Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Kvartett väljs in i Hall of Fame

Foto: TR Bild/Montage
Spikeld, Svante Båth, Erik Adielsson och Helen Ann Johansson har valts in i Travsportens Hall of Fame. Foto: TR Bild/Montage

Travsportens Hall of Fame är fyra medlemmar rikare. På fredagen förkunnades det att Svante Båth, Erik Adielsson, Helen Ann Johansson och Spikeld valts in.

Publicerad:

Via ett pressmeddelande från Nordiska Travmuseet i Årjäng motiverades de fyra nya medlemmarna på följande vis.

2024 års enda häst som tar plats i Travsportens Hall of Fame är det norska kallblodet Spikeld.

”Spikeld är en av de bästa kallblodshästarna Norge har fått fram. Spikeld skrev in sig i historieböckerna med guldfärgad text när han travade 1.18,6 år 2000 och blev tidernas första kallblodshäst under 1.20,0. Spikeld har också levererat guld i aveln.”, lyder motiveringen.

Bland de i dag aktiva tar Erik Adielsson plats.

”Erik Adielsson visade redan som riktigt ung att han hade det som krävdes för att lyckas i travsporten. Även om det fanns fina framgångar innan han var den som tog över när Stig H Johansson lade körhandskarna på hyllan så blev det ändå det stora genombrottet. Samarbetet mellan Stig och Erik var minst sagt lyckosamt och Erik kom att alltmer dyka upp i de internationella storloppen. Han kör inte lika flitigt som många andra toppkuskar men hans rykte som en elitkusk finns för alltid. Erik gör också lysande reklam för sporten vid sidan av banan och är en som alltid uppträder på bästa sätt.”

– Det känns otroligt hedrande. När jag fick reda på det tittade jag på vilka som var invalda. Det som sticker ut är att det inte är så många som fortfarande är aktiva. Kanske en handfull. Hela Hall Of Fame är en fantastisk sak, något som man kanske inte ens kunde drömma om, och att väljas in då man fortfarande är aktiv känns ännu större, säger Erik Adielsson i samband med tillkännagivandet.

Foto: TR BILD
Erik Adielsson tillsammans med Nordiska Travmuseets Tore Fyrand i samband med tillkännagivandet på fredagen. Foto: TR BILD

I december gjorde tränaren Svante Båth sitt sista lopp i karriären.

”Svante Båth inledde karriären som lärling och gav tidigt ett besked om att han hade hamnat rätt. Han tog vara på alla tillfällen som bjöds och efter att ha drivit en rörelse tillsammans med Ulf Ohlsson blev han allt mer intresserad av att träna hästar. Raden av fina unghästar som skapats av Svante kan göras hur lång som helst. Massor av segrar i bland annat E3 och även i de riktigt stora unghästloppen har gjort ett oförglömligt intryck. Framgångar fanns också bland de äldre hästarna och han känns som en som verkligen hör hemma i Hall of Fame.”

För Svante Båth är det speciellt att ta plats i Hall of Fame där även hans läromästare Lars Lindberg finns med.

– Det här är inget som jag hade förväntat mig eller ens tänkt på som en möjlighet. Jag är stolt över utmärkelsen men jag kommer ändå alltid att känna mig som Svante från Tygelvägen i Bergsåker. Helt sjukt att lilla jag ska hamna i samma ”rum” som min läromästare Lasse Lindberg. Hade han inte funnits så hade ni aldrig ringt mig, det lovar jag, säger Svante Båth i pressmeddelandet.

Foto: TR BILD
Svante Båth tillsammans med Nordiska Travmuseets Tore Fyrand i samband med tillkännagivandet på fredagen. Foto: TR BILD

1995 tog Helen Ann Johansson och Ina Scot en bejublad seger i Prix d’Amérique.

”När det talas om pionjärer kan man knappast förbigå Helen Ann Johansson. Att kliva in som första kvinna någonsin på Vincennes för att köra Ina Scot i Prix d’Amérique var bara det ett stort steg. När hon sedan körde iskallt och slog av samtliga manliga konkurrenter så visade hon med besked att kvinnorna hörde hemma i travets högborg. Även om det fanns flera andra fina framgångar på hennes cv så är det förstås segern i Frankrike som sticker ut. Sällan har någon svensk inom travet kommit att skriva in sig bland de verkligt stora och naturligtvis bör hon väl också ha en plats i Hall of Fame.”

– Jag är väldigt nöjd om jag varit en barriärbrytare för alla de tjejer som i dag satsar på travet. Det kommer många och de allra flesta är väldigt duktiga. Det värmer långt in i mitt hjärta, säger Helen Ann Johansson i pressmeddelandet.

Foto: TR BILD
Helen Ann Johansson tillsammans med Nordiska Travmuseets Tore Fyrand i samband med tillkännagivandet på fredagen. Foto: TR BILD
FAKTA

Invalda i Travsportens Hall of Fame:

År, Namn

  • 2007, Sören Nordin, Ulf Thoresen
  • 2008, Stig H Johansson, Steggbest
  • 2009, Big Noon, Karsten Buer
  • 2010, Bulwark, Rex Rodney
  • 2011, Berndt Lindstedt, Alm Svarten
  • 2012, Uno Swed, Frances Bulwark, Gunnar Eggen
  • 2013, Gert Lindberg, Legolas, Kjell Carlsen, Egil Alnäs, Olle Goop, Margareta Wallenius- Kleberg, Vintilla, Ina Scot, Järvsöfaks, Ego Boy, Stig Lindmark, Gösta Nordin, Gunnar Nordin, Express Gaxe, Lars Lindberg
  • 2014: Victory Tilly, Queen L., Sjunga Best, Trygve Diskerud, Atom Vinter, Stefan Melander
  • 2015: Bork Rigel, Tamin Sandy, Copiad, Bo Fransson, Håkan Wallner, Örjan Kihlström
  • 2016: John Buer, Einar Andersson, Algot Scott, Björn Goop
  • 2017: Steinlager, Åke Svanstedt, Stefan Hultman
  • 2018: Elding, Viking Kronos, Torbjörn Jansson
  • 2019: Jorma Kontio, Roger Walmann, Scarlet Knight, Jimmy Takter
  • 2020: Erik Berglöf, Jim Frick och Moe Odin
  • 2021: Lutfi Kolgjini, Ove Wassberg, Maharajah
  • 2022: Jomar Blekkan, Liv Haslie, Timo Nurmos, Robert Bergh, Readly Express
  • 2023: Jan-Olov Persson, Julienne, Shan Rags
  • 2024: Spikeld, Svante Båth, Erik Adielsson, Helen Ann Johansson

Hall of Fame – Travets Storheter – har sitt säte i Nordiska Travmuseet, men de som utser vilka som ska väljas in är en oberoende instans: en kommitté bestående av representanter för de svenska och norska travsportjournalistklubbarna, Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK) och Norska Travjournalisters Klubb (NTJK).

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.