Så var ponnyelitveckan 2024
ÖSTERSUND. Under ponnyelitveckan samlas ett 40-tal ungdomar, som alla är aktiva inom just ponnytravet, för att utveckla och fördjupa sina kunskaper inom sporten.
Den 27 juni avslutades lägret med de sedvanliga tävlingarna på Östersundstravet där även PEV-mästare utsågs.
Varje år hålls ponnyelitveckan på travsportens riksanläggning Wången strax utanför Östersund. Hit kommer ett 40-tal barn och ungdomar som kör och tränar ponnytravare. Deltagarna kvalar in till lägerveckan på sportsliga meriter – men numera kan även travsällskapen själva välja att skicka ytterligare en representant från banan. Till Wången får de sedan ta med sig en eller två egna hästar för en vecka full av coachning, workshops och föreläsningar. Och inte minst så får de möjligheten att forma nya vänskaper under alla aktiviteter som erbjuds.
Molly Eriksson, är ansvarig för ponnyelitveckan, och förklarar konceptet.
– Ponnyelitveckan är ett inofficiellt landslagsläger, man såg att det saknades någonting för att peppa och motivera de som var i toppen inom ponnysporten. Sen har man de senaste åren möjliggjort att banorna också kan nominera och skicka en person de tycker har betytt mycket för ponnysporten eller ungdomar på banan. Det har blivit lite mer bredd men framför allt är det fokus på prestation. Det är det vi vill att de ska ta med sig härifrån: ny kunskap och nya verktyg för att de ska kunna utveckla sig själva och sina hästar ännu mer.
Det är Molly Erikssons tredje år i rollen, men lägret har rullat på desto längre och är ett etablerat evenemang inom ponnytravet.
Hur skulle du beskriva att det här året har varit?
– Det har varit fullt ös. Vi har haft ett väldigt späckat schema. Det är en balans att hitta ett bra schema. Jag har i andra roller som jag har haft inom travsporten upplevt att den här målgruppen är svår att nå för de är så tävlingsinriktade. När de väl är här och man träffar dem så vill man passa på att få med allt.
“Vill utmana dem”
Under veckans gång har de bland annat fått testa på ett AI-verktyg för att mäta hästarnas rörelsemönster.
– Vi vill utmana dem och att de ska komma härifrån med nya perspektiv och ny kunskap. Och framförallt nya kompisar och kontakter. Det är många som kanske blir lite hemmablinda med sin häst och känner att de står och stampar men här kan de få lite perspektiv och hjälp att komma framåt.
Föräldrarna hänger med
På lägret har det också blivit allt vanligare att föräldrar följer med, vilket Molly Eriksson ser mycket positivt på.
– De flesta har med sig föräldrar, det är nästan uteslutande så. Men det har inte alltid varit så utan det är nu de senaste åren som föräldrarna fått en mer tydlig roll och det är kul. De är en väldigt viktig del av “hästeriet” runt deltagarna och deras ponnyer. Alla är inte inbitna travmänniskor och de kanske behöver den här kunskapen lika mycket som deras barn, om inte mer. Då känns det superkul att kunna bidra med det också.
Under torsdagskvällen kördes även på ponnytravtävlingar på Östersundstravet, där utsågs också vinnarna i PEV-mästaren 2024 – i kategori A respektive kategori B – se resultat nedan.
PEV-mästaren 2024, kategori A:
Häst - Kusk - Tränare - Tid
- Emmeros Alida - Noelle Strandberg - Joanna Strandberg (2.29,7g/1660 meter)
- L.A.Panerai - Signe Nyblom (2.19,1/1800 meter)
- Måntorps Yuppi - Thilde Borg-Forsberg - Therese Borg-Forsberg (2.26,4/1760 meter)
PEV-mästaren 2024, kategori B:
Häst - Kusk - Tränare - Tid
- Slätthans Victory – Emilia Lohman (2.01,5/1680 meter)
- Petronella D.T. Tilde Hallviden - Isa Mårtensson (2.03,7g/1660 meter)
- Ekslätts Purelove – Wilma Gerklev (1.49,0g/1900 meter)
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.