Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Lome Felix förväxlades – och blev kriteriekung

Foto: TR BILD
Lome Felix vinner Svenskt Kallblodskriterium 2011 med tränaren Alf Jonsson i vagnen. Foto: TR BILD

Svenskt Kallblodskriterium har avgjorts sedan 1993 och Jan-Olov Persson dominerar med sex titlar. Ett av de mest populära och spektakulära vinstekipagen var dock Lome Felix och Alf Jonsson 2011. Hästen förväxlades som ung och uppträdde som allt annat än en vinnare i förberedelserna inför finalen.

Publicerad:

Lome Felix blev omskriven vid tidig ålder eftersom han var halvbror till ett år äldre Puma Jerva (e. Åsajerven). Ett riktigt supersto som hos Alf Jonsson vann sex lopp redan som treåring och satte flera svenska rekord. Numera är Puma Jerva även känd som mamma tack vare avkommorna Ängsborken och Tekno Jerven.

Lome Felix blev också känd tidigt av en annan anledning. När Alf Jonsson skulle hämta hem honom från sommarbetet som ettåring tog han fel häst. I stället för Lome Felix följde Jo Hejdu Maggen med till Wolmsta Gård. Samtidigt började Göran Magnusson träna Lome Felix. 

Det dröjde ett halvår innan förväxlingen upptäcktes i samband med ett premielopp på Bergsåker. Under det där halvåret kastrerades även Lome Felix, något som Alf Jonsson inte var speciellt nöjd över. Men det skulle inte bli så tokigt ändå.

Tidig men nervös

Lome Felix var en tidig men samtidigt nervös häst. Han debuterade redan i mitten av februari som treåring med en andraplats och därefter följde två raka segrar. Alf Jonsson har aldrig varit rädd för att starta hästarna tätt och Lome Felix åkte runt flitigt på tävlingsbanorna. Innan försöksloppet till Kriteriet hade han hunnit med hela tolv starter, varav fem slutat med seger.

– Det var väldigt bra fart i Lome Felix men samtidigt uppträdde han hetsigt och nervöst. Det var både hemma och i samband med lopp, hästen var helt enkelt osäker på sig själv, säger Alf Jonsson.

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Alf Jonsson tillsammans med Lome Felix. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Ofta reste Lome Felix tillsammans med systern Puma Jerva för att han skulle hålla sig lugnare. Ibland fick hon åka med även om det inte fanns lopp åt henne. När det var dags för försöksloppen till Kriteriet spelades Lome Felix till jättefavorit, drygt 1,30 i vinnarodds. Han motsvarade också alla förväntningar genom att ta en väldigt enkel vinst från spets.

Så långt var allt bra och Lome Felix blev nästan lika stor favorit i finalen. Den andra försöksvinnaren Krusse, som tränades av Michael von Krusenstierna, gjordes till andrahandsfavorit och Jan-Olov Persson hade den tredje mest spelade i Smällfaksen som slutade tvåa i försöket bakom Lome Felix.

Stod över kryssning

Alf Jonsson tycker att det är viktigt med rutiner, speciellt när det gäller lite mer hetsiga och nervösa individer.

– Det här gäller oavsett om det handlar om kriteriefinalen på Dannero eller ett vanligt lopp på Hagmyren. Därför fick min fru Berit åka ensam på båtkryssningen, som vi blivit inbjudna till, dagen före finalen. Jag stannade kvar hemma i Njurunda för att kunna förbereda Lome Felix på bästa sätt, säger Alf Jonsson.

FAKTA

Lome Felix

  • FÖDD: 2008, död 2013.
  • FÄRG/KÖN: Svartbrun valack.
  • FAR: Lome Kongen.
  • MOR: Granina.
  • MORFAR: Elding.
  • UPPFÖDARE: Maria Arnells, Alfta.
  • ÄGARE: Jimmy Jonsson, Njurunda, 2008–2009, Alf Jonsson 2009–2013.
  • TRÄNARE: Göran Magnusson 2009–2010, Peter Buhlér 2010, Alf Jonsson 2010–2013.
  • RESULTAT: 44 st: 12-3-7.
  • PRISPENGAR: 1 172 900 kr.
  • REKORD: 1.25,2k

Han var som vanligt ute i god tid den där speciella söndagen i augusti 2011. Trots att Lome Felix kom till start som stor favorit kände Jonsson ingen större press.

– Jag tycker att det är ganska lugnt om man äger hästen i fråga själv och så var fallet den där gången.

Det skulle dock bli en väldigt oväntad press trots allt. Lome Felix uppträdde nämligen inte alls som någon kriterievinnare i värmningen och provstarterna bakom bilen. Det blev galopp i båda provstarterna en timme före start och Alf Jonsson började få lite panik. Vad skulle han egentligen göra? Goda råd var dyra.

– Jag blev förstås väldigt orolig men kände samtidigt att det knappast var något fel på balansen. Det satt i huvudet på Felix, han var för nervös.

Vad hittade du på för att få till en vändning inför den riktiga starten?

– Några minuter före defileringen till loppet körde jag två repor på Danneros rakbana och sedan även två lite tuffare provstarter än normalt för att försöka dämpa hans heta temperament.

Väl i loppet drog Lome Felix till ledningen och efter att ha fått bestämma efter 1.31,5 första varvet vann han och Jonsson med fem säkra längder och inkasserade 500 000 kronor. Passande nog hade förstapriset dubblats mot 2010.

– Det kändes förstås väldigt bra, speciellt med tanke på strulet före och det varma mottagandet jag fick under prisceremonin och segerdefileringen.

Foto: TR BILD
Alf Jonsson med Lome Felix efter segern i Svenskt Kallblodskriterium. Foto: TR BILD

Alf Jonssons rutin när det gäller att hantera svårbemästrade hästar gav full pott när det som mest behövdes.

– Jag håller den här kriteriesegern som min största i karriären tillsammans med Lundicks vinst i kallblodsderbyt 1986). Det gäller att inte ge upp utan i stället försöka se möjligheterna. Jag har nog provat det mesta.

Jo Hejdu Maggen slutade sexa i finalen tillsammans med Kenth Åkerlund från ett tolftespår och tjänade lite blygsammare 25 000 kronor. Det var lite anmärkningsvärt att de båda beteskompisarna båda dök upp i finalen med tanke på den udda förväxlingen som gjorts två år tidigare.

Lome Felix vann hela tio lopp som treåring och tog ytterligare två segrar som fyraåring. Han kvalade in som fyra med galopp till Derbyt men där hoppade han bort sig, samtidigt som en viss Tekno Odin fick segerdefilera.

– Han låg på allt mer i loppen och gjorde det dessutom allt oftare. Till slut fick vi helt enkelt låta honom sluta som tävlingshäst i slutet av femåringssäsongen, säger Alf Jonsson som hade sin bästa tid som tränare just det där kriterieåret 2011.

Samtidigt skördade också då Puma Jerva stora framgångar i fyraåringsloppen.

Det ska bli roligt att se årets upplaga

Alf Jonsson

Alf Jonsson tar det numera lugnt hemma i huset på Wolmsta Gård. Kroppen har börjat säga ifrån och hans Tekno Jerven har därför tränats av Öystein Tjomsland sedan ett drygt år tillbaka. Nu står hästen hos Fredrik Fransson för kombinerad avel och tävling.

Alf Jonsson missar inte många lopp på ATG Live och kommer att följa kriteriedagen på Dannero med extra stort intresse.

– Jag har ingen häst med, men Tjomsland desto flera. Min son Jimmy jobbar hos honom sedan flera år tillbaka. Det ska bli roligt att se årets upplaga.

Att någon av årets finalkuskar kör två skarpare repor på rakbanan alldeles före defileringen lär dock knappast hända.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.