Travsportens ikoner hyllades med ny utmärkelse – fick ta emot Guldnålen
Nordiska Hall of Fame har fått en särskild hedersutmärkelse.
Sent i lördags kväll delades Guldnålen ut för första gången till dem som valts in i travsportens finrum sedan 2007.
– Det kan inte vara bättre än så här, säger Stig H Johansson.
Det var en minnenas och hyllningarnas afton på Solvalla.
I samband med helgens STL-finaler arrangerade Nordiska Travmuseet i Årjäng en hyllningsmiddag för travsportens Hall of Fame, där ett nyinstiftat hederstecken delades ut till invalda personer.
Under högtidliga former var elva legendarer på plats för att emot Guldnålen.
En av dem som drog ned mest applåder var en märkbart rörd Roger Walmann, som valdes in redan 2019.
– Jag har alltid levt för djurens skull. De har räddat mig från så många svåra situationer. I dag har jag travsporten att tacka för så otroligt mycket, sade den norske travtränaren i sitt tacktal.
– Jag har varit så otroligt lyckosam som köpt fantastiskt hästar och haft fantastiska ägare. Jag är egentligen inte gjort så mycket för att vara här.
Vem har betytt mest för dig under din karriär?
– Bortsett från min familj är det Ulf Thoresen och Örjan Kihlström. Utan dem hade jag aldrig stått här. De har alltid tagit hand om mina hästar på allra bästa vis.
De fick ta emot Guldnålen
Erik Berglöf, Gunnar Eggen, Björn Goop, Olle Goop, Stefan Hultman, Torbjörn Jansson, Stig H Johansson, Örjan Kihlström, Lutfi Kolgjini, Jorma Kontio, Gert Lindberg, Berndt Lindstedt, Stefan Melander, Åke Svanstedt, Jimmy Takter, Margareta Wallenius-Kleberg, Roger Walmann och Ove Wassberg.
Björn Goop, som vunnit över 7000 lopp som kusk, och valdes in i Hall of Fame 2016, fick även han ta emot Guldnålen tillsammans med pappa Olle Goop (2013).
– Den största glädjen har varit Björns insatser. Det är han som är dirigent i stallet och sköter hela verksamheten, sade Olle Goop.
Björn Goop tackade och riktade samtidigt strålkastaren på en annan betydelsefull person som lett honom till toppen.
– Bakom varje stark man står en stark mamma (Annika Goop, reds. anm.). Hon har alltid ställt upp och stått i bakgrunden. Tack vare henne har vi, jag och pappa, kunnat hålla på så länge och så mycket.
”Man behöver ha lite "feeling" och framför allt tycka det är roligt.
Stig H Johansson valdes in i Hall of Fame bland de första i Sverige. Han valde att lyfta fram Stig Engbergs betydelse för karriären.
- Det finns så klart väldigt många. Men Stig Engberg tog hand om mig när jag var väldigt liten. Han gav mig både fina och stora chanser. Jag har honom att tacka för mycket.
På frågan från konferencier Per Skoglund om vad som gjort att han nått sina framgångar svarade Stig H Johansson:
– Man ska ha lite tur om man ska komma framåt i den här branschen. Sen behöver man ha lite ”feeling” och framför allt tycka att det är roligt.
Berndt Lindstedt tog plats i travsportens finrum 2011 fick också en guldnål fäst på kragen.
– Jag har haft ohygglig tur. Träffat rätt människor och fått vara frisk i alla år. Sen är det alla fantastiska hästägare jag haft, så klart. I stort sett har jag bara kunnat peka på vad och vem jag velat ha, och fått det. Det är jag tacksam för i dag.
Travsportens nordiska Hall of Fame
Sedan 2007 hedras den nordiska travsportens allra främsta med en plats i Hall Of Fame - Travets Storheter, som är ett samarbete mellan Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK), Norske Travjournalisters Klubb och Nordiska Travmuseet i Årjäng. En oberoende kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna fattar beslut om vilka travsportsprofiler som ska hedras varje år. Nominera kandidater till kommittén kan journalistklubbarnas medlemmar göra, liksom medlemmarna i Nordiska Travmuseet. Nomineringsrätt har även grannländernas förbundsstyrelser; Svensk Travsport (ST) och Det Norske Travselskap (DNT).
Stefan Melander (2014) berättade en okänd historia som fått avgörande påverkan på hans karriär. Den handlade om när han togs av vakter och portades från Meadowlands.
– Margareta (Wallenius-Kleberg, reds. anm.) skrev ett brev till dem som gjorde att jag fick komma tillbaka. Utan det hade jag aldrig fått köra Hambot, eller vinna med Scarlet Knight, sa han.
Örjan Kihlström valdes in redan 2015 och berättade om tillfället som fick honom in på travets bana och har lett till att han kört in flera 100 miljoner kronor i sulkyn.
– Det var min farfar som bytte till sig en travhäst. Av en slump. Han skulle ha en arbetshäst, men istället blev det en travhäst. Den sprang ganska bra och på den vägen är det i dag, sa han och fortsatte avslöja när han blev biten för livet.
– Den första milstolpen var Guldklockan (Travrondens Guldklocka, reds. anm. ). För mig var det första kvittot på att man dög till någonting. Och nu? Ja, jag är ju här i alla fall…
Den senast invalde i Hall of Fame, Lutfi Kolgjini, sammanfattade vad flera av travsportens största lyfte som enskilt starkaste faktor till vad som drivit dem i jakten på alla framgångar:
– Passionen till hästen.
Travsportens Hall of Fame grundades 2007 och har i dag 60 invalda medlemmar, varav 35 personer och 25 hästar.
Ämnen i artikeln
Taggar i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.