Örjan Kihlström och övriga i kuskeliten om V75 Champions
Sex lopp med femton hästar i varje. En utmaning för såväl kuskar som spelare. Den här lördagen väntar anrika V75 Champions på Åby.
– Det är klart att det känns större än en vanlig omgång av V75, säger Örjan Kihlström.
Det var 1974 som V65 startades och 1976 gick startskottet för vad som då gick under namnet V65-Mästaren. Sören Nordin körde Kjell Svensson-tränade Glenn Nibs till segern i den allra första upplagan, som därefter utvecklats till en årligen återkommande och prestigefylld uppgörelse.
1993 förvandlades V65 till V75 och loppet bytte följaktligen namn till V75-Mästaren. Fram till och med 2017 avgjordes kuskmatchen därefter i ett lopp, men från och med 2018 års upplaga förnyades kostymen genom att avgöras över flera lopp och den nya titeln V75 Champions.
Lördagens V75 blir något för spelarna att bita i. Sju avdelningar med femton hästar i samtliga bäddar för en lika svårlöst som spelinbjudande omgång. I år avgörs V75 Champions genom sex lopp vilka, tillsammans med V75 Ungdomschampion, utgör lördagens kupong på V75. Det är de femton kuskar som under fjolåret var de segerrikaste på V75 som kvalificerat sig. Landets kuskelit, med andra ord.
Granskar man vinnarlistan genom de 46 upplagor som hittills avgjorts så finner man förstås de flesta av svensk travsports största namn. Ett av dem är Björn Goop som är den som bärgat flest titlar, fyra stycken.
En som däremot ännu aldrig fått sätta pricken över i:et i V75 Champions är Örjan Kihlström. Kusken som i övrigt vunnit ”allt”. Örjan Kihlström är också kusken som vunnit allra flest lopp på V75 genom tiderna – och har toppat V75 League de senaste sju åren. Kanske är det dags att lägga V75 Champions till meritlistan i år?
– Det är klart att det känns större än en vanlig omgång av V75. Jag har ju vunnit V75 League ett antal gånger nu, så absolut skulle det vara kul om det gick vägen, säger Örjan.
En parameter att väga in i V75 Champions är att kuskarna i många fall får köra hästar som de tidigare inte har så stor erfarenhet av. Något som sätter fokus på att prestera genomgående jämnt i de sex loppen extra mycket. Den regerande mästaren är Erik Adielsson. Han vann i fjol med Morotai Degato, som förresten var den enda favoritspelade hästen som också segrade, och noterades i övrigt för en andra-, en fjärde-, två femteplatser samt en oplacerad. Det resulterade i slutsegern.
Kuskarna erhåller i varje avdelning poäng efter hur man placerar sig i loppen. I det fall där samtliga femton hästar startar ser poängskalan ut så här: 22, 17, 14, 12, 11, 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1. Diskade ekipage får alltid 1 poäng och i fallet där en häst blir struken utgår poäng motsvarande en sjundeplats. Kusken som vinner V75 Champions, men även V75 Ungdomschampion, får vardera 15.000 kronor att skänka till ett välgörande ändamål. Dessutom erhåller vinnarna av kusk- respektive tränarligan på V75 under 2021 också 25.000 kronor i samma syfte.
Vi har frågat de deltagande kuskarna vilka som de tycker är deras bästa vinstchans i V75 Champions, om de har någon av sina styrningar som de vill varna lite extra för och vilken organisation de skulle vilja skänka pengarna till om de vinner.
Adrian Kolgjini, Jägersro
– 3 Free Bird (V75-7), som tränas av Wolfgang Nimczyk, är jag jäkligt nöjd med att få köra igen. Hästen har gått två kanonlopp senaste starterna och det har varit fullt i klass med V75. Han kommer att räcka väldigt långt här. 9 Athena Face (V75-4), som jag tränar själv, tycker jag gjorde ett mycket bra lopp i comebacken senast och kommer flyttas framåt i form av det. Det här är en rätt så lämplig uppgift för henne. Hon lär väl bli lite bortglömd här, men är värd att nämnas. Pengarna skulle jag vilja skänka till svenska staten, de verkar ha ont om pengar…Skämt å sido, jag skulle välja UNHCR, en organisation som ligger mig mycket varmt om hjärtat.
Örjan Kihlström, Solvalla
– Jag kör två bra hästar åt Jörgen Westholm, 1 Strong Heartbeat (V75-7) och 9 Made of Stars (V75-2) och båda känns väl på förhand som bra chanser. Om jag ska välja någon så tror jag Strong Heartbeat är min bästa chans. Han var fin senast och har fått ett bra läge.
Svårt att säga vilka pengarna ska skänkas till. Jag får försöka vinna först, så får jag ta mig en funderare sedan…
Per Lennartsson, Eskilstuna
– Jag kör 2 Redbull Pellini (V75-2) åt Marcus Lindgren. Jag körde den för två starter sedan på Solvalla och var då tvåa i ett långlopp. Det är en stark och tuff häst med den rätta inställningen och jag tror det kan vara den bästa chansen. Svårt att säga vilken jag vill varna för i övrigt, alla kanske...
Pengarna vill jag ge till Cancerfonden. Det är en folksjukdom som behöver alla pengar och allt stöd som de kan få, så att forskningen kan utvecklas ytterligare och vi kan hitta nya metoder att bekämpa cancer.
Magnus A Djuse, Solvalla
– Oj, det är svårt när man inte kört så många av dem. Det skulle väl vara 2 Sanibel (V75-4) i så fall. Det är en häst som jag känner till lite om och som var bra senast. Varningar i övrigt kan jag inte säga så mycket om, utan vi får väl hoppas att alla gör det så bra som möjligt. Det finns många organisationer som jag skulle vilja ge pengarna, men inget jag specifikt tänkt på än.
Ulf Ohlsson, Solvalla
– Jag skulle nog säga att 1 Magical Mile (V75-4) känns som min roligaste på förhand. Jag pratade med David Persson som tränar, som sa att hon kändes i ordning och trodde hästen skulle kunna vara med i striden här. Jag skulle ge pengarna till Barncancerfonden.
Mats E Djuse, Hagmyren
– 10 Super Sarah (V75-1) har jag lite koll på. Jag körde henne senast och då felade hon 900 kvar men kom tillbaka på ett bra sätt. Med lite tur under vägen här så skulle det kunna gå vägen. Jag tycker väl inte att jag har så många riktigt bra chanser, så Super Sarah får bli min varning också. Jag skulle ge pengarna till Barncancerfonden.
Mika Forss, Solvalla
– Det är svårt att säga när man inte kört så många av hästarna, men den första känslan är att det borde vara 6 Donna (V75-3). Det är en jättefin häst som står bra till. 10 Beckham (V75-2), som också tränas av Magnus Dahlén, tycker jag vi kan varna för. Det är också en fin häst och distansen stämmer bra för honom här. Det är ett fint initiativ med pengar till välgörenhet men svårt att bestämma innan. Det får jag nog avgöra efter loppen, om det nu skulle bli så.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.