V75 30 ÅR: Hans G Lindskogs bästa solskenshistoria
Från V75-spelets början, refererade han alla loppen i TV4. Sen, efter nästan 20 år med kommenterande, bytte han spår. Och blev ATG:s ”vinnarambassadör”.
– Tänk själva att få berätta för folk att de har vunnit miljonvinster – det är något av det roligaste som man kan göra. Jag tröttnar aldrig, skrattar Hans G Lindskog, 75.
Varje dag i 30 dagar dyker Travronden ner i V75-historien
V75 hade premiär den 30 oktober 1993. Den 28 oktober ska detta firas och vi hyllar spelformen med en nedräkning fram till dess.
Vilket är ditt bästa V75-minne? Skriv till Travronden och berätta om osannolika vinnare, galna segertåg, häftiga upphämtningar, roliga händelser och saker som du minns från 30 år med V75. Skicka gärna med bilder och kontaktuppgifter om det är någon särskild du tycker vi ska kontakta eller intervjua. Mejla dina tankar och idéer till redaktionen@travronden.se
Hans röst känner de allra flesta igen, sedan alla åren med TV-referat.
Till och med de som inte ens är travintresserade.
– Ja… det känns nästan så. Det är inte så många människor som vet vem jag är när de ser mig, bara sådär, säger Hans G.
– Men när jag öppnar munnen och de hör mig prata, så brukar nästan alla haja till, ler han.
De senaste tolv åren har Hans Gunnar Lindskogs röst blivit mer folkkär än någonsin.
För om det någon dag ringer från okänt nummer på din telefon, och du plötsligt hör Hans G:s röst i andra änden… ja, då är det högst sannolikt en hint om att du har vunnit miljontals kronor på trav. Troligen på V75.
Hur många historier som helst
Om man ber vinnarambassadören själv dra sina bästa storvinst-stories, så går det knappt att få stopp på honom. Skrattande och skrockande kan han berätta hur många solskenshistorier som helst.
Men, Hans G, om du ska begränsa dig och utse ETT favorittillfälle när du gratulerat en megavinnare på V75… vilket blir det då?
– Då måste jag ändå säga grannarna i Linköping, strax före jul, 2016.
– V75 gick på Färjestad. Jackpot. De blev ensamma om sju rätt, och fick över 43 miljoner kronor att dela på. Den femte största vinsten i V75:s historia.
Huvudpersonen i spelgänget heter Patrik Olsson – det var han som hade konstruerat systemet.
Kostnaden 840 kronor. Uppdelad i nio andelar. Det var ett gäng på sju grannar som köpte var sin andel, för knappt en hundring vardera. De två andelarna som blev över, la man ut till försäljning på nätet.
På väg hem från innebandyn
När spiken Fossens Bonus hade vunnit den sista avdelningen, ringde hans fru till Patrik.
Själv satt han i bilen på väg från en innebandymatch, och visste ingenting.
"Jag tror att ditt system var det enda som han hade alla sju rätt i dag”, sa hon.
Patrik fick stanna bilen och satt i ett par minuter alldeles tyst vid vägkanten. Sen kröp han resten av vägen hem, i 30 km/h.
Just när han kommit in, ringde Hans G.
– Då fattade han att det verkligen var sant. Men Patrik var närmast i chock, skrattar Hans G.
Systemet var välplanerat. Två spikar, ett två hästars-lås, fyra garderingslopp. Allt satt, såklart. Själva nyckeln var att den vinnande kupongen hade med jätteskrällen Finnskog Fokus, på bara fyra streck, i kallblodsloppet.
– Men det var självklart för Patrik. Han har alltid med Torbjörn Jansson i kallblodslopp. Oavsett vilken häst han kör, berättar Hans G.
– Just den sortens speciella principer hör jag ofta om, bakom storvinsterna. Själv har man ju inga regler alls, utan streckar bara på lite hur som helst, säger vinnarambassadören och slår uppgivet ut med armarna.
Granngrabbarma i Linköping fick 4.782.484 kronor - vardera.
Liksom de båda andra andelsägarna, som köpt in sig via nätet. Samma belopp för dem.
“Vill ligga lågt”
En lite märklig detalj, är att just de där två personerna under åren aldrig har hört av sig till varken Patrik eller det övriga gänget, fastän de bjudits in till en del olika träffar, av både Hans G och grannkamraterna.
Men det är så V75 - och allt travspel - fungerar. Man måste registrera sig hos ATG för att kunna spela. Men gentemot omvärlden har man sedan garanterad anonymitet, om man så önskar. Oavsett utfall och storlek på eventuell vinst.
– Jag har pratat med de där två spelarna också. Fast de vill helt enkelt ligga lågt, konstaterar Hans G Lindskog.
– En vecka efter vinsten träffade jag däremot hela kompisgänget, och käkade middag med dem på Stadshotellet i Linköping.
– Sen har jag mött dem återkommande lite då och då.
Medförde storvinsten några besvär för dem, på något sätt?
– Nej, ingenting. Alla verkar bara tycka att de har fått ett ännu roligare och trevligare liv efter det.
Ibland hör man att storvinnare som är offentliga får problem med tiggarbrev, hot och annat?
– Det kanske kan hända någon gång. Fast jag har faktiskt aldrig hört det av ”mina” vinnare. Dessbättre verkar såna yttringar vara ganska ovanliga ändå. Nästan alla jag håller kontakten med är antingen glada, eller coola och oberörda. Men ingen verkar besvärad, säger Hans G Lindskog.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.