Bo Westergaard stängs av i fem år
Bo Westergaard stängs av i fem år från sporten och får böter på 50.000 danska kronor i en ny dom.
Anledningen: Han har förvarat mediciner på felaktigt vis.
Den här domen påverkas inte av civila domstolar.
– Den är oavhängig det, säger advokat Christian Holch.
2016 dömdes Bo Westergaard för DMSO-doping och stängdes av i två år. När han återvände till sporten gjorde han stor succé. I fjol fastnade ID Exceptional i ett dopingprov. Hästen hade det lugnande och smärtstillande preparaten butorfanol i kroppen.
Läs också
Danske tränaren dömdes i våras till 2,5 års avstängning och 75.000 danska kronor i böter – men domen var unik. Trots överdomstolens avgörande var han fri att tävla fram till dess att målet tagits upp civilrättsligt.
Kort därefter framkom nya uppgifter om ytterligare en utredning mot Westergaard. Det handlade om ett helt annat fall med dansk polis inblandad:
- Dansk polis gjorde tillslag hos Bo Westergaard vid två tillfällen under sommaren 2021.
- Bakgrunden var ett tips om att illegala mediciner fanns på gården.
- Polisen fann 16 stycken olika receptbelagda läkemedel som saknade de obligatoriska etiketterna samt ett stort antal oanvända kanyler.
- Fyra av de 16 receptbelagda läkemedlen får endast användas av veterinärer och får ej skrivas ut till djurägare. De förvarades i ett låst medicinskåp och förpackningarna var oöppnade.
- De fyra läkemedlen var: flunixin, dexadreson, loxicom och dexaject.
Preparaten
- Flunixin: Antiinflammatoriskt och smärtstillande, 14 dagars karenstid.
- Dexadreson: Antiinflammatoriskt, antiallergiskt och immunosuppresivt (hindra immunförsvarets aktivitet), 14 dagars karenstid.
- Loxicom: Antiinflammatoriskt och smärtstillande, 14 dagars karenstid.
- Dexaject: Antiinflammatoriskt, 14 dagars karenstid.
Källor: SLU, Läkemedelsverket, FASS, Svenskt Travsport.
I dag meddelade DH Sport – Danmarks motsvarighet till Svensk Travsport – dom i det fallet.
Han stängs, från och med den 27 september 2024, av från sporten i fem års tid. Dessutom får han tillträdesförbud och ska betala 50.000 danska kronor i böter.
Fristående dom
– Det här är en dom som är oavhängig vad som händer civilt i fallet med ID Exceptional. Verkställs den domen så blir han avstängd i 7,5 år men från och med 27 september så är han avstängd i fem års tid, säger advokaten Christian Holch som arbetar för danska sporten och som suttit med i nämnden som beslutat i målet.
Skandinavisk Dopingkommitté (SDK) har varit delaktigt i fallet och har bland annat följande uttalande i domen:
”Det noteras särskilt att Finadyne (flunixin meglumin) och Loxicom (meloxicam) är några av de allra mest potenta, smärtstillande läkemedel som finns att tillgå på häst och ska i enlighet med FASS endast administreras intravenöst. Preparaten har en potentiellt kraftig smärtstillande effekt vilken kan användas för att dölja allvarliga skador eller sjukdomstillstånd. Av hänsyn till de allvarliga biverkningar som finns på aktuella preparat bland annat njurtoxiska effekter, anafylaktiska reaktioner, och gastrointestinala blödningar får behandling med angivna preparat endast göras efter grundlig veterinärmedicinsk undersökning och ska uteslutande administreras av veterinär.”
Bagaget påverkar
Sammantaget anses mängden receptbelagda läkemedel, omärkta preparat och ett ”relativt stort beslag av kanyler” som mycket allvarligt.
– Det är därför som vi har kommit fram till fem års avstängning. I Danmark ska det kosta minst två år vid avsiktlig överträdelse, vilket vi anser att det här är, och dessutom har han med sig saker i bagaget vilket påverkar påföljden.
Läs också
Förbjuden att samarbeta med
Tillträdesförbudet – gäller det bara på travbanor eller även på gårdar?
– Det är bara på travbanor men det ska poängteras att i licensbestämmelserna framgår det att en person som har licens inte får ha samarbete med något som blivit avstängd i åtminstone tolv månader.
Bo Westergaard uttryckte tidigare i år, i samband med ID Exceptional-domen, att han slutar som travtränare. Domen kan överklagas till överdomstolen.
Travronden har sökt Bo Westergaard.
Läs också
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.