Mantorp Hästsportarena vill sprida kunskap
Mantorp Hästsportarena tvingades stänga ned i våras på grund av EHV-1 i neurologisk form.
Nu vill de sprida kunskap och anordnar en utbildningsdag tillsammans med Svensk Travsport och Ridsportförbundet i Östergötland.
I maj tidigare i år drabbades Mantorps travskola av EHV-1 i neurologisk form. De fick ta bort de två hästarna som insjuknade och under tiden i karantän fick de stänga ned hela anläggningen.
Med erfarenheterna de samlat på sig kommer det i höst att hållas en utbildningsdag med inriktning på hur smittor ska hanteras. Det hela är ett samarbete mellan Mantorp Hästsportarena, Svensk Travsport och Ridsportförbundet i Östergötland.
– Tanken är att det ska bli en återkommande grej med olika teman varje år. I år föll temat ganska naturligt på hur man hanterar en smitta i ett stall, av egen erfarenhet, säger Annie Engdahl som är marknadsansvarig på Mantorps Hästsportarena.
“Målar upp en tidslinje”
Under dagen kommer det bland annat att demonstreras hur man på ett smittsäkert sätt flyttar en häst och hur ett stall saneras. Det är ett antal gäster som medverkar.
– Antti Rautalinko från Svensk Travsport ska komma och prata om hur man skyddar sig. Länsveterinären är här och pratar om anmälningsplikt. Vi målar upp en tidslinje från det att man får misstänkt symptom till det att man står med ett sanerat stall och förhoppningsvis friska hästar.
Vilka får komma den här dagen?
– Alla. Realgymnasiet i Linköping skulle försöka ta med sina elever men även själva ridklubbarna. Vi kommer att prata ur ett verksamhetsperspektiv. Det kan vara jätteviktigt för ridklubbar att ta del av det, vad gör vi om det kommer till oss? Travaktiva har också verksamheter på samma sätt. Det är öppet för alla som håller på med hästar, det finns ingen disciplin över huvud taget, det gäller alla.
“Det var nästan panik”
Hur känns det att ni gör något av det som ni har varit med om?
– Det känns jätteviktigt. Det var egentligen inget att diskutera. Vi kommer ut från det här med jättemycket ny kunskap. Det vill vi dela med oss av. Det kan verkligen hända alla, det känns viktigt att vi förbereder så många som möjligt, säger Annie Engdahl och fortsätter:
– Östergötland är ett väldigt hästtätt område och folk blev rädda. Det märkte vi. Det var nästan panik. Att vi då kan bemöta den paniken med ren kunskap känns jätteviktigt, nästan som en skyldighet faktiskt.
Utbildningsdagen med namnet “Hästen i Östergötland” kommer att äga rum den 9 september.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.