Avsnitt 174 av podcasten Hansson & Lindberg – med Anders Källström
Svensk Travsport och Svensk Galopp kommer att få styra ATG efter eget huvud nästa år.
Det stod klart under morgonen då Travronden kunde avslöja att den statliga kontrollen är på väg att försvinna.
I podcasten Hansson & Lindberg pratar ST-ordföranden, Anders Källström, om förändringen.
– Bolaget ska besättas med absolut bästa kompetens, säger han.
Varje vecka släpper Travronden ett avsnitt av podcasten Hansson & Lindberg och den här gången är Anders Källström, ordförande i Svensk Travsport, gäst. Stor plats tar – förstås – nyheten om att den statliga styrelsekontrollen av ATG förväntas försvinna nästa år. Något som finansmarknadsministern Niklas Wykman berättat för Travronden
– Det är en dialog vi haft med regeringen i snart två år kring styrmodellen och kring känslan att det inte är tydligt vem som styr ATG egentligen. Vi har inte haft möjlighet att uttrycka några ägardirektiv, säger Anders Källström i podcasten.
– Vi ska ha en valberedning som bereder valet till styrelse. De kommer att jobba enligt professionellt principer enligt vilka kompetenser som ska finnas i bolaget. Vi har haft två år på oss att förbereda olika delar som vi ska hantera i en sådan här förändring. Bolaget ska besättas med absolut bästa kompetens.
Vilka ska sitta i ATG:s styrelse?
– Det får den kommande valberedningen avgöra. Det kommer finnas en valberedningsinstruktion. Kommer säkert att vara några som sitter i den nuvarande styrelsen som kommer finnas med även i den kommande styrelsen, men det får processen visa som vi kommer ha under nästa år när regering och riksdagen sagt sitt.
Det är elva ledamöter i dag, kommer det att bli färre?
– Ja. Vi har en skiss kring hur bolaget kommer att se ut när vi genomför den förändringen.
Så ser valberedningens sammansättning ut
Kan du berätta mer om den skissen?
– Nej, jag vill inte göra det än.
Vilka ska sitta i valberedningen?
– Det kommer att vara fyra stycken ledamöter, tre från Svensk Travsport och en från Svensk Galopp. Det är förtroendevalda personer.
Källström pratar också om att man vill lämna ett ägardirektiv som handlar om vilka ekonomiska mål som bolaget ska infria, så kallat avkastningskrav.
“Legio i övrigt näringsliv”
Att sätta ett avkastningskrav är ingen garant för att det kommer att uppfyllas och ATG hävdar hela tiden att man gör sitt bästa för att leverera så mycket till sina ägare. Vad har ett avkastningskrav för poäng?
– Ibland känns det som att vi lever på en egen planet. Det här är legio i övrigt näringsliv att man från ägarens sida ställer en förväntan kring bolagets utveckling. Lev upp till det – eller förklara varför det inte skedde. När det inte sker tillräckligt mycket kommer det handla om förändringar i styrelsen kanske, det finns sätt att hantera det. Att ha tydliga krav från ägarens sida skapar en trygghet i styrelserummet och för ledningen.
Lyssna här
I podcasten, där hela resonemanget om statens exit finns med, pratar även Anders Källström om budgeten inför 2025 och hur han såg på Marcus Leifbys sågning av paketeringen av hockeymatcher – en sport som travet gärna sneglar emot.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.