Lopp i fokus: Sto-SM
Det dröjde innan kallblodsstona fick sitt eget svenska mästerskap. Länge stångades de med hingstarna i den öppna klassen och till en början gick det alldeles utmärkt
Lisette och Rolly vann båda dubbelt i loppets linda och under 1950-talets andra hälft dominerade Arvid Stenbäcks Runsy med tre SM-titlar i följd. Stona fortsatte att hävda sig väl, men efter Sjunga Bests segrar 1979 och 1980 tog det stopp.
2002 instiftades Svenskt Mästerskap för ston och premiären vanns av Guripärla med tränaren Per Gustafsson i sulkyn. De sex första upplagorna kördes på Umåker, men 2008 flyttades sto-SM till Hälsingland. Sedan dess delar Bollnäs och Hagmyren på värdskapet.
– Det behövdes verkligen ett SM som visar vem som är landets bästa sto på kallblodssidan. Det är inte så lätt för dem att hävda sig i högsta klassen, säger Mats Sahlén, sportchef på Hagmyren som arrangerar årets upplaga nu på lördag.
– Sto-SM har körts i juli tidigare, men nu ligger det när vi har V75. Det känns kul att få visa upp fina kallblod under vår stora dag.
När sto-SM flyttades från Umåker höjdes också förstapriset från 125 000 till 250 000 kronor. Samma som i den öppna klassen och summorna gäller än i dag.
– Jag läste att kvinnor och män får samma arvode när de spelar i det brasilianska fotbollslandslaget och det känns bra att det är lika villkor i det här fallet också. En kvarts miljon är mycket pengar och det märks att de aktiva gillar sto-SM. Många siktar dit och det är alltid lika roligt när anmälningslistorna kommer, säger Sahlén.
Årets upplaga är är oviss på förhand. Titelförsvararen Minelli kommer inte till start. Vinnarna från 2017 och 2018 – Järvsö Blomster och Mofaksan – har båda slutat tävla. Järvsö Blomster finns dock med på ett hörn – som mamma till Stjärnblomster. Stoderbyvinnaren från i förfjol gjorde nyligen comeback efter ett långt tävlingsuppehåll. På lördag är hon en av tolv som gör upp om SM-titeln.Fjolårets upplaga av sto-SM avgjordes i Bollnäs och bjöd på stor dramatik. Startkatapulten Lysjö Mocca anförde fältet när Klack Vilja kom farande i spåren på sista bortre långsidan. Det bar till ledningen för Joakim Reisers häst, men inte hela vägen in i mål. Vid upploppets början utvecklades loppet i stället till en duell mellan två hästar från kön.
Varken Alfie eller Minelli ville ge sig, men till slut såg den sistnämnda till att kallblodsfamiljen Hafstad fick jubla. Minelli kördes av Magnus A Djuse som sträckte benet i luften vid målgång. Fattades bara annat efter hans dittills största seger i karriären.
– Det blev bra i dag, hon ska ha sådana här lopp på rulle. Det är jättekul att vara med på hennes resa och att hon får vinna det här loppet, sade den då 19-årige Djuse i vinnarcirkeln.
Minelli har inte vunnit sedan den där stora dagen i Bollnäs. 13 starter har som bäst gett två andrapris i monté. Kan hon hitta formen och göra hästarna nedan sällskap?
TRE ANDRA UR SEGERLISTAN
2007–08 LUNDÅS EMELIE
Trefaldiga milljonärskan Lundås Emelie var först med att försvara en SM-titel. Året efter sin andra seger var hon tvåa bakom Järvsöfaks i den öppna klassen.
2012–13 JENNY R.G.
Hans Brunlöfs märr hade över två miljoner kronor på kontot när hon slutade tävla i slutet av 2014. En fjärdedel kom från de två segrarna i sto-SM.
2016–17 JÄRVSÖ BLOMSTER
Järvsö Blomster tillhörde kulltoppen, men utan att sätta pricken över i:et. Det fick hon däremot i SM två gånger. Hästen är mamma till stoderbyvinnaren Stjärnblomster.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.