Sveriges ledande travtidning
ANNONS

30 år sedan V3-premiären

Foto: TR BILD
Oddsindikatorn på Solvalla år 2000, som även att det är pågående V3-spel. Foto: TR BILD

Det hände...
...den 13 juli 1994.

Publicerad:

I slutet av juni 1994 gav regeringen grönt ljus till ATG att starta det nya spelet V3. Greppet var på många sätt nytt och med det följde en helt ny spelmetod. I stället för att tippa alla lopp på en gång, likt V5, valdes hästar i ett lopp i taget – och det gick endast att spela på plats på banan.

“V3 är ett banspel som bara kan spelas på banorna och det kommer att läggas i slutet av tävlingsdagen för att ge publiken en ny krydda efter V5”, gick det att läsa i Travronden 14 juni 1994.

Inför det första loppet fick man beställa andelar à grundinsatsen 10 kronor och om man klarade det första loppet byttes andelarna på den vinnande hästen mot en eller flera hästar i loppet därpå. Samma procedur följde inför V3-3 och vaden gjordes muntligt i totoluckorna, utan någon fysisk spelkupong.

Foto: P&R AB
Tommy Hanné vann det första V3-loppet på Solvalla bakom Quito Broline. Foto: P&R AB

Den 13 juli 1994 hade V3 premiär på Solvalla. Spelformens första lopp vanns av Tommy Hanné och den treårige hingsten Quito Broline. Därefter vann Stig H Johansson med Franklin San och Kaj Widell med Incredible Sund.

Omsättningen nådde 454 330 kronor – vilket i Travronden beskrevs som ett misslyckande då Solvallas målsättning var 675 000.

Spelformen V3 finns fortfarande kvar men för i dag en ytterst anonym tillvaro utan någon marknadsföring. Sedan många år går det även att spela V3 i butik och hemifrån, men då totoluckorna försvunnit är upplägget med byten av andelar ett minne blott.

I dag spelas V3 precis som till exempel V4 och V5, med ett radpris på tio kronor, då totoluckorna försvunnit och det inte är möjligt att byta andelar på samma sätt som förut. På elitloppssöndagen i år omsatte V3-spelet 275 860 kronor. Knappt 180 000 mindre än premiäromgången på Solvalla då endast publiken på banan kunde delta.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.