Gocksta Stuteri kontrollerat – inga beslut om föreläggande
I slutet av maj kunde Travronden berätta att Svensk Travsport anmält Gocksta Stuteri till Länsstyrelsen på grund av uppgifter om bristande djurhållning.
Verksamheten har nu kontrollerats och efteråt fattades inga beslut om några förelägganden.
Det framgår dels av Länsstyrelsens skriftliga rapport, dels av Länsveterinär Magdalena Bostedts egna ord.
– Vi gjorde både en djurskyddskontroll och en seminkontroll. Det gjorde vi den 3 juni. Vi var där och tittade och kunde bara bedöma det vi kunde se där då. Ett par hästar var tunna, men omhändertagna. I princip var det inga större brister, säger Bostedt.
Vad säger det?
– Det säger att när vi kom ut så var det inte så allvarligt som det framkom av själva anmälan. Det ska sägas att vi inte har sett hästarna som inte fanns på plats där. En del var ju hämtade och det kan vi inte säga så mycket om. Vi kan bara titta på det vi faktiskt såg och en del mindre saker blev noterade.
Bakom anmälan fanns vittnesmål om magra hästar med underull och avsaknad av vatten och möjlighet till skugga.
I rapporten framgår bland annat att tre hästar bedömdes ha underhull enligt en tiogradig skala.
”Vi bedömer att du i stort har en bra djurhållning utifrån det vi har kontrollerat. Vid kontrollen såg vi också brister som behöver rättas till” går att läsa i rapporten.
Delen om exakt vilka brister som ska åtgärdas är maskerad.
Gocksta Stuteri kommer dock att få betala efter Länsstyrelsens besök.
– De får betala en avgift. Det får alla göra om man hittar brister under en kontroll. Då kallas den befogad.
Det framgår också att det kommer att bli ytterligare besök.
– Vi har skrivit att vi kommer att göra en uppföljning via en oanmäld kontroll. De vet att vi kommer, men inte när vi kommer.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.