Kristin Hedlund inför korta E3 för ston med Breeze
Efter en karriär som skötare bestämde sig Kristin Hedlund att prova på uppfödning tillsammans med maken Anders.
En budgetlösning senare laddar paret för E3-final med Breeze.
– Någon gång måste det ta slut, tänker man. Sådan här tur kan man inte ha, säger Kristin Hedlund.
En gnutta tur längs vägen är ingen ovanlig förklaring när framgångsrecept avslöjas. Oavsett hur mycket eller lite av den varan en uppfödare får består ändå resan till framgång av val.
År 2015 valde Kristin och Anders Hedlund att köpa East Zenda. Ett då tolvårigt sto med tre segrar på karriärens 68 starter, vilket var tre vinster fler än vad hennes mor Zonali lyckades skrapa ihop. Pappa var Eastender, som inte hade imponerat som avelshingst.
– Jag hade redan ett fölsto och tänkte att det inte var kul för henne att vara ensam. Då trillade jag över East Zendas namn på hästnet.se. Eftersom hon hade tävlat mot Glory Tilly som jag hade skött om visste jag att det var en ganska fin häst på banan.
Vad tänkte du om att hon var efter Eastender?
– Det jag tänkte på var att Eastender är efter Quick Pay, men framför allt att hon hade Tibur på sin mammas sida. Det gillar jag. Då brukar de kunna få lite temperament.
För 6 000 kronor hamnade East Zenda på den nyinköpta gården i Almunge. Drygt tre år senare lämnade hon Breeze.
– Redan då började Breeze överraska oss. Jag var inte alls beredd på att hon skulle komma den dagen hon kom. Mamman hade inte visat några tecken på det alls, hon var så lugn.
Det lilla stoet var mammans första avkomma efter avelshingsten Broad Bahn.
– Han var ganska ny inom aveln och verkade intressant. Av de avkommorna han hade såg det bra ut och jag ville testa något amerikanskt.
Breeze blev kvar i deras ägo trots att planen var att sälja.
– Vi var i ett ekonomiskt läge där vi kände att vi behövde sälja några hästar. Hon låg ute för 20 000 kronor, men det var ingen som nappade. Då fick hon köras in hos Claes Sjöström i stället och sedan rullade det bara på. Att det skulle bli så här bra var det väl ingen som trodde.
Claes Sjöström tränar även parets jämnåriga uppfödning Illapa som också är efter Broad Bahn. Sjöström kommer ihåg när han såg Breeze första gången.
– Jag tittade på Illapa och Breeze när de gick på sommarbete. Då var det Illapa som visade mest utstrålning. Det är klart att Breeze har levererat över förväntan så här långt. Det måste man säga. Det kommer att vara svårt att bli besviken på henne hur hennes karriär än fortsätter eftersom hon har gjort det så bra, säger Solvallatränaren.
På 13 starter har det blivit sex segrar och vid samtliga tio felfria starter har hon varit på pallen. I början av maj vann hon i Margaretas Tidiga Unghästserie och i sin senaste start kvalade hon in till korta E3-finalen.
– Ja, herregud. Det är så spännande. Man får nypa sig i armen, säger Kristin Hedlund.
Hur kommer det att gå för henne?
– Jag tänker att det blir körning från start till mål och hoppas att hon håller sig i trav. Det har hon faktiskt gjort sedan Claes hängde på jänkarvagnen. Men de där galopperna ligger och gnager. Sedan är det väldigt många fina hästar med. Islay Mist Sisu är inget bluff. Det är svårt att säga hur det går. Förhoppningsvis kan Breeze vara bland de tre.
Kristin Hedlund kallas för ”Krickan” och har arbetat som skötare hos bland andra Stig H Johansson, Hans-Owe Sundberg och Stall Tilly. I dag är det hästarna hemma på gården som gäller och där finns ett par.
– Vi har två ettåringar, småsyskon till Illapa och Breeze. Båda är efter Infinitif. Sedan är det Breeze storasyster, Ancora, och dessutom har vi Viola som vi köpte dräktig med Hayden Hanover. Till sist har vi en ponny.
Breeze mamma East Zenda dog tidigare i år. Till helgen kan den förstnämnda kliva upp som Broad Bahns vinstrikaste svenskfödda avkomma.
– Jag tänker fortfarande på vad hon kan ha kvar i sin karriär. Det är fantastiskt roligt.
Och den dagen den tar slut väntar förhoppningsvis en ny.
– Jag hoppas att hon får en fin avelskarriär också, säger Kristin Hedlund.
Korta E3 för ston – skrällarnas lopp
Treåringarna utvecklas i regel mycket under sensommaren och hösten samtidigt som så kallade tidiga hästar kan bli förbisprungna av jämnåriga som har en brantare utvecklingskurva.
För spelarkåren har korta E3 för ston varit en mycket svårgreppad historia i modern tid. De tio senaste upplagorna har endast vunnits av en favorit – den största under decenniet: Mascate Match 2019 till vinnaroddset 1,34. Under aktuell tidsperiod har tre rejäla överraskningar slagit till.
2011, ROMME:
Mermaid Ås – 4,98 (andraspelad) – favoriten inte på pallen
2012, GÄVLE:
Mousse – 37,94 (åttondespelad) – favoriten tvåa
2013, ÖREBRO:
Amazon Am – 9,15 (fjärdespelad) – favoriten inte på pallen
2014, ROMME:
Sheava Vik – 8,61 (tredjespelad) – favoriten inte på pallen
2015, GÄVLE:
Princess Face – 6,01 (tredjespelad) – favoriten inte på pallen
2016, ÖREBRO:
Unique Juni – 8,79 (femtespelad) – favoriten tvåa
2017, ROMME:
Calamara’s Girl – 6,31 (tredjespelad) – favoriten inte på pallen
2018, GÄVLE:
No Matter – 25,94 (sjättespelad) – favoriten inte på pallen
2019, ÖREBRO:
Mascate Match – 1,34 (favorit) – favoriten segrade
2020, ROMME:
Globalizer – 45,27 (åttondespelad) – favoriten tvåa
SNITTODDS: 15,43
MEDIANODDS: 8,70
Rejäl spridning gäller även i stamböckerna. Trots trender i cykler och haussade avelshingstar är det endast Pine Chip i loppets 24-åriga historia som lämnat fler än en vinnare: Rae Boko 2002 samt Lotuschic 2005. Avelsgiganten förekommer även i störst utsträckning i moderns rötter, som morfar kan han stoltsera med tre triumfer: Lily Kronos 2008, Princess Face 2015 samt Calamara’s Girl 2015.
Då loppet är öppet för utlandsfödda är jämförelser med andra storlopp något trubbiga att göra, likväl sticker finska framgångar särskilt ut. Marko Inkinen (Pekka Korpi) vann premiäråret 1997, Tuomas Korvenoja två år senare med Monkey Ride, Markku Nieminen med Rae Boko och Pekka Korpi – nu också som tränare – med Mascate Match.
Lutfi Kolgjinis båda segrare – Lily Kronos 2008 och Princess Face 2015 – slog båda nytt löpningsrekord. Den sistnämndas 1.11,1 stod sig till i fjol då den nästa största skrällen i loppets historia, Globalizer, vann på 1.10,9 Fotnot: Odds från spelbolaget ATG.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.