Misstänkt kvarka på Rommes stallbacke
Rommetravet arrangerar V75 med Spring Race-final i påsk.
Samtidigt misstänks hästar på stallbacken ha insjuknat i smittsamma kvarka.
I fredags spärrades ett stall av och nu väntar banan på provsvaret.
– Kvarka smittar ju genom kontakt så det ska nog gå att isolera i så fall, säger travbanechefen Sven Eriksson.
När dalabanan arrangerade lunchtävlingar i fredags pågick samtidigt proaktivt arbete på stallbacken. Enligt uppgifter till Travronden spärrades ett stall av för att säkerställa att ingen tog sig in i byggnaden.
– Det spärrades av med ordentliga band som om det var en Martin Beck-film, säger ett vittne.
Travbanechefen Sven Eriksson bekräftar att man misstänker kvarka.
– Ja, vi har tagit prov och har isolerat ett stall tills vi får svar på provet.
När får ni svar?
– Det gick i väg i fredags så i dag eller i morgon, senast.
Inte orolig för påskdagen
Vad innebär det om det visar sig vara kvarka?
– Då får vi ta det med veterinärerna, men i mitt huvud så stänger vi väl av den delen av stallbacken. Det ligger en bra bit ifrån gäststallarna, jag ser inga bekymmer med framtida tävlingar.
Ni har en rätt stor dag i påsk.
– Ja, men det är flera hundra meter ned dit och kvarka smittar ju genom kontakt så det ska nog gå att isolera i så fall men det får smittskyddsgruppen i samråd med Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko.
Kvarka
Kvarka är en allvarlig, smittsam infektion som varje år orsakar flera utbrott i Sverige med lidande för de drabbade hästarna och ekonomiska förluster för ägarna. Kvarka orsakas av bakterien Strepococcus equi och ger vanligen typiska symtom med hög feber och svullna lymfknutor. Det förekommer också hästar som inte visar lika tydliga symtom, samt symtomlösa smittbärare, vilket är viktigt att känna till ur smittskyddssynpunkt.
Källa: Evidensia.
Så smittar kvarka
Kring det specifika fallet hänvisar Antti Rautalinko till banan.
– Varje travsällskap ska ha en smittskyddsgrupp. I fall där det inte finns en sådan kan vi, Svensk Travsport, bli involverade men det är trots allt kliniska bedömningar som ska göras och det är inte lätt på avstånd, säger han.
Vad händer hypotetiskt om det visar sig vara kvarka?
– Då får man vidta isoleringsåtgärder. Isoleringsåtgärder vidtas oftast redan vid misstanke, innan man har provsvar. Fördelen med kvarka jämfört med influensa är att den sprids via direkt eller indirekt kontakt, den är i princip inte luftburen vilket innebär att man kan isolera hästar utan att ta hänsyn till ventilation för att förhindra spridning mellan stallar. Indirekt kontakt kan vara genom kläder på en person, att en häst sätter en nos där och sedan kommer nästa häst och gör samma sak.
Nästa söndag, påskdagen den 8 april, ska Romme arrangera STL-tävlingar där streckspelet V75 bjuder på en stor jackpott.
– Om man har vettiga isoleringsrutiner och särar på banans hästar och tävlande hästar är inte kvarka ett absolut hinder för att genomföra tävlingar.
Vågar inte sia om V75-dagen
Då är du inte orolig för den dagen?
– Det beror helt på hur omfattande eventuell smitta är och hur många stallar som finns kvar för tävlingsverksamhet.
Hur ofta görs den här typen av provtagningar inom travet?
– Har man en misstänkt smittsam sjukdom står Svensk Travsport för analyskostnaden. Hästhållaren, i vårt fall ofta tränaren, är enligt djurskyddslagens bestämmelser skyldig att kalla på veterinär om man misstänker det här. Jag får in enstaka anspråk på att vi ska betala sådana provtagningar men det sker nog inte lika ofta som det görs provtagningar.
Inställda tävlingar
Tävlingsreglementets 28§:
"ST och sällskap har rätt att vid utbrott av smittosam sjukdom på häst företa de förändringar i arrangemangen eller i fråga om uppstallning som situationen bedöms påfordra. ST och sällskap har också rätt att företa de åtgärder som bedöms nödvändiga för att förhindra uppkomst eller utbredning av smittosam sjukdom. Vid misstanke om, eller konstaterad smittsam sjukdom gäller instruktioner i skriften Smittskyddsreglemente för Svensk Travsport”.
Källa: Tävlingsreglementet.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.