Ovanligt med felaktigt kvarkaprov hos SVA
Statens Veterinärmedicinska anstalt, SVA, tar på sig kvarkamissen i Umeå.
– Provtagningen har gått till som den ska, men vårt provsvar var felaktigt, säger Gittan Gröndahl som är tillförordnad statsveterinär på SVA.
När analyssvaret från Umeå visade på kvarka i SVA:s laboratorium gick larmet.
– Provsvaret visade som sagt på kvarka och då anmälde vi det till Länsstyrelsen och Jordbruksverket som vi är skyldiga att göra, säger Gittan Gröndahl på SVA.
Men nu kom alltså en helomvändning. SVA drar tillbaka provanalyserna på kvarka.
– Provet har genomgått ytterligare undersökningar och det har då påvisats att det inte är kvarka, säger Gittan Gröndahl.
Varför gjordes ytterligare undersökningar?
– Hästarna blev inte så sjuka som de normalt blir vid kvarka. Därför analyserade vi proverna igen.
Hur kan det bli så här?
– Det är svårt att säga. Trots att våra metoder är säkra så kan det hända. Eventuellt kan det ha kommit in någon förorening som störde.
Hur ofta visar analyser på kvarka utan att det är så?
– Det är väldigt ovanligt.
Har det varit ovanligt mycket kvarka under året?
– Ja, det har varit några utbrott inom travsporten och det är besvärligt för många hästar och för den som får in smittan i sitt stall. Numera finns det vaccin, men det är inte många som vaccinnerar sina hästar mot kvarka. Det är lite synd att vaccinet är kvar på hyllorna.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.