Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Årspremiär i Lycksele: ”Årets höjdare”

Foto: TR BILD/MONTAGE
Mats Gällerstedt är hemmasonen som jagar sitt första championat när Lyckseletravet har årspremiär i kväll. Numera finns också en jubileumsbok om den lilla banans brokiga historia. Foto: TR BILD/MONTAGE

Årspremiär, lite publik på plats och en ny jubileumsbok. Lyckseletravet är värd lite utrymme den här fredagen.
– Det här är årets höjdare, sammanfattar Lycksele-bördige Mats Gällerstedt, som jagar sitt första championat på sin forna hemmabana.

Publicerad:

Traditionsenligt kör man i Lycksele tre tävlingsdagar i början av juli. I år är det den 2, 6 och 9 juli som gäller. Till skillnad från fjolåret blir det också lite publik på plats.

– Vi släpper in 100 per tävlingsdag, där hästägare, uppfödare och sponsorer har företräde. Tyvärr är vår organisation inte tillräckligt stor för att klara mer publik med tanke på omständigheterna, berättar Svea Eckerskog, ordförande i travsällskapets styrelse.

Hon lyfter speciellt fram samarbetet mellan småbanorna Lycksele, Hoting och Oviken när det gäller ett speciellt semesterserielopp för B-tränade varmblod och kallblod. Det hela inleds i kväll i Lycksele.

– Det loppen känner jag mig mest stolt över, att vi kunde få till det upplägget. Meningen är att samma häst ska kunna starta på samtliga tre banorna.

Vinnande hästs tränare får en resa för två personer till Prix d'Amérique.

Umåkertränaren Mats Gällerstedt är också i allra högsta grad involverad i verksamheten i Lycksele. Han är född där och sitter sedan i våras även med i banans styrelse.

– Ekonomin är god, men vi behöver mer folk i föreningen. Det där jobbar vi på och jag tror att det kommer att bli bättre framöver. En gång i tiden var det kö för att få stalla upp hästar vid banan, numera är det bara några få B-tränare där.

Jo, Lyckseletravet har en lång tradition och historia, något som äntligen också dokumenterats. Förra året firade banan 70 år och under den gångna vintern färdigställdes en jubileumsbok – ”Från istrav till Corona”. Det är Gunnar Eriksson på Tidningar i Norr som här svarat för ett riktigt hästjobb. En som förstås finns med i boken är Mats Gällerstedt.

– Det är en fantastisk bok om man vill veta lite mera om Lyckseletravet och vad som hänt genom årens lopp. Det finns gott om roliga historier och händelser att gräva ner sig i. Jo, jag finns med på några bilder också. Bland annat vann jag mitt allra första travlopp just i Lycksele.

Gällerstedt fortsätter:

– Segern kom med ett sto som hette Gyllenlack (född 1983 e. Greivin, två segrar och 50.150 kronor). Hon bet fram och sparkades bak och var i princip omöjlig att resa med. Därför vann hon sina enda två lopp hemma i Lycksele.

Gällerstedt har även vunnit banans allra största lopp, Lars Matsons Minne för kallblod (körs den 9 juli), vid tre tillfällen. Däremot är det en viktig detalj som irriterar Gällerstedt en smula.

– Jag har aldrig blivit champion i Lycksele. Det är ett stort mål som finns kvar, precis som att vinna på Solvalla.

Kanske lyckas Umåkertränaren redan i år. Under de två första tävlingsdagarna selar han ut åtta hästar från det egna stallet, varav sju är kallblod.

– Guli Kajsa (lopp 7, i kväll) och Vännfors Stjärna (lopp 9, i kväll) är två hästar som kan vinna. På tisdag håller jag Risåtinder (lopp 7) och Vicky de Castella (lopp 8) som de bästa möjligheterna.

Om han blir champion kommer inte hederspriserna som någon överraskning.

– Nej, det är jag som ordnat fram dessa...

 

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.