Gorm – en udda fågel hos Båth
Käcke femåringen Gorm kliver över miljonen intjänat om det blir seger på onsdagen. Det udda är att det handlar om ett kallblod i Svante Båths träning. Gorm är det enda kallblodet av 133 hästar på hans lista.
– Han har potential att springa upp i kallblodseliten med lite stolpe in.
Kallblod är inget som Svante Båth förknippas med. Ändå var han tränare på en av landets nordligaste banor till bara för något år sedan.
– Att det inte blev kallblod för mig tror jag har att göra med att jag satsade på Irland och tränade hästar där ett tag. Då kom jag helt enkelt inte i kontakt med folk som var intresserade av kallblod, säger han.
– Sedan var det inte så lätt att konkurrera med tränare som var riktigt duktiga på kallblod heller. Det blev ingen naturlig dragningskraft till mig helt enkelt, när man skulle mäta sig med Jan-Olov Persson, Alf Jonsson, Lasse Lindberg med flera
Båth nämner kallblodet Åkres Lavin som sattes i träning hos honom ”för hundra år sedan” då hästen var mitt i karriären. Åkres Lavin blev kvar ett kortare tag och tog tre raka segrar.
J.K.Lucas var en annan med potential.
– Det var faktiskt en jättefin häst som bara gjorde ett par tre starter för mig. Jag hann dock känna att det var ett väldigt bra kallblod. Men han var så knepigt hingstig att jag föreslog att ägarna skulle ta hem honom till det mindre stallet i Östersund, säger Svante Båth.
”Tränar med varmbloden”
På onsdagen startar Gorm i V86-5 på Båths gamla hemmabana Bergsåker. En träningssugen liten ”köttbulle” hemma på Stora Alby.
– Jo, han är otroligt tacksam att jobba med den här hästen. Vi har ju bara varmblod i träning, så han får ju springa med dom. Och det gör han lätt! Han är glad och pigg och framåt. Gorm är ju ett av många kallblod i dag som är så där läckert rentravande. Inte som den gamla sortens kallblod kunde vara, säger Båth.
Gorm kom till stallet under hösten som ettåring och var med i finalen av Kriteriet i Sverige (oplacerad). Som fyraåring galopperade han i kvalet till det norska derbyt, reparerade till en tredjeplats, för att sedan galoppera bort sig och diskvalificeras i finalen.
Norge-starterna drar man ett streck över. Gorm är normalt travsäker. Hästen har tagit sig vart efter och har aldrig vässats för unghästloppen.
– Axel Sigfrid kom samtidigt och var väldigt tidig - men jag sa hela tiden att den här skulle bli bättre, säger Båth.
“Potential att nå eliten”
Axel Sigfrid hade fyra raka segrar ett tag som treåring. Förra sommaren såldes hästen till hästägare hos Kenneth Haugstad.
Det var Peter och Camilla Vikström (Countess AB i Luleå) från Norra Sunderbyn som satte båda kallbloden i träning hos Svante Båth.
Du hade tagit in luft tydligen?
– Nja, jag sa liksom på skämt en gång att kallblod eller varmblod inte spelade någon roll och att jag inte gjorde någon skillnad på hästar. "Jag har bara ett krav", sa jag, och det var att alla hästar ska kunna kvala under 1.20. Då skrek Peter Vikström: "Då är du tränaren till mina hästar!", säger Båth och skrattar.
11 segrar på 22 starter och 947.000 kronor intjänat är karriärsiffror så här långt för Gorm. På onsdag blir han en av de mest betrodda i ett sprinterlopp på Bergsåker. Trots åttondespår bakom bilen.
– Startmetod och distans spelar ingen roll för den här. Inte heller positioner i loppen. Det tror jag är hans största fördel. Sedan är det aldrig kul med spår åtta bakom bilen, det kan jävlas rätt så rejält. Även om man gillar de här som är lite extra och hästen är bra, finns det inte hur mycket soppa som helst i tanken.
Han kommer med tre raka segrar – var bra i elden i första starten mot äldre hästar i december och lika moppig och fin som vanlig vid lätt spetsseger på Åby i den senaste starten. Formen måste vara bra?
– Han har haft tacksam form hela tiden. Jag har aldrig försökt toppa formen på honom utan tagit det lite ”basic”. Han går med skor på onsdag men vi hoppas slippa brodden även om han klarar dessa också.
Kan det bli så att vi får se Svante Båth konkurrera i kallblodseliten med Jan-Olov Persson och Öystein Tjomslands stjärnor?
– Ja, gärna med Gorm. Jag tror att han har potential att bli en elit. Som sagt tycker jag att han har utvecklats. Jag vet inte om det bara är för att vi har varmblod i träning - han får ju springa med dom, säger Båth halvt på skämt.
Ingen spik, men Gorm ska med tidigt på kupongen på kapacitet och form?
– Absolut. Det är logiskt. Gorm är ju bra.
Båth har fler hästar på V86
Zante Grif (V86-1) är ett nyförvärv hos dig som svarat för fina lopp i Sverige för holländaren Paul Hagoort.
– Hon kom till oss strax före jul och har kunnat träna på rejält länge. Det är en dam som är ganska mycket framåt och ligger på, så jag ser gärna att vi får ett lopp i ryggar på onsdag. Till att börja med. Sedan kan jag inte hästen helt och hållet heller. Så vi får ta den här starten som en liten fingervisning. Hon måste bedömas på tidigare meriter men har jobbat bra och var fin i ett 1.16-jobb inne på Solvalla för några dagar sedan. Skor på.
Haitkin Am (V86-3) är obesegrad efter sex starter och startade senast i oktober. Hur står det till med formen inför comebacken?
– Han skulle ha startat i Gävle i slutet av januari, men slog sig på ett framben då och fick stå över. Så vi fick börja om lite med honom då. Han har alltid löpt bättre än han har tränat och är ju en häst man gillar av den anledningen. Ingen glänsare men han har alltid borrat ner sig och vunnit när det dragit ihop sig i loppen! Vi kan inte kräva seger i årsdebuten men är ju en häst som aldrig förlorat och ska räknas så klart. Skor på.
Årsdebuterar gör också 5 Gazoline Mearas (V86-7) som plockade en seger på 15 starter i fjol. Chansen nu?
– Det här blev ett mycket tuffare lopp än vad jag trodde att det skulle bli. Så det känns inte som att jag kan begära seger i det här gänget även om det faktiskt känns som att han gått ett steg framåt efter vinterns träning. Han var väldigt fin i sitt rundbanejobb på Solvalla för någon dag sedan.
MIKAEL WIKNER – KANAL 75
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.