Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Antti Rautalinko om EHV-1 och elitloppshelgen

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD

Utbrottet av EHV-1 på Mantorps stallbacke har tvingat fram förändringar i tävlingskalendern.
Deras tilltänkta STL-dag nästa lördag har flyttats till Eskilstuna.
Trots den allvarliga situationen ska inte elitloppshelgen påverkas.
– Vi har inte diskuterat smittan på Mantorp med Solvalla. Det har inte funnits något behov, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.
– Jag känner ingen oro just nu, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Publicerad:

I söndags isolerades Mantorps stallbacke på grund av misstänkt EHV-1 på två av travskolans hästar. EHV-1 är en mycket smittsam sjukdom som kan innebära allvarlig sjukdom för hästar. När provsvaren visade positivt togs beslutet att flytta nästkommande helgens STL-tävlingar och att fortsatt hålla stallbacken stängd.

Antti Rautalinko är veterinär på Svensk Travsport.

– För stunden är det ”bara” travskolan som har fått sjuka hästar och som är kontaktisolerade. Inga andra hästar på stallbacken har uppvisat symptom men är isolerade av säkerhetsskäl, säger han.

“Mer smittsam än kvarka”

Tidigare i våras påverkades sporten av kvarkautbrott på Rommes stallbacke. Det här är en annan sjukdom som har högre spridningsrisk.

– EHV-1 är luftburen och därför mer smittsam än kvarka. SVA anger att ungefär 50 meter bör vara ett tillräckligt säkerhetsavstånd men det är formulerat som ”bör”. Det är fullt möjligt att smittan kan spridas från ett stall till en annan via ventilation.

FAKTA

EHV-1

Ekvint herpesvirus typ 1, EHV-1, även kallat abortvirus, förekommer bland hästar i hela världen. Det kan orsaka feber och förkylning samt plötslig kastning (virusabort) utan andra symtom hos dräktiga ston. En neurologisk form av sjukdomen med förlamningar förekommer också. Det finns vaccin mot luftvägs- och abortformen, men inte mot den neurologiska formen. EHV-1 är anmälningspliktigt.

EHV-1 kan också orsaka neurologisk sjukdom hos häst. Neurologiska symtom uppträder i regel 4-8 dagar efter en febertopp, men symtomen kan starta redan dagen efter och i upp till 10 dagar efter infektion. Hästen kan uppvisa allt från milda symtom till allvarlig sjukdom med vinglig gång och till och med förlamning. Typiskt är att symtomen kommer tämligen snabbt. Vinglighet ses framför allt i bakdelen, med svaghet och okoordinerade muskelrörelser och slapphet (nedsatt tonus) i svansen. Ibland lutar sig hästen mot något för att hålla balansen och den kan vara apatisk och ha svårt att resa sig. Urinblåsan kan påverkas så att hästen har svårt att kontrollera sin urinering. Förlamning av penis förekommer också.

Källa: SVA.

Var det ett givet beslut att flytta Mantorps tävlingar nästa helg?

– Att isolera anläggningen vid kliniska symptom var välmotiverat och symptomen konfirmerades genom provtagning, misstanken var rätt.

“Högst dödlighet”

Hästarna det rör har drabbats av den neurologiska varianten vilket är den svåraste ur hälsosynpunkt och en av dem har tvingats avlivas. Däremot påverkar det inte smittorisken.

– Den neurologiska varianten har högst dödlighet men det är samma typ av virus så smittsamheten kan räknas som likvärdig.

Finns det någon tes kring hur smittan kom till stallbacken?

– Nej.

Foto: Mantorp/TR BILD
Mantorp Hästsportarena är inte bara en plats för travtävlingar. I helgen som gick arrangerades ridtävlingar. Till höger syns Kommunikatören Erica Rydell (föräldraledig), arenachefen Linda Nordvall och sportansvarige Roger Elebring. Foto: Mantorp/TR BILD

Mantorp arrangerade travtävlingar måndagen den 15 maj, sex dagar före att stallbacken stängdes, och 18-21 maj arrangerades ridtävlingar. Evidensia Djursjukvård anger att inkubationstiden är en till sju dagar.

– Ridsportförbundet sköter informationen till sina aktiva vilket påbörjades redan i söndags. Vad gäller travtävlingarna har vi inte fått in några rapporter om smittor.

En häst som startade under den tävlingsdagen kommer att starta i helgen på Solvalla, vad säger du om det?

– Är hästen i tävlingsmässigt skick, vilket tränaren ska intyga genom egenkontroll, och att den inte visar tecken på smittsam sjukdom är det helt okej att starta.

FAKTA

Så ovanlig är smittan

  • Många hästar som har feber eller luftvägsinfektion provtas inte för virus, så det är inte känt hur vanligt EHV-1 förekommer. Under åren 2016-2020 påvisades EHV-1 hos mellan 6-33 stycken hästar (luftvägsformen).
  • Under åren 2016-2020 rapporterades 31 fall av kastning (missfall, abort) till Jordbruksverket.
  • Den neurologiska formen har rapporterats i 1-5 fall per år under åren 2016-2020.

Siffrorna avser i Sverige.

Källa: SVA.

Ingen kontakt med Solvalla

Någon ökad kommunikation till Solvalla eller speciella riktlinjer har inte skett.

– Vi har inte diskuterat smittan på Mantorp med Solvalla. Det har inte funnits något behov. 

Det är en stor helg med internationella gäster och Mantorp ligger inte jättelångt ifrån Solvalla, finns det inget behov då? 

– Att informera eller att vidta åtgärder? All tävlingsverksamhet bygger på att tränarna utför egenkontroll som innefattar smittsamma sjukdomar.
 

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Anders Malmrot på E-läktaren. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Solvallas sportchef, Anders Malmrot, har bråda dagar nu. 

– Jag har inte hunnit tänka så mycket på det här men litar på att de har koll och att hästarna isolerats i tid. Det finns så klart inga garantier i hur det här han spridas men jag hoppas att man agerat snabbt.

“Känner ingen oro”

Som Rautalinko berättade har inte Solvalla fått några särskilda riktlinjer inför helgen.

– Om de anser att vi hade behövt det så hade de hört av sig direkt. Eftersom jag inte hört något utgår jag från att vi inte behöver oroa oss. Jag vet inte om jag är naiv men jag känner ingen oro just nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.