Konstaterad kvarka på Romme
I dag kom provsvaret: Det tvååriga stoet i Joakim Elfvings stall på Rommetravet har kvarka.
– Det känns förstås tråkigt. Ingen av mina hästar har drabbats tidigare, säger Elfving.
Det var i fredags som det togs prov på en av Rommetränaren Joakim Elfvings hästar i det stall där han har sina unghästar.
– Efter beskedet att det är kvarka har jag suttit med travledningen här och jag har pratat med ST vad man ska vidta för åtgärder. Nu ska jag precis sätta mig med min personal och informera, säger Joakim Elfving.
Nu ska den norra delen av stallbacken isoleras. I övrigt är stallbacken öppen.
Hård kritik
Kritiken är hård från flera tränare på stallbacken att man nu har en smitta på stallbacken. Anledningen är att en häst på stallbacken uppstallad hos annan tränare än Joakim Elfving visade upp kvarka-symptom för elva dagar sedan, utan att det togs något prov.
Det var veterinären Lars Åslund som undersökte hästen.
– Det var en fredag och då är det nästan omöjligt att få något prov analyserat. Sedan måste man vara i branschen om man ska förstå det här med hur provtagningar och analyser går till. Men nu är det där historia.
Ångrar du att det inte togs ett prov på den sjuka hästen för elva dagar sedan?
– Vad gör det för nytta om jag ångrar det? Det gör ingen skillnad. Nu får vi samarbeta för att få bukt med den här skiten. Det är ingen idé att leta syndabockar.
Det blir tävlingar
Nu är alltså stallbackens hästar isolerade och den norra delen av stallbacken är stängd. Det blir ändå lunchtävlingar på torsdag.
– Ja, hästarna som står här på banan är förstås strukna eftersom de är isolerade. Men gäststallen fungerar som vanligt och vi kommer att kunna arrangera tävlingsdagen, säger Lars Åslund.
Rommes travbanechef, Sven Eriksson, fick vetskap om att det förekom sjuka hästar på Rommetravet för 1,5 vecka sedan.
– Men då fick jag också berättat för mig från behandlande veterinär att det inte var tal om kvarka. För mig är det svårt att se vad vi från banans håll kunnat göra annorlunda. Vi är hyresvärd och litar på att hästhållare tillsammans med veterinärer sköter sina åtaganden, men här har det brustit, säger Sven Eriksson och fortsätter:
– Nu när det däremot är konstaterat smitta här är det en annan sak. Nu har vi ett ansvar och sätter också in resurser för att förhindra spridning. Det i form av isolering, men också utökad desinficering.
Kvarka
Varje år drabbas i snitt ett femtiotal stall av kvarka där en eller flera hästar insjuknar. Kvarkan, som är en smittsam bakterie, ställer till stora bekymmer för både hästar och hästägare.
Symptomen vid klassisk kvarka är feber, nedsatt allmäntillstånd, hosta, näsflöde och att lymfknutorna mellan ganascherna blir svullna och ömma. Ibland spricker lymfknutorna upp och gult var kommer ut. Kvarka kan också ge betydligt lindrigare symptom och likna en vanlig förkylning, med feber, hosta och näsflöde.
Ämnen i artikeln
Så jobbar Travronden med journalistik
Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.