Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Studie visar att bredden tar in på eliten på Vincennes

Foto: TR BILD
Vincennes. Foto: TR BILD

Under vintermeetinget 2022-2023 slogs 30 olika rekord på Vincennes om man räknar in bana, årgångar och i specifika grupplopp.
En studie visar att skillnaden i kilometertid mellan att vara en ”vanlig häst” och en Prix d’Amérique-häst minskar – radikalt.

Publicerad:

Mot slutet av vintermeetinget dök det upp två ”okända” hästar som skapade rubriker i två av Vincennes största lopp. Det nioåriga stoet Emeraude de Bais (e. Repeat Love) vann Prix du Plateau de Gravelle före flera Prix d’Amérique- och grupp I-vinnare. I Prix de Paris nosade Harlem de Bucy (e. Lilium Madrik) sånär ut meetingets mest framgångsrika häst Ampia Mede SM.

Nivards åsikt fick stöd

Efter Emeraude de Bais seger hävdade kusken Franck Nivard att skillnaden på en ”quinté-häst” (hästar som inte når eliten och återkommer i de dagliga quintéloppen) och en ”Prix d’Amérique-häst” inte är så stor i dag. Emeraude du Bais bekräftade Nivards teori genom att fortsätta och sluta tvåa mot eliten i Grand Critérium de Vitesse bakom Vivid Wise As.

Foto: Franska 24 H Au Trot/Provins Courses
Medeltiden har, för högsta eliten, faktiskt blivit sämre senaste åren medan lägre klasser successivt blir snabbare. Foto: Franska 24 H Au Trot/Provins Courses

Loppen på Vincennes delas in i sju kategorier från grupp I-lopp till kategori E-lopp. Franska 24 H Au Trot/Provins Courses har gjort en studie över rekorden för de olika rekorden och hur de korrelerar med varandra under tio år. Som måttstock har man använt segrande kilometertid över grunddistansen på Vincennes, 2700 meter på den stora banan. 

Glappet halverat

Differensen för sulkyhästar under årets vintermeeting grupp I-vinnare (1.12,4) och grupp E-vinnare (1.14,8) är endast 2,4 sekunder. Att jämföra med meetinget 2016-2017 då det skiljde över fyra sekunder mellan kategorierna.

När det gäller montéhästar är skillnaden ännu mindre. Detta meeting skilde det 1,8 sekunder mellan kategorierna, att jämföra med 2013-2014 då skillnaden var 4,4 sekunder. Det skiljer alltså 2,6 sekunder mindre mellan hästarna i dag.
 

Foto: Franska 24 H Au Trot/Provins Courses
I montéloppen är skillnaden ännu mindre. Foto: Franska 24 H Au Trot/Provins Courses

Julius Le Tutor, banchef på Vincennes och Enghien, tror att de snabbare tiderna på Vincennes beror på flera saker och säger i en intervju med 24 H au Trot att det dels beror på att den franska aveln gått framåt och att hästarna blivit snabbare, dels på själva banan och underlaget.

- Under de två senaste vintermeetingen har vi haft ett mildare väder. Det tillsammans med duktiga banmästare har gjort att vi ofta har lyckats hålla samma kvalitet på banan genom hela tävlingsdagen. Franska banor och Vincennes i synnerhet börjar närma sig det idealiska underlaget. En sak som också förändrats de sista 10-15 åren är kolstybben. På den tiden var den dubbelt så grov. På den tiden vattnade vi nästan aldrig banan under vintern, säger han.


 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.