Sveriges ledande travtidning
ANNONS

En trio som ser möjligheterna

Foto: TR BILD
Jan-Olov Persson, Marita Arvidsson och Mats Norberg sitter med i Stiftelsen Järvsöfaks styrelse och ser stora möjligheter framöver. Foto: TR BILD

I styrelsen för Stiftelsen Järvsöfaks sitter bland annat också Sleipners ordförande Marita Arvidsson, Jan-Olov Persson och ST:s styrelsemedlem Mats Norberg. Hur ser den trion på framtiden?

Publicerad:

I samband med Hagmyrens tävlingar i tisdags berättade Jan-Olov Persson lite om Stiftelsen Järvsöfaks. Idén kom på höstkanten i fjol.

– Järvsöfaks stipendium delades tidigare ut vid midsommar varje år på Hagmyren, men 2020 blev sista gången. Jag ville gärna ta det här vidare på något sätt och pratade lite om detta i samband med Sleipners årsmöte på Solvalla. Sedan har det jobbats på väldigt bra och det känns stort att det hela nu blivit verklighet. Järvsöfaks kommer förövrigt att uppmärksammas även av TV4:as Nyhetsmorgon i samband med en minnesstund som vi ska ha före V75-dagen på Hagmyren den 31 juli.

– Kallblodsrasen ligger mig såklart oerhört varmt om hjärtat. Jag är väldigt glad över att Järvsöfaks namn får leva kvar och att hans stiftelse kan bidra till en levande kallblodssport i framtiden. Jag är tacksam att så många olika organisationer engagerat sig i stiftelsen och jag hoppas att fler vill vara med och bidra och stötta stiftelsen, säger Jan-Olov Persson.

En som också var med på Sleipners årsmöte var förstås ordförande Marita Arvidsson.

– Jag blir faktiskt lite rörd över att stiftelsen nu är sjösatt. Det var i oktober-november som jag, Jan-Olov Persson och Remy Nilson pratade lite löst om det här. Det kändes bra redan då, men det var ändå långt ifrån säkert att det skulle bli något av det hela.

Marita poängterar att det inte alltid varit guld och gröna skogar för landets kallblodsvänner.

– När Sleipner bildades på riksnivå 1974 var det tufft, det blåste det motvind. Man lyckades dock vända på skutan och numera är det helt andra tongångar och hejarop. Kallbloden är också fantastiska hästar och det känns underbart att tänka på allt som vi tack vare stiftelsen kommer att kunna göra. Samtidigt så är Stiftelsen Järvsöfaks bara ett komplement till Sleipner.

– Två verksamheter som jag gärna lyfter fram, där pengar från stiftelsen skulle göra stor nytta, är landets travskolor samt forskning på bland annat inavel. Det borde finnas minst ett kallblod på alla travskolor och det är viktigt att forskningen hänger med eftersom vi har en liten och sårbar hästras.

Marita Arvidsson berättar också att kapitalet i Stig Norbergs Minnesfond, numera har flyttats över till Stiftelsen Järvsöfaks.

Mats Norberg sitter med i Svensk Travsports styrelse och numera även i den här stiftelsen. Han har, liksom de andra ledamöterna, fått jobba rätt hårt för att det hela skulle bli en realitet.

– Framför att har det handlat mycket om lobba och sälja in det hela. När det gäller pengarna i stiftelsen finns det mängder av olika områden där de kan komma väl till nytta. Jag jobbar ju en hel del med hästrelaterade företag och det är bara ett av många exempel. Uttrycket ”The sky is the limit”, passar väl i det här sammanhanget.

 

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.