Ny uppförandekod implementeras
Under måndagen lanserar Svensk Travsport en omformad uppförandekod.
Den ska nu implementeras inom travsporten.
– Målet är att uppförandekoden ska vara vägledande i det dagliga arbetet gällande hur vi agerar och vilka beslut vi tar, säger Svensk Travsports vd Maria Croon.
Svensk Travsports uppförandekod har funnits inom sporten sedan 2016 har varit ett dokument som många vetat om, men som få riktigt förstått budskapet med och anledningen till. Det är nu någonting som Svensk Travsport vill ändra på. På en presskonferens under måndagen klargjorde man tanken bakom den nya uppförandekoden som börjar gälla inom kort. Med på presskonferensen var förutom Maria Croon, vd Svensk Travsport även chefsjurist Liv Färndahl, utredningschef Mattias Falkbåge och HR-chef Sofia Klingspor.
Svensk Travsports uppförandekod ska vara en självklarhet för samtliga inom sporten att ha vetskap kring – och också följa.
– För att lyckas med vår målbild att skapa världens bästa travsport attraktiv för alla så har vi alla ett ansvar i att föregå med gott exempel. Uppförandekoden utgör ett övergripande ramverk som ska hjälpa alla inom den svenska travsporten att fatta rätt beslut i vardagen och ge riktlinjer för hur vi ska bedriva vår verksamhet. Det ska ske på ett etiskt, socialt och miljömässigt bra sätt. Det ska vara en självklarhet att vilja vara en del av Svensk Travsports uppförandekod. Det är grundläggande principer som innefattas av koden, säger Maria Croon, vd Svensk Travsport.
“Vill inte tysta ner folk”
Redan 2016 kom kritik gällande uppförandekoden. Då handlade det om att man var orolig att man skulle tystas ner och inte få möjlighet att uttrycka sina tankar och kritik. Det är inte meningen med Svensk Travsports uppförandekod, menar Maria Croon.
– Vi vill inte arbeta för att tysta ner folk. Vad vi däremot vill är att folk beter sig och arbetar efter vår mission. Vi vill skapa livskvalitet genom att vara en sport och plats där hästar och människor mår bra tillsammans. I en längre enkät som gjordes för en tid sedan lyftes det att man ansåg att kulturen inom sporten var hårdare än vad den kanske behövde vara. Det hoppas vi att uppförandekoden ska bidra till att ändra på.
Ställ dig själv fyra frågor
Som exempel menar Svensk Travsport att man som aktiv inom sporten, oavsett om det är som licenserad eller tjänsteman, ska ställa sig fyra frågor innan man agerar:
- ”Är det förenligt med vår uppförandekod?”
- ”Skulle det kännas ok att förklara det för mina kollegor?”
- ”Skulle det vara positivt för den svenska travsportens varumärke och rykte?”
- ”Överensstämmer det med gällande lagar”
Om svaret på någon av dessa frågor är NEJ, så ska man inte agera.
Omfattar de flesta
Svensk Travsports uppförandekod blir betydligt mer omfattande än tidigare. Uppförandekoden har beretts och stödjs av Svensk Travsports Konsortium. Varje travsällskap och basorganisation representeras i konsortiet av ordförande och vd eller motsvarande.
– Uppförandekoden gäller alla som arbetar inom Svensk Travsport, Svensk Travsport AB eller inom någon av de travbanor där Svensk Travsport AB anordnar travtävlingar inklusive styrelse, ledning, enskilda medarbetare, tävlingsfunktionärer och anlitade konsulter. Uppfödarekoden gäller även uppfödare, hästägare, licensinnehavare, tränare, körsven, ryttare, hästskötare samt hästtransportör i verksamhet anknuten till den svenska travsporten, säger Croon.
För att ta del av hela uppförandekoden publiceras den på Svensk Travsports hemsida under måndagen.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.