska Martina Lindahl Christensson och när Attraverisamo var en liten parvel mer eller mindre tvingade Wihlborg Svante Båth att ta halva hästen mot ett års träning. En tid senare ringde Svante Båth upp och undrade över namnet – vad var hästen döpt efter?

Då förstod Wihlborg att hästen är bra. Något som i allra högsta grad skulle visa sig på tävlingsbanan också. Som tvååring var han tvåa i Svensk Uppfödningslöpning. Som treåring vann han långa E3. Som fyraåring vann han Derbyt.

Bekymmer i höstas

– Planen var att han skulle gå ut i Europaderbyt, men som alla såg var han inte som absolut bäst i Derbyt, trots att han vann. Vi kollade upp honom och hittade lite bekymmer, så han fick medicineras och fick en lång tävlingspaus.

Efter den mersmakande årsdebuten på Umåker fick han en rosa biljett och i genrepet – Meadow Roads lopp – vann han igen.

– Om det var givet med Elitloppet? Nja, både och. Han är bra fem år gammal och på så sätt är det inte givet, men vi började prata om det redan efter Kungapokalen i fjol då vi ansåg att hans och Campo Bahias insats var extrema och när han följde upp det med att slå svenskt rekord, 1.10,5 över medeldistans, i somras började det kännas givet att se om han flög framöver.

“Jag är i min bubbla”

I år kan inte en eventuell framgång firas tillsammans med publik då coronarestriktionerna gör att Solvalla är folktomt.

– OM han vinner, ja det är klart att det känns konstigt och tråkigt utan publik då, men främst efteråt. Jag är nämligen lite speciell där. Inför, under dagen och under loppet är jag i min bubbla. Jag ser inte andra, upplever inte det runt omkring som många andra gör så det är inte något jag kommer att tänka på då.

– Samtidigt: Vem har inte drömt om att kuta längs ett upplopp fullt med folk efter att ha vunnit Elitloppet? Alla hästägare har den drömmen, men jag, lyckligtvis, fått uppleva det en gång. Det betyder dock inte att jag inte vill göra det igen…

• Hur följer du Elitloppet i år?

– Huja, jag våndas fortfarande över det här, det är inte bestämt ännu.

Utöver Calle Wihlborg ägs Attraversiamo av Svante Båth, Anders och Kajsa Henriksson, Lars Hardell och Eddie Sjöö.

– Förfrågningar har funnits under resans gång, men vi har inte velat rubba balansen då vi är ett väldigt bra ägargäng. ■

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.