Inför GS75: Spelarnas bäste vän om våren
Skrällspecialist med toppform. Paw Mahony har rivstartat säsongen. På söndagen plockar han ut två intressanta årsdebutanter inom GS75 på hemmaplan.
- Jag tycker att hästarna överlag har höjt sig ett snäpp i år, det är väldigt inspirerande, säger Årjängstränaren.
Vill man vinna pengar på våren ska man spela Paw Mahony. Det finns ingen tränare i landet som det lönat sig så mycket att följa under mars-april-maj det senaste decenniet. Tittar man på samtliga tränare som gjort minst 200 starter under perioden sedan 2015 ligger Paw Mahony i topp.
Den som spelat 100 kronor på stallets samtliga 241 starthästar på svensk mark har gjort en nettovinst på över 26 000 kronor. Ett tecken på att Mahonys hästar är kroniskt underskattade/överpresterar just den här tiden på året.
– Jag har inte tänkt på det så mycket, mer än på att hästarna brukar gå bra den här årstiden. Min förklaring? Jag vet inte riktigt. Vi har i regel bra att träna på året om, i vintras var det bara tre dagar som det inte gick att köra i backen. I övrigt har vi kunnat trimma på och fått bra kontinuitet i träningen. Många hästar som haft långa säsonger mår bra av ett vinterbreak så att de får ladda om och tränas upp för att utvecklas. De kanske har lite sämre resultatrader när de kommer ut och då kan det bli höga odds. Och i år tycker jag faktiskt att det varit ännu bättre än vanligt, säger Paw Mahony som redan hunnit segerdefilera fyra gånger under mars-april.
“Högt sig ett snäpp överlag”
På vilket sätt tycker du att det varit ännu bättre i år?
– Hästarna som kommit ut har presterat direkt. Millmighty var strålande i årsdebuten, Trotting Mon har höjt sig flera klasser och R.K.Queen är bättre än någonsin. Jag tycker att hästarna överlag har höjt sig ett snäpp i år.
Vad beror det på, har du ändrat något i träningsupplägget?
– Nej, vi har bara fortsatt som vi gjorde innan. Vi är väldigt noga med detaljerna och att alltid försöka göra rätt saker för varje häst, men så har vi alltid jobbat. Jag kan inte peka på något specifikt. Den enda skillnaden är att jag brukade köra ett banjobb innan hästarna skulle årsdebutera, men det har jag slutat med eftersom jag har märkt att det inte behövs.
Hur finslipar du då formen efter vinterträningen?
– Jag lägger in några små intervaller i träningsjobben. Sex- sju korta speeder under en runda som totalt är 1 600 meter. Men det är absolut inga snabbare farter, normalt runt 1.40 och som snabbast 1.35 i varje kort intervall.
Hur långsamt är underlaget? Vad är det snabbaste du kört i en sådan intervall?
– Jag körde sju intervaller mellan 1.22-1.25 med en häst en gång, han hette Royal Trophy och gick ut två dagar senare och sprang banrekord. Men tränar man på det sättet blir det nästan alltid ett bakslag efteråt och jag vill ha lång, jämn form på mina hästar så det är ytterst sällan jag försöker vässa formen till ett enskilt lopp.
Har du toppat formen så på någon av dina hästar som startar på söndag?
– Absolut inte. Båda är förberedda på samma sätt som våra övriga hästar varit inför sina årsdebuter, och jag är som sagt väldigt nöjd med hur de presterat.
“Känns otroligt stark”
Först ut 5 Max Orlando (GS75-3) som inte fick till det under den här perioden i fjol, men tände till under andra halvan av säsongen och tog fyra segrar.
– Han fick ingen riktig vinterträning förra året eftersom han hade galopperat mycket i loppen och behövde tävla för att få rutin. Under sommaren blev han riktigt fin och känslan är att vi kommit rätt på honom i vinter. Det har varit nyttigt för honom att få en träningsperiod och han känns otroligt stark.
Känns han bättre än vid inför vinsterna i fjol?
– Ja, det måste jag säga. Han känns både starkare och smidigare. Även om det är en ganska tung häst som normalt sett behöver ett lopp i kroppen för att vara på topp så tror jag att han prestationsmässigt kommer att vara minst lika bra som vid sina segrar.
Hur ser du på uppgiften?
– Det är väl inte det värsta motstånd som han stött på. Han är ingen superblixt från början, men trivs när han får springa på i sin egen fart där framme så spontant blir det nog ett ganska offensivt upplägg. Vi kör barfota runt om och med norskt huvudlag, samma utrustning som han hade inför de två senaste starterna.
Blir du överraskad om han går ut och vinner direkt?
– Nej, det kan jag inte påstå. Han känns som sagt väldigt fin och även om han inte är på topp direkt så har han en väldigt hög lägstanivå.
Första barfota
Lika positiva är inte tongångarna kring söndagens andra årsdebutant 5 Stella’s Bank (GS75-5).
– Hon har bara gjort några få starter och var ganska ojämn i fjol. Hon inledde på bra sätt på Romme, och hade även otur i några starter på slutet. Men hon verkade inte trivas på de hårda banorna så vi gav även henne en rejäl paus.
Hur har hon tränat i vinter?
– Bra, hon känns också väldigt fin, men det är en ännu större och tyngre häst. Hon har växt i sig och fyllt i kroppen en del, men är fortfarande som en stor älgkalv, gänglig och inte färdig ännu. Med tiden tror jag att det blir en jättefin häst, men jag tror inte att hon är redo för några stordåd redan.
Du tar av bakskorna för första gången, vad tror du att det ska ge för effekt?
– Jag räknar med att det ska ge henne lite mer spänst, att hon ska känna sig mer trygg och få ett bättre frånskjut första biten.
“Omöjligt att ta sig till spets”
Vill du köra i ledningen om du hittar dit?
– I så fall köra jag säkert där. Men jag tror inte att vi kommer dit, hon är absolut inte startsnabb och även om jag tror att det blir bättre utan bakskor så lär det inte bli en radikal förändring. Jag tror att det är omöjligt att hon tar sig till spets och då är det en snäll resa som gäller.
Så du blir mer överraskad om hon vinner på söndag?
– Ja, betydligt mer. Kan vi vara trea-fyra är vi fullt nöjda den här gången, säger Paw Mahony.
ROBIN JOHANSSON/KANAL 75
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.