Så gick det i STL-loppen på Umåker
Lördagens STL-omgång avgjordes på Umåker. Så gick det i loppen och så sade de som inte vann.
V75-1: STL Bronsdivisionen
Maybach W.F. (e. Maharajah) öppnade kvickt och tog enkelt hand om ledningen. I första sväng fick han favoriten Chitchat på utsidan och i andra ytter satt Chestnut. Ove A Lindqvist fick styra tempot i ledningen och de kom till varvet efter 1.16,8.
Maybach W.F. kom in på upploppet i några längders ledning och segern var aldrig hotad. Cab Frontline sköt till och blev tvåa före Chestnut. Favoriten föll tillbaka ordentligt och var sist i mål.
Madelene Wiksten tränar vinnaren och Ove A Lindqvist har kört i de flesta av karriärens starter.
– Det blev ett bra lopp för min del. Han är bra när det inte låter något ur halsen och jag kände direkt när jag vände upp att han klippte i väg, och då är det bra. Jag håller honom jättehögt. Det blir en bra snabbloppshäst, säger Ove A Lindqvist i vinnarcirkeln.
Sedan några som inte vann:
– Han gjorde en bra insats. Tempot blev lite för lågt och jag blev sedan tvingad att anfalla dryga varvet från mål när attackerna kom bakifrån.
(Örjan Kihlström om tredjeplacerade Chestnut)
– Han gick med full fart över linjen men jag hann aldrig få upp någon segerfeeling. Om vi fått vinnarhålet istället hade det däremot kunnat bli ännu mer intressant.
(Tomas Pettersson om andraplacerade Cab Frontline)
– Vi hade kommit ner i en bra position i vinnarhålet in i första kurvan när han rullade över i galopp. Hästen är lite stänkrädd och jag tror att det var därför han gjorde så där. Det kom ändå oväntat.
(Henrik Svensson om Global Crusader)
Daniel Wäjersten var inte nöjd med Chitchat.
– Han fick ett tufft lopp men var ändå inte riktigt i ordning. Jag får åka hem och klura lite.
Maybach W.F.
- Ålder: 5 år
- Kön: Valack
- Far: Maharajah
- Mor: Regine d'Inverne
- Morfar: Super Arnie
- Ägare: Stall W.F. Boden
- Uppfödare: WF Förvaltning, Boden
- Tränare: Madelene Wiksten
- Körsven: Ove A Lindqvist
V75-2: STL Klass II
Tre betrodda hästar gjorde bort sig tidigt. Lucky Flevo galopperade bakom bilen och kort därefter ägnade sig Juan Sisu och Roberto U.R. åt samma sak. In Love Mearas tog hand om ledningen och fick Oligark Tooma (e. Broadway Hall) i rygg. Varvet gick efter 1.12,8.
Favoriten Jackpot satt några hack bak i andraspår och i den näst sista svängen stötte Magnus A Djuse i tredjespår och de jobbade sig sakta men säkert framåt. Ledaren kunde inte freda sig mot övriga på upploppet och det istället blev hårt i mål mellan Jackpot och Oligark Tooma som sköt till vasst mellan hästar.
Det blev den sistnämnda som avgick med segern på 1.12,0a/1640 meter. Femåringen kördes av Mika Forss och tränas Jevgeni Ivanov.
– Jag har 30 hästar i Sverige och 30 hästar i Estland. Vi har många unghästar som vi tränar i Estland och när de ska starta kommer de till Sverige. Detta är fantastiskt. Det är min fjärde V75-seger. Det blev ett perfekt lopp. Det är en lite speciell häst och det var fantastiskt kört. Han måste ha bra kuskar, säger Jevgeni Ivanov i vinnarcirkeln.
Knappt slagen var Magnus A Djuse bakom Jackpot.
– Jag är jättenöjd med hästens prestation. Det var starkt att gå som han gjorde under slutvarvet över kort distans. Så den här andraplatsen känner man sig nöjd med trots att det var stenhårt i mål.
(Oscar Berglund om tvåan Jackpot)
Oligark Tooma
- Ålder: 5 år
- Kön: Valack
- Far: Broadway Hall
- Mor: Wingait Energi
- Morfar: Super Arnie
- Ägare: Stall Oxalis
- Uppfödare: Oxalis, Bromma
- Tränare: Jevgeni Ivanov
- Körsven: Mika Forss
V75-3: Gulddivisionen
Global Badman (e. Yield Boko) var snabb ur startblocken och satt tidigt i ledningen. Power och Very Kronos blev hängande i tredjespår. Den förstnämnda landade utvändigt om ledaren efter en bit och bjöd då rygg till Brambling som satt utvändigt om ledaren. Varvet gick efter 1.12,0.
Global Badman kom in på upploppet med Power snett på utsidan och Born Unicorn i dennes rygg. Ledaren stegade undan den sista biten och segern blev säker på 1.11,7a/2140 meter.
– För mig är han väldigt unik eftersom att han tävlade så oerhört tufft som unghäst och fortsätter nu. Han har tävlat på högsta nivå länge och gör det med den äran. Jag hoppas att det blir några fina säsonger till. Power stred bra men Badman ger sig inte heller från ledningen och jag hade en bra känsla hela vägen, säger Daniel Wäjersten i vinnarcirkeln.
För Daniel Redén blev det lite blandat:
– Jag är jättenöjd med Born Unicorn och det samma var Magnus A Djuse. Det här är en individ som kräver att alla bitar ska fungera och nu hade vi också bytt lite utrustning. Dels satt på en huvudstång men även nytt bett. Det slog väl ut.
– Brambling tappade en sko, var vet vi inte. Dessutom trampade hästen sig rejält i samband med galoppen och kanske måste sys. Det ska tyvärr alltid vara något som krånglar med den här hästen.
Robert Bergh var också nöjd med måltvåan Power:
– Det var skönt att få det här beskedet, hästen gjorde precis vad man kan begära av honom från den positionen. Jag har dock inte planerat något mera just nu för hans del.
Global Badman
- Ålder: 6 år
- Kön: Hingst
- Far: Yield Boko
- Mor: Karalta Bye Bye
- Morfar: Donato Hanover
- Ägare: Seiab, Sundbyberg
- Uppfödare: Global Farm, Nacka
- Tränare: Daniel Wäjersten
- Körsven: Daniel Wäjersten
V75-4: STL: Klass I
Innerspårets Bettle Hanover var snabbast den första biten. Rikard N Skoglund valde att köra i den positionen och halvvarvet gick efter 1.10,0. Kilometern efter 1.14,4. Med ett varv till mål landade Money Smile utvändigt om ledaren och bjöd då rygg till utvändige Father Simon, ett hack bakom satt favoriten Heartbeat Thunder (e. Scarlet Knight).
Mitt på den sista bortre långsidan tog Mats E Djuse sats i tredjespår med Heartbeat Thunder och det var han som hade klart bäst fart över upploppet. Segertiden blev 1.13,3a/2140 meter. Kingslayer Pellini blev tvåa följd av Bettle Hanover.
– De körde lite från början och de gynnade oss. Sen gick det sakta och jag var på väg att kliva på. Sen gick Per före och vi fick sitta kvar. Han var jättebra och kunde ha sträckt lite till på sig om det hade behövts, säger Mats E Djuse i vinnarcirkeln.
Sedan en bra trea och fyra:
– Det blev lite för utdragen körning i början för att det skulle räcka hela vägen över full distans. Över kort hade han inte förlorat i dag.
(Rikard N Skoglund var nöjd med tredjeplatsen bakom Lars Wikström-tränade Bettle Hanover)
– Jag valde att gå först i tredjespår till dödens och slapp då tredjespår i någon sväng. Om jag inte gjort det hade jag fått dra upp anfallet via tredjespår utan rygg. Hästen var helt okej, gjorde det man kunde begära av honom.
(Per Linderoth om målfyran Money Smile)
Heartbeat Thunder
- Ålder: 4 år
- Kön: Hingst
- Far: Scarlet Knight
- Mor: Ad a Lil Bourbon
- Morfar: Donerail
- Ägare: Stall Tornado
- Uppfödare: Rigmor Jakobsson
- Tränare: Daniel Wäjersten
- Körsven: Mats E Djuse
V75-5: STL Kallblodsdivisionen – Vårbjörken
B.W. Sture (e. Moe Odin) öppnade kvickt och tog hand om ledningen samtidigt som det blev galopp för betrodde Pydin. Förhandsfavoriten Månlykke A.M. fick trava först utvändigt. Första varvet gick efter 1.20,3.
Nyland var gott gåendes i tredjespår genom den sista svängen men det var ingen som kunde utmana ledaren. B.W. Sture kom hem på snabba 1.20,5a/1640 meter före Nyland och Philip Ess. Månlykke A.M. föll tillbaka och kom in som sjunde häst. Örjan Kihlström körde vinnaren som tränas av Jan-Olov Persson
– Han var väldigt väldigt laddad både innan och i loppet. Han var verkligen på hugget. Man hade inte kunnat tro att vi skulle vinna så lätt men när Pydin hoppade och Månlykke hamnade på vingel så blev det så. Det var en jättefin häst att köra, säger Örjan Kihlström i vinnarcirkeln.
Favoriten Månlykka A.M. för tungt från dödens.
– Det här var inte alls roligt. Hästen var jättetrött redan 300 kvar och något står inte rätt till. Jag kan inte tänka mig att det blir någon start i Elitkampen efter det här.
(Det var en tung dag för Gunnar Melander som slutade sjua med favoriten Månlykke A.M. och dessutom både fick böter och avstängning)
Gorm var sig inte lik.
– Han var orytmisk och inte som bäst för dagen, sade Ulf Ohlsson.
B.W. Sture
- Ålder: 10 år
- Kön: Hingst
- Far: Moe Odin
- Mor: Gullan Fac
- Morfar: Järvsöfaks
- Ägare: B W Montage, Älvsjö
- Uppfödare: Birger Wallström
- Tränare: Jan-Olov Persson
- Körsven: Örjan Kihlström
V75-6: STL Diamantstoet
Kit Crown (e. Raja Mirchi) visade prov på fin startsnabbhet och spetsade. Första 500 metrarna travades efter 1.13,6. Med cirka 1200 meter till mål kom det första initiativet från kön då Mika Forss styrde fram utanpå ledaren med Endless Story. Många testade i tredjespår på den sista bortre långsidan och det var ett samlat fält som svängde in på upploppet.
Det fanns dock inget att göra åt ledaren som inte släppte någon förbi sig. Segertiden blev 1.14,2. Närmast bakom vinnaren var Toscana Southwind och Endless Story.
– Jag var lite orolig för hur hon skulle sköta sig, men hon kändes otroligt fin när vi satt i ledningen och då ville jag köra där. Hon var kanske lite bortglömd i dag då hon har gjort bort sig några gånger på slutet, säger Ulf Ohlsson i vinnarcirkeln.
Jörgen Westholm var irriterad efter loppet.
– Jag fick inget spår i starten med Kate River och det måste ha varit en av de klaraste fallen på länge när det gäller illa ledd volt. Sedan kändes hästen bra och satt fast med krafter kvar till slut.
Daniel Wäjersten var belåten med Great Skills.
– Vi hamnade omöjligt till men hon avslutade bra mellan hästar och jag var nöjd. Det här var en bättre årsdebut än förra året.
Invidia?
– Örjan som körde var jättenöjd men menade på att han fick för dåliga ryggar för att kunna vara ännu längre fram.
Kit Crown
- Ålder: 5 år
- Kön: Sto
- Far: Raja Mirchi
- Mor: Reginella Spin
- Morfar: Cantab Hall
- Ägare: Pure Islet och Ragnar Bjurfors
- Uppfödare: Sansiro AB, Skanör
- Tränare: Öystein Tjomsland
- Körsven: Ulf Ohlsson
V75-7: STL Silverdivisionen
L.L. Royal tog hand om ledningen och fick omgående Santos de Castella på utsidan. I rygg på ledaren satt Frodo S. (e. Uniclove). 500 meter travades efter 1.10,5 och varvet efter 1.13,1. I den sista svängen började Santos de Castella tappa mark mot ledaren vilket gav luckan till Frodo S. Samtidigt fick Xanthis Coktail anfallsorder från andra utvändigt.
Efter den vilsamma resan var det Frodo S. som hade bäst fart under hovarna. Han vann på 1.11,9a/2140 meter före Xanthis Coktail och L.A. Boko som spurtade in till tredjeplats.
– Frodo är jätteduktig och har ett hjärta av guld. Han ser inte mycket ut för världen men har man rätt inställning så går det. I sista sväng trodde jag att det skulle lösa sig, säger Björn Goop i vinnarcirkeln.
Sedan två ganska nöjda förlorare:
– Det är sällan det uppstår luckor som den Björn Goop fick sista biten i det här loppet. Annars vinner vi ju loppet, men å andra sidan hade det kunnat lösa sig sämre också.
(Rikard N Skoglund med tvåan Xanthis Coktail)
– Jag får vara nöjd med tredjeplatsen. Det gick lite för fort där mitt i loppet för att vi skulle kunna hålla undan hela vägen.
(Robert Bergh var fyra med L.L.Royal)
Daniel Wäjersten avslutade starkt som trea med L.A.Boko:
– Han gick verkligen jättebra. Nu är hästen också klar för V75-finalerna under elitloppshelgen.
Frodo S.
- Ålder: 7 år
- Kön: Valack
- Far: Uniclove
- Mor: Fijona
- Morfar: Sierra Ranger
- Ägare: Slana Branko, Slovenien
- Uppfödare: Slana Branko, Slovenien
- Tränare: Björn Goop
- Körsven: Björn Goop
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.