Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Persson: "Vi var kanske för naiva..."

Foto: Maria Holmén/TR Bild/Montage
Håkan Persson, ordförande i Avelsvärderingsnämnden., berättar vad som gäller för Propulsion i avelsfrågan. Foto: Maria Holmén/TR Bild/Montage

I samband med att Svensk Travsport bekräftade att Propulsion nervsnittats ogiltigförklarade och undanröjde Avelsvärderingsnämnden beslutet om avelsvärderingen av hingsten. Nu förklarar nämndens ordförande Håkan Persson beslutet närmare.

Publicerad:

Den 3 november 2016 avelsvärderades Propulsion där hans skattade avelsvärde blev högt, 81 poäng. Utredningen som visar att Propulsion blivit nervsnittad i USA i april 2015 gör att Avelsvärderingsnämnden väljer att ogiltigförklara omdömet av hingsten.

– Det är en jättetråkig historia för alla inblandade där det enbart finns förlorare. Vi har beslutat att ogiltigförklara och undanröja beslutet av avelsvärderingen som vi gjorde i november 2016. Han är inte längre en avelsvärderad hingst i Sverige, säger Håkan Persson, ordförande i Avelsvärderingsnämnden.

Redan födda avkommor och föl till redan betäckta ston med Propulsion kommer inte att påverkas av beslutet.

– De kommer inte att påverkas, i alla fall inte i Sverige. Här gäller hingstens status vid betäckningstillfället.

Enligt Svensk Travsports Antidopningsreglemente kan Propulsion inte godkännas vid en ny värdering.

– I beslutet som vi har tagit, hänvisar vi till Svensk Travsports Antidopningsreglemente. Där gäller att hingstar som avelsvärderas ska lyda under detta vid avelsvärderingen. Nervsnittning är en behandling som gör att han inte kan genomföra en besiktning i samband med en avelsvärdering i Sverige.

En nervsnittad hingst kan fortfarande få avkommor i Sverige, men avkommorna kommer då att hamna i stambokens klass II. 

– Det finns såvitt vi har kunnat utröna i svensk djurskyddslagstiftning inget hinder att nervsnittade hästar, oavsett kön eller ras, att verka i aveln. Hindret för att bli en avelshingst inom svensk travhästavel och för att få avkommorna i stambokens klass I är att hingsten måste genomgå en godkänd besiktning vid en avelsvärdering. I övrigt får hingsten användas för avel i Sverige, men avkommorna hamnar då i stambokens klass II.

• Kommer Propulsions avkommor få fullständiga rättigheter i aveln sedan, kan en hingst efter honom bli avelshingst?
– Det finns inget i nuvarande reglemente som hindrar detta.

• Vad minns du av gången Propulsion avelsvärderades, det hittades ingen information då?
– Jag minns att det var en fantastiskt fin hingst. Det fanns ingen information om nervsnittning i det material som vi fick från Svensk Travsport. Samtidigt hade hingsten tävlat framgångsrikt under ungefär ett år i Sverige, men även internationellt i Europa. Vilket gjorde att vi inte såg någon anledning att ifrågasätta om hingsten skulle vara startberättigad eller inte.

• Hur pass noga kollar man en hästs historik i det läget?
– Vi var kanske för naiva och förutsatte att hingstar som tävlat i Sverige och Europa var startberättigade. Visst kan man vara efterklok och anse att det borde ha gjorts en bättre kontroll. Rutinerna för detta kommer att ses över, såklart.

• Borde inte veterinärerna ha upptäckt ärren vid besiktningen?
– Jag är inte veterinär, men som det sades på presskonferensen krävdes det att benen rakades för att kunna hitta ärren. Det var alltså inget som var synligt eller kändes vid en vanlig besiktning.

• Borde det införas en rutin att raka benen för att hitta ärr vid besiktningen?
– Jag ställde den frågan till mina veterinärer i nämnden. De hävdar att raka och leta ärr på ett rättvist och otvivelaktigt sätt är nära på omöjligt. Hästar har oftast mängder av ärr från rispor, broddtramp, sårskador, artroskopier och andra operationer.

FAKTA

Huvudavsnittet i stamboken består av två klasser

I klass I registreras avkommor till hingstar som har avelsvärderats från och med 2010 och inte meddelats avelsförbud samt avkommor till hingstar som har avelsvärderats enligt detta reglemente i dess lydelse före 2010 och som har uppfyllt då gällande krav och villkor för avelsvärdering av den svenska varmblodiga travarrasen.

I klass II registreras avkommor till icke avelsvärderade hingstar samt avkommor till hingstar som har avelsvärderats enligt detta reglemente i dess lydelse före 2010 och åsatts ett lågt avelsvärde eller kasserats.

Klass II i stamboken innebär att en hingsts avkommor inte får delta i Svensk Uppfödningslöpning, Svensk Travsports Unghästserie, Svenskt Travkriterium, Svenskt Travoaks, Stochampionatet, Svenskt Travderby, Derbystoet samt Breeder’s Crown. De är inte heller berättigade till uppfödarpremier eller deltagande i premielopp.

Källa: Svensk Travsport.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.