Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En dag att minnas

Foto: Privat
C.C.Loverboy och Frida Johansson mötte upp tränaren Marie Morfeldt (mitten) och skötaren Maria Persson efter loppet. Foto: Privat

En del kommer minnas Milligan’s Schools seger i Sundsvall Open Trot i många år framöver. Andra kommer att tänka på den gångna helgen som Steen Juuls stora stund. För en värmländsk duo kommer söndagen 30 augusti alltid vara dagen då det hände.

Publicerad:

I söndags tog Årjängsamatören Marie Morfeldt, 46, med sig C.C.Loverboy till Åmål för ett breddlopp. Hästens sjunde start i hennes regi. För första gången någonsin skulle han tävla med Frida Johansson, 17, i sulkyn. Hon, som skulle köra sitt tionde lopp med stor häst eftersom hennes granne tillika hästens ordinarie kusk Gunnar Kylén var avstängd.

Klockan 15.27 släppte startbilen fältet.

– Tanken var att jag skulle komma till ledningen. Samtidigt har hästen galopptendenser så jag vågade inte chansa, säger Frida Johansson. 

Det blev rygg på ledande favoriten Murakami. En kort stund.

– Då galopperade ledaren och vi gick ut i andraspår och försökte köra oss till ledningen. Det fick vi inte, men jag tänkte att det nog kunde gå från dödens eftersom det var ett kortlopp.

Från sidan såg Marie Morfeldt hur O.M.Entertainyou kördes till spets när ledaren galopperade. Och väl där hade John Ö Jensen inga planer på att ge bort tätpositionen.

– Då mådde jag inte bra. Jag såg bara bitar av loppet för jag var så himla rädd att han skulle galoppera, säger Morfeldt.

Med facit i hand fanns inget att oroa sig för. C.C.Loverboy skötte sig och var helt enkelt bara bäst. Segern blev så klar att Frida Johansson kunde kosta på sig en segergest värdig första fullträffen bakom en stor häst.

Strax därpå träffades häst, kusk, tränare och skötare på stallbacken och Iia Abenius på Åmålstravet fångade ögonblicket på bild.

– De kom gående och grät i kapp, berättar hon.

Jag kunde knappt sova efteråt

Frida Johansson

Den unga kusken fick sitt travintresse från föräldrarna och travskola och ponnytrav kom naturligt.

– Det var jättekul. Man drömmer om det här liksom. Att få vinna med en riktig häst, en häst som var riktigt bra också. Jag kunde knappt sova efteråt. Jag kunde ha varit vaken hela natten, säger Frida Johansson. 

I sammanhanget kan man slå fast att kuskens väntan på att spräcka segernollan inte blev speciellt lång. Tränaren Marie Morfeldt har hållit på med travhästar sedan hon var tolv å gammal. C.C.Loverboys seger var hennes första som tränare.

– Fantastiskt. Det är jättestort för mig. Jag har haft många dåliga hästar vettu – men det är ju de som är roliga att hålla på med också, säger Morfeldt och skrattar.

Och det har blivit många hästar. Inte minst när hon jobbade hos läromästaren Bror Guttman.

– Jag började hjälpa honom när jag var 18. Det är han som har lärt mig allt. För åtta år sedan dog han och då var jag tvungen att förnya min licens. 

I dag har hon tre hästar på sin träningslista samtidigt som hon arbetar i en leksaksaffär i Charlottenbergs köpcenter. Trots att segrarna uteblivit har ett liv utan trav aldrig varit riktigt aktuellt.

– Jag försökte sluta en gång och då mådde jag inte bra alls. Det höll väl ett halvår kanske, eller inte ens det förresten.

Och efter den här segern lär du hålla på många år till?
– Jag kommer aldrig sluta, det kan jag säga dig. 

Frida Johansson läser just nu samhällsprogrammet på Herrgårdsgymnasiet i Säffle och inte heller hon har några planer på att lämna travet.

– Jag vill hålla på med trav så länge jag bara kan, säger Årjängskusken, som redan nu är med och äger tre travhästar. 

Både Frida Johansson och Marie Morfeldt samarbetar med Gunnar Kylén som var den som värmde hästen inför segern.

– Han tyckte det var jättekul, säger segerkusken.

– Han har redan kollat efter ett nytt lopp till Loverboy, säger tränaren. 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.