Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Då hävs isoleringen på Mantorp

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Isoleringen på Mantorps stallbacke hävs den 11 juni. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Isoleringen på Mantorps stallbacke planeras att släppas den 11 juni.
Anläggningen är sanerad och inga nya hästar har insjuknat, skriver Svensk Travsport.

Publicerad:

Det var den 21 maj som Mantorps Hästsportarena informerade om att två hästar insjuknat i vad de misstänkte var EHV-1 i neurologisk form. Anläggningen stängdes ned för utomstående och ett par dagar senare konstaterades smittan stallbacken.  

Mantorps kommande tävlingsdagar tvingades att flytta samtidigt som travbanan försökte hantera situationen. Det var två hästar på travskolan som smittades av det fruktade viruset varav en häst avlivades kort inpå att de fått smittan bekräftad. 

Genomför tävlingar 22 juni

De hästar som hade utsatts för kontaktsmitta flyttades från stallbacken samtidigt som övriga hästar på anläggningen isolerades. Nu meddelar Svensk Travsport att isoleringen kommer att släppas söndagen den 11 juni då inga nya tecken på sjukdom har visat sig. 

Den hävda isoleringen innebär att hästar som står uppstallade på Mantorps Hästsportarena från och med söndag kan startanmälas. Samt att hästar kan transporteras in och ut från anläggningen. 

Slutligen meddelar förbundet att travskolehästarna som stått isolerade på annan plats kommer att flyttas tillbaka efter genomförda lunchtävlingar den 22 juni.

FAKTA

EHV-1

Ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen. EHV-1 är anmälningspliktigt.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Neurologiska symtom uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen. Ibland lutar sig hästen mot något för att hålla balansen och den kan vara apatisk och ha svårt att resa sig. Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering. Förlamning av penis förekommer också.

Källa: SVA.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.