Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Grupplopp införs i USA

Foto: Elin Gustafsson
Yannick Gingras och Karl. Foto: Elin Gustafsson

Precis som i Europa kommer den amerikanska travsporten införa gruppstatus på sina största lopp i framtiden. Detta för att särskilja de största loppen – och ge banorna ett stöd i marknadsföringen.

Publicerad:

Efterfrågan att införa grupplopp i USA kommer bland annat från uppfödare och auktionsfirmor. 2023 startades en kommitté, Graded Stakes Committee, bestående av elva personer som nu kommit fram med aktuellt förslag som kommer att börja gälla 2025.

Syftet är att tydliggöra vilka lopp som har allra högst klass samt att ge banorna ett verktyg i marknadsföringen av aktuella storlopp.

– Detta är en möjlighet att marknadsföra Grand Circuit och de bästa öppna loppen som denna bransch alltid har velat visa upp. Det är en ganska stor sak. Det här är något som har pratats om i många år, och oavsett om folk håller med om betygen eller inte så är det något jag tror att branschen har behövt länge. Vi tror verkligen att graderade insatser kommer att vara fördelaktiga för alla inblandade, säger USTA:s vice ordförande Mark Loewe, som även var ordförande för Graded Stakes Committee, enligt ustrottingnews.com.

För att ett lopp ska kunna graderas finns vissa krav. Ett gäller den samlade prissumman i lopp där nedanstående fastslagits.

För hingstar och valacker:

  • För Grupp III-lopp krävs en samlad prissumma på mellan 75.000-174.999 dollar.
  • För Grupp II-lopp krävs en samlad prissumma på mellan 175.000-349.999 dollar.
  • För Grupp I-lopp krävs en samlad prissumma på 350.000 dollar och uppåt.

För ston:

  • För Grupp III-lopp krävs en samlad prissumma på mellan 75.000-124.999 dollar.
  • För Grupp II-lopp krävs en samlad prissumma på mellan 125.000-249.999 dollar.
  • För Grupp I-lopp krävs en samlad prissumma på 250.000 dollar och uppåt.

Dessutom införs den så kallade ”R-beteckningen”, den kommer att appliceras på lopp där samtliga hästar inte har chansen att vara med. Exempelvis lopp ingåendes i olika Sire Stakes.

– Om vissa hästar kan starta i ett lopp men inte andra är det inte ett riktigt graderat lopp. Så vi kom på ”R-beteckningen" som jag tror uppnår det vi försökte göra. Det erkänner framgång och hästens kvalitet, men låter också folk veta att det skiljer sig från ett graderat lopp, säger Steve Stewart på Hunterton Farm, ledamot i Graded Stakes Committee, enligt ustrottingnews.com.

Han är glad över att arbetet är på plats.

– Jag tycker att det är underbart. Man vill identifiera kvalitet. Det är vad jobbet som uppfödare går ut på. Det här gör verkligen skillnad. Det här är ett steg i rätt riktning, säger han.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.